Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Načrtovanje nosečnosti

Načrtovanje nosečnosti

Pozdravljeni,

moj prvi otrok se je rodil s prirojeno srčno napako. Kljub neizmerni želji po še enem otroku že dalj časa z načrtovanjem nosečnosti odlašam, saj se bojim, da bi bilo z otrokom spet kaj narobe.

Ker je otrok v vrtcu in nikoli ne vem, kakšno virozo ali okužbo bo prinesel iz vrtca, sva se s partnerjem odločila, da s poskušanjem z zanositvijo počakava do poletnih mesecev. Sedaj sem zanosila, sin pa je sredi poletja zbolel (izcedek iz nosu, boleče žrelo- nihče ni imel povišane temperature), okužila sem se seveda tudi jaz.

Glede na to, da smo zboleli sredi poletja, lahko verjetno do konca nosečnost pričakujem še nekaj prebolelih viroz.

Lahko navadne viroze vplivajo na razvoj ploda? Mu lahko s tem kakorkoli škodujem?

Odgovor na objavo uporabnika
Diana23, 25.07.2026 ob 08:25

Pozdravljeni,

moj prvi otrok se je rodil s prirojeno srčno napako. Kljub neizmerni želji po še enem otroku že dalj časa z načrtovanjem nosečnosti odlašam, saj se bojim, da bi bilo z otrokom spet kaj narobe.

Ker je otrok v vrtcu in nikoli ne vem, kakšno virozo ali okužbo bo prinesel iz vrtca, sva se s partnerjem odločila, da s poskušanjem z zanositvijo počakava do poletnih mesecev. Sedaj sem zanosila, sin pa je sredi poletja zbolel (izcedek iz nosu, boleče žrelo- nihče ni imel povišane temperature), okužila sem se seveda tudi jaz.

Glede na to, da smo zboleli sredi poletja, lahko verjetno do konca nosečnost pričakujem še nekaj prebolelih viroz.

Lahko navadne viroze vplivajo na razvoj ploda? Mu lahko s tem kakorkoli škodujem?

Večina običajnih viroz ne vpliva na razvoj ploda. Žal se jim ne moremo povsem izogniti.

Glede na to, da se je vaš prvi otrok rodil s prirojeno srčno napako, ste verjetno že vprašali njegove kardiologe, kakšna je verjetnost, da se nepravilnost ponovi v naslednji nosečnosti. To je namreč odvisno od tipa nepravilnosti in od tega je tudi odvisno, kakšni pregledi oz preiskave so potrebni v naslednji nosečnosti.

mirno in srečno nosečnost vam želim, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze