Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva NEREDNA MENSTRUACIJA

NEREDNA MENSTRUACIJA

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 22 let.Od 15 leta sem jemala kontracepcijsketablete- pol leta Minulet,nato 4 leta Cilest.Pred dvemi leti sem z jemanjem prenehala in tudi shujšala za približno 8 kg (165 cm/48 kg). Menstruacije nisem dobila.Po pregledu na endokrinološki (hormonske preiskave), sem dobila izvid FSH – 4,0; LH – 0,56; PRL – 8,9;9,5;8,5; PROGESTERON – 0,88
ESTRADIOL – manj kot 0,07),zato mi je zdravnica predpisala cyclo-progynovo za dobo 6 mesecev ter pridobitev normalne teže.
Sedaj sem pred 2 meseci nehala jemati cyclo-prog.,zredila sem se na 54 kg, menstruacije pa še vedno ni. Imela sem šibek izcedek 2 dni 22.dan po prenehanju jemanja tablet.Zakaj še vedno nimam menstruacije?Na ultrazvoku so mi zapisali tole:
uterus dolg 48, endom 3 mm. DO vel. 30X17,LO vel. 28X13,na ostale izvide še čakam.
Želim si zanositi, pa nama to ne uspe. Kaj še lahko naredi zdravnik. Moram povedati tudi to, da me že več kot 5 dni ob rahlem dotiku zabolijo bradavice, tudi rahle krče čutim kakšen dan, a menstruacije ni in ni.
Prosim,če mi razložite, kaj pomenijo ti izvidi in kaj naj medtem naredim sama?Ali mi lahko ginekolog predpiše kakšne tablete, dokler niso preiskave končane (rezultati znani šele 30.08.) ali je boljše, da se počaka?

V upanju na čimprejšenj odgovor se Vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Draga Maja,

Podatke ste sicer lepo nanizali vendar stvar ni tako preprosta kot se na prvi pogled zdi. Vsi ženski spolni hormoni skozi ciklus nihajo in lahko dosežejo tudi do 10x višje ali nižje vrednosti ne da bi bile nenormalne. Zato je vsaka vrednost hormona standardizirana glede na fazo ciklusa (celo včasih na dan natančno) in “kar neke vrednosti” ne pomenijo takorekoč nič razen morda podatka, da recimo zagotovo niste v meni. Določene hormone se tudi praviloma določa v določeni fazi ciklusa in je vedno potrebno dodati komentar o času in načinu odvzema krvi ter tudi enote, v katerih so vrednosti podane, sicer je preiskava “preč vržen čas in denar”.
Zakaj pri vas ni menstruacij ne morem rači na pamet, glede na vašo mladost pa vam svetujem malo potrpljenja, saj šele prihajate v leta, ki so za materinstvo najbolj primerna in ta trajajo potem še vsaj 15 let. Torej več kot dovolj časa za dobro diagnozo in ustrezno pomoč.

New Report

Close