nadomestna hormonska terapija
Stara sem 50 let, v klimakteriju pa 4 leta. Po dolgem oklevanju sem se odločila za nadomestno hormonsko terapijo, saj klimakterične težave ne minejo (nespečnost, občasne depresije, bolečine v križu in nočno znojenje) pa tudi zaradi strahu pred osteoporozo. Razen kroničnih alergij drugih bolezni nimam. Redno hodim k ginekologu in na pregled dojk. Rodila sem 2x,v maternici imam miom 2,3 cm, ki se je v klimakteriju zmanjšal od prejšnjih 5cm.Sem drobne konstitucije (50kg,155cm), redno se ukvarjam s športom (tek, rekreativna telovadba). Družinske bolezni: pljučni rak matere in brata (nekadilci).
Vprašanje: ginekolog mi je predpisal Climen, vključil me je tudi v študijo ob uporabi te terapije, jaz pa bi želela Activele predvsem zato, ker je v njem hormonov manj, jemlje se jih stalno in ne povzročajo menstruacije, ki je že 4 leta nimam. Prav tako menim, da se je po štirih letih organizem že prilagodil pomanjkanju estrogena in bi mi zato zadostovala nižja doza za dosego zadovoljivih učinkov. Prosim za vaš nasvet.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Draga Ivana,
kaže, da kar dobro poznate možnosti, ki so na voljo in pri tem bi se lahko vaš ginekolog oziral tudi na vaše želje. Če menstruacij ne želite več, so res na voljo različne možnosti nadomestne hormonske terapije, ki je odmerjena tudi tako, da ni vmesnih krvavitev. Iz kakršnekoli “študije” imate vedno možnost in pravico izstopiti kadarkoli in brez obveznosti pojasnjevanja (tako je predpisano in ne sme biti drugače!). Količina nadomestnih hormonov pri tem niti ni tako pomembna. Z njo se ne obremenjujte, ker resnično ni odločilna, bolj pomembna je vaša “želja” po odsotnosti mesečnih krvavitev, ki jih je brez izgube kvalitete nadomeščanja možno upoštevati.