nepravilnost maternice
Zanima me ali majhna pregrada v maternici vedno lahko povzroči spontani splav in kakšen je operativni poseg oz. kaj se dogaja med histeroskopsko resekcijo.
Maternica naj bi imela obliko srčka in pregrada naj bi bila velika 1 cm. Kaj to pomeni? Kakšne težave lahko imam?
Imela sem že en spontani splav, stara sem 26 let.
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Draga Breda,
pregrada lahko povzroči spontani splav ali zaplete kasneje v nosečnosti, zato jo je priporočljivo odstraniti. Histeroskopski pristop je zelo eleganten, ker ni potrebno prerezati niti trebušne niti maternične stene tremveč se skozi kanal materničnega vratu v tekočinskem mediju, s katerim se napolni maternica prereže pregrado, ki izgleda kot zavesa sredi maternice ali kot mesnata guba. Po posegu običajno ni težav in večina nosečnosti po takem posegu poteka v redu.
Najprej lep pozdrav!
Jaz sem zaradi pregrade v maternici že bila operirana in sicer maja 1999.Operirali so me čez trebušno votlino.Ker operacija ni popolnoma uspela,en del pregrade je ostal v maternici in ker tudi po operaciji nisem uspela zanositi so mi sedaj predlagali ponoven poseg.Ampak tudi tokrat čez steno maternice in trebuha.
Rada bi vas vprašala ali res ni mogoče vedno opraviti posega preko nožnice in če je res da se steno maternice lahko reže samo trikrat?V kolikor pristanem na ta poseg in potem rodim s carskim rezom je to zame konec!
Naj vam še povem da sem bila tudi na umetni oploditvi ampak čisto brez uspeha.
Najlepša hvala za vaše mnenje!
Draga Eva,
ne vem kje so vas operirali vendar, če gre za pregrado in ne za dvojno ali dvorogo maternico je laparotomija, torej operacija skozi trebuh popolnoma odveč!
Kar zadeva število možnih rezov maternice seveda obstajajo priporočila, nikakor pa ni absolutnih omejitev, posebej ne pred prvo nosečnostjo. Več vam po pošti ne morem povedati, ker ste bodisi poseben primer, ste napačno razumeli za kaj pri vas gre ali pa vas zdravijo na zastarel način, kar v Ljubljani pravzaprav ni možno.