Najnevarnejši čas za splav
Lepo pozdravljeni dr. Pušenjak!
Sem v 8. tednu nosečnosti in me zanima, kdaj je tisti najbolj nevarni čas, da lahko pride do spontanega splava.
Kakšni so znaki za grozeči splav, ali je to nujno krvavitev, ali so še kakšni drugi znaki? Kdaj poiskati zdravniško pomoč????!!!!
Najlepša hvala za odgovor,
LP Tanja
Draga Tanja,
Naravna splavnost ima parabolično obliko krivulje, kar pomeni, da je v začetku največja, nato pa pada z logaritmom časa ter se ustali nekje pri 1% po 16. tednu nosečnosti. V času, ko nastopajo splavi takorekoč ne moremo storiti nič koristnega razen da iz maternice po pričetku splava in ob jasni diagnozi pravočasno odstranimo ostanke nosečnosti, da ne pride do prevelike izgube krvi pri ženski. Za nobeno zdravilo ne obstaja dovolj dokazov, da v tem času kaj koristi. Dajemo jih torej izključno na podlagi teoretičnih predvidevanj in razlag, ki pa jih praktični izidi žal ne podpirajo.
Lep pozdrav!
S fantom si želiva otroka, trudiva se že nekaj mesecev pa še nič. Jaz pa se sedaj zdravim zaradi alergije oz Urtikarielnega vaskulitisa – ali kaj pač to je. Niso še točno ugotovili za kaj gre in bodo potrebne še dodatne preiskave. V začetku septembra grem na Golnik. Trenutno jemljem Telfast 180 mg – 1 zvečer, Ultop kapsule – 1 zjutraj in Movalis 120 mg tudi 1 zjutraj. Zanima me če bi vsa ta zdravila škodova plodu če bi zdaj zanosila ali bi bilo treba splaviti?
Hvala za vaš odgovor , Saša