Naravni porod vs carski
Pikapoka834, 10.05.2026 ob 10:02
Pozdravljeni, zanima me zakaj ko se dojenček rodi normalno oz. naravno je lahkost cel čas bivanja v bolnišnici z mano, če se pa rodi na carski rez ga pa prinesejo samo na vsake toliko pokazat ampak ni z mano ? To mi nikakor ne odgovarja in mi ni jasno. Želim si biti z svojim otrokom cel čas.
Če sta porodnica in novorojenček zdrava in v dobri formi, je dojenček lahko ves čas z mamo tako po vaginalnem porodu kot po carskem rezu. Če je porodnica utrujena, pa lahko v nekaterih porodnišnicah prosi, da novorojenčka za nekaj časa vzamejo v oskrbo babice, da si spočije. Ni pa to nujno in običajna praksa je, da je novorojenček ves čas z mamo.
Mama in novorojenček sta v naših porodnišnicah načeloma ločena le, če potrebuje novorojenček intenzivno zdravstveno oskrbo. Seveda je tudi v teh primerih mama lahko veliko časa ob njemu.
V nekaterih porodnišnicah je z mamo in novorojenčkom ves čas lahko tudi očka, če je na voljo ustrezna soba. V Postojni je partner lahko tudi v operacijski med carskim rezom.
Svetujem, da se o tem pogovorite z osebjem v porodnišnici, kjer načrtujete porod.
srečno, N