Nadomestna hormonalna terapija
Pozdravljeni,
zanima me možnost nadomestne hormonalne terapije zaradi menopavze.
Menstruacijo sem dobila pri 11 lerih, v v menopavzi sem od svojega 44 leta, stara sem 51 let.
Posebnih težav zaradi menopavze nimam, razen nespečnosti, občasne inkontinence in mogoče nihanja razpoloženja.
Ali zame glede na te simptome nadomestna hormonalna terapija sploh pride v poštev (ker npr. nimam drugih znakov menopavze: npr. vročinskih oblivov, nocnega potenja, suhe nožnice)?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Prijazen pozdrav,
Sončnica421, 22.03.2026 ob 08:02
Pozdravljeni,
zanima me možnost nadomestne hormonalne terapije zaradi menopavze.
Menstruacijo sem dobila pri 11 lerih, v v menopavzi sem od svojega 44 leta, stara sem 51 let.
Posebnih težav zaradi menopavze nimam, razen nespečnosti, občasne inkontinence in mogoče nihanja razpoloženja.
Ali zame glede na te simptome nadomestna hormonalna terapija sploh pride v poštev (ker npr. nimam drugih znakov menopavze: npr. vročinskih oblivov, nocnega potenja, suhe nožnice)?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Prijazen pozdrav,
Pozdravljeni,
hormonsko nadomeščanje lahko pomaga pri motnjah razpoloženja in spanja, pa tudi pri inkontinenci, saj je pri vseh teh spremembah eden od razlogov tudi padec hormonov. Pri vseh treh težavah so možni tudi drugi vzroki, zato je nujen natančen posvet z zdravnikom, da se izbere najprimernejša podpora oz zdravljenje za vaše težave. Pri inkontinenci je potrebna natančna diagnostika, da se vam ponudi najboljša možnost zdravljenje, v večini primerov pa zelo pomaga lokalno hormonsko zdravljenje, ki ga zelo priporočam.
Dodajanje hormonov v obliki tablet, gelov ali pršil lahko dobro vpliva tudi na preprečevanje osteoporoze (poleg še drugih ukrepov. Glede na to, da se relativno zgodaj izgubili M predlagam, da opravite meritev kostne gostote) in za zniževanje tveganja za srčno-žilne bolezni. Pred uvedbo je nujen gin pregled, imeti pa morate opravljen tudi pregled dojk. Mislim da bi bilo smiselno, da se o teh možnostih natančno pogovorite z ginekologom.
srečno, N