Nasvet
Pozdravljeni, prosila bi za nek nasvet, ker sama več ne vem kaj naj. Stara sem 32 let, za sabo imam dva ss. Gre se za to, da imam v zadnjem času, (cca pol leta) zelo hude bolečine v času ovulacije (v predelu rodil) oz. tisti teden, ko se pripravlja ovulacija. Obenem pa so tudi hude bolečine v predelu črevesja in mehurja, kot bi imela vse organe vnete v medenici, grozen občutek, v urinu imam tudi kot neko tkivo, ki se izloca iz mehurja.
Bila sem 1x na urgenci, ker sem mislila da je res kaj zelo narobe (res hude bolečine), toliko da me niso vprašali tam, če se delam norca iz njih, ker je bilo vse ok videt (kri, urin…). Potem sem ginekologinji povedala že 2x da imam napade bolečin v tednu pred ovulacijo, ampak tudi trdi da je vse bp, uv jajčniki ok, maternica ok. Dala me je na test za klamidijo, je bilo neg… čeprav sem rekla da imam istega partnerja že 10 let.
Zdaj sem sama prišla do možnega problema in sicer po vseh simptomih ko jih povežem. Da je mogoče to endometrioza. Ampak se bojim da je tudi na črevesju (eno obdobje oz. cca 1,5 leto huda napenjanja ob vsaki hrani) in mehurju (tkivo iz urina je v času menstruacije rdeče barve, pa mehur vedno slabše čutim).
Kaj sploh naj? Na urgenco ne upam več, ginekologinja me je tudi dala samo na oni test, potem pa nič več kaj bi lahko bilo, vsakič je zaključek brez pomoči. Pač skrbi, me ker tudi nalgesin forte prime za 2 uri, potem pa spet zelo boli. Je pa hecno, ker menstruacije niso hude, prvi dan pojem kak nalgesin, potem pa je znosno.
Kaj vi mislite po opisanem? Bi mi priporočali kak pregled (mr medenice) ali karkoli (samoplačniško), da bi bila bližje problemu.
Hvala za nasvet že vnaprej in lep pozdrav.
Spoštovani,
verjamem, da je problem, če vas zdravniki ne jemljejo resno, po drugi strani pa je enako pomemben problem, če ima pacient v glavi že kar svoje diagnoze in od zdravnika pričakuje sodelovanje v smeri njegovih idej. Tako zdravniki in pacienti res težko sodelujemo. Medicine se ne da priučiti. Kot matermatiko je treba začeti pri seštevanju in odštevanju in se ne da iz nič preiti direktno na višjo matematiko. Za endometriozo niso značilne težave v času ovulacije ali tik pred njo ampak med menstruacijo. Endometrioza povzroča tudi težave pri spolnem življenju (bolečine), krvavitve pa se tudi iz sosednjih organov (mehur, črevo) pojavljajo prvenstveno med menstruacijo, sicer pa ne. Kaj je torej vaš problem ne morem vedeti, ampak simptomi in znaki niso najbolj značilni za endometriozo. Ne vem, če bi lahko en pregled pri komurkoli odgovoril na kompleksno problematiko, ki jo opisujete. Verjetno bi malo bližje problemu prišli z natančnim vsaj 3-mesečnim beleženjem simptomov in ciklusa, potem pa, če bi se vam kdo posvetil in skozi en ciklus vsak teden opravil pregled in eventualno UZ rodil, da bi videl na lastne oči, kaj se dogaja.