Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Naravni porod vs carski

Naravni porod vs carski

Pozdravljeni, zanima me zakaj ko se dojenček rodi normalno oz. naravno je lahkost cel čas bivanja v bolnišnici z mano, če se pa rodi na carski rez ga pa prinesejo samo na vsake toliko pokazat ampak ni z mano ? To mi nikakor ne odgovarja in mi ni jasno. Želim si biti z svojim otrokom cel čas.

Odgovor na objavo uporabnika
Pikapoka834, 10.05.2026 ob 10:02

Pozdravljeni, zanima me zakaj ko se dojenček rodi normalno oz. naravno je lahkost cel čas bivanja v bolnišnici z mano, če se pa rodi na carski rez ga pa prinesejo samo na vsake toliko pokazat ampak ni z mano ? To mi nikakor ne odgovarja in mi ni jasno. Želim si biti z svojim otrokom cel čas.

Če sta porodnica in novorojenček zdrava in v dobri formi, je dojenček lahko ves čas z mamo tako po vaginalnem porodu kot po carskem rezu. Če je porodnica utrujena, pa lahko v nekaterih porodnišnicah prosi, da novorojenčka za nekaj časa vzamejo v oskrbo babice, da si spočije. Ni pa to nujno in običajna praksa je, da je novorojenček ves čas z mamo.

Mama in novorojenček sta v naših porodnišnicah načeloma ločena le, če potrebuje novorojenček intenzivno zdravstveno oskrbo. Seveda je tudi v teh primerih mama lahko veliko časa ob njemu.

V nekaterih porodnišnicah je z mamo in novorojenčkom ves čas lahko tudi očka, če je na voljo ustrezna soba. V Postojni je partner lahko tudi v operacijski med carskim rezom.

Svetujem, da se o tem pogovorite z osebjem v porodnišnici, kjer načrtujete porod.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close