neplodnost, izgube nosecnosti, imunologija
Pozdravljeni!
Imam kar nekaj vprasanj in za vsak odgovor se vam ze vnaprej zahvaljujem. Z mozem se ze vec let trudiva imeti otroka. Prvic sem zanosila pred 3 leti po jemanju klomifena, nosecnost je bila izvenmaternicna in jajcevod je ostal ohranjen. Drugic sem zanosila malo vec kot pol leta po prvi nosecnosti spontano in imela zadrzan splav v 11. tednu nosecnosti. Pri obeh nosecnostih sem imela enake simptome, ki so bili podobni simptomom gripe in to obakrat v 5. tednu. Od takrat nisem vec uspela zanositi in od tega je ze 2 leti in pol. Imela sem 3 neuspesne IUI in 3 neuspesne IVF, poleg tega imam policisticne jajcnike, ceprav imam redno ovulacijo, imam pa tudi krvavitve pred menstruacijo, ki se zacnejo vsaj 3 dni, vcasih pa tudi cel teden pred menstruacijo.
Zanima me sledece:
– kaj bi lahko bil vzrok za te krvavitve; krvavim celo, ce jemljem Dabroston ali progesteron v kaksni drugi obliki
– ocitno so problemi pri implantaciji in rada bi naredila imunoloske teste (ANA, APA, DQA, Natural Killer Cells, Anti DNA/Histone antobodies in se nekaj drugih). Ali veste, ali se vsi ti testi delajo pri nas in kje? Poleg tega bi rada naredila tudi teste za trombofilijo in me zanima, kje se delajo
– ali se pri nas pri splavih shranjuje ostanke tkiva?
– ali se pri nas izvaja terapija z Metmorfinom pri PCO in kaksni so testi za ugotovitev, ce je ta terapija sploh potrebna? Zgoraj sem prebrala, da policisticni jajcniki ne pomenijo nujno tudi PCO in jaz imam izmed navedenih simptomov le dolgoletne probleme z aknami.
Kot vidite, sem ze blizu koncu vseh moznosti, da kdaj postanem mama, zato bom zelo hvalezna za vsak vas odgovor.
Sari
Draga Sari,
očitno ste z nosečnostjo že “obsedeni”, kar ni nič nenavadnega in je povsem pričakovana reakcija. Žal pa to povzroča nepotrebne strese, ki niso v prid zastavljenemu cilju.
Osnovni imunološki test, ki bi ga morda res naredili je ICT (indirektni koompsov test), ki je splošni test na iregularna protitelesa v serumu. Če bi bil ta pozitiven ima smisel delati vse ostale teste, čeprav se ti testi ne “pokrivajo” povsem. Če želite, da se pogledajo vsa našteta protitelesa je pravi naslov interna revmatološka klinika. Trombofilijo pa določajo na interni kliniki v Trnovem. Preiskave niso poceni in po ginekološki zgodovini, ki ste jo navedli predlagane preiskave niso preveč “utemeljene” (ne še).
Ostanki tkiva (bolj pravilno – genetski material) se shranjujejo le pri genetski indikaciji, sicer pa so spravljeni histološki preparati, ki pa vam ne bodo odgovorili na zastavljena vprašanja.
Če imate res redne ovulacije, kot pišete, potem je malo verjetno, da gre pri vas za sindrom PCO. Glavni simptom pri sindromu je odsotnost ovulacij! Terapije z Metamorfinom pa osebno ne poznam.
Za vas v primeru “nejasne neplodnosti”, ki jo “ugotovimo” v skoraj 30% primerih še vedno ostane IVF postopek (epruveta), torej niste še na koncu možnosti.