NA POMOC-dojencek ne je
Manana,
stanje, ki je kronično in potrebuje preiskave, se pa res ne raziskuje na praznični dan. Saj vam je jasno, da so ekipe samo dežurne in da preiskave, razen krvi in urina, do poneljeka ne bo naredil nihče, če otrok ni v življenjski nevarnosti.
Vem Tanč vem, to je ze res.
Vendar sem klicala ze vceraj na kliniko (toliko,da se posvetujem) in je zdravnica,ki dojencka pozna rekla, da ne smem cakati in da se morajo narediti vsaj osnovne preiskave cim prej ter,da bo jutrisnjem zdravniku prenesla vse informacije o dojencku.
Zato sva sle.
Drugace se res nebi matrale na praznicni dan.
No, pa niti krvi niso vzeli …
Počakajte do ponedeljka, potem pa dalje. Čeprav bi jaz vse to opravila raje na Pediatrični kliniki.
Živjo
sem rekla, da ti moram odpisat, ker vem kaj preživljaš. Tako je bilo in je še vedno pri nas.:(
Bila sem na robu živčnega zloma. Vsi dojenčki okrog mene so komaj čakali, da se začnejo dojit in so kar cmokali zraven, moja pa me je samo odrivala. Bili sva trikrat hospitalizirani, pa niso odkrili nič. Domnevajo, da ima refluks in alergijo, zato sem šla na strogo dieto, ampak se je stanje komajda malo popravilo:(
Danes je stara 7 mesecev.
V bolnici so vse kar so naredili, da so čakali, kdaj ji dajo infuzijo. Ko sva šli ven, mi je ena sestra rekla, da naj vraga nekaj nardimo, da be bomo non stop bivakirali pri njih. Naj najdem finto, da jo nahranim, pa kar bo, bo.
Pa sem jo nekak našla, da se prebijamo. Ko je napol zaspana, ji dam svoje sčrpano mleko po flaški. Dojit se sploh ni hotela več. Zraven včasih prižgem sesalec, da se umiri in zaspi. Če ne gre, ji dam dudo in potem zamenjam s flašo in tako je. Kdaj pa tudi ne. Večja kot je, težje jo dobim na finto.
Zdaj ji dajem gosto hrano in en dan poje kaj, drug dan manj. In tako se borimo, da se izogibamo bolnic:(
konec novembra imamo test za alergije, upam da bo zdaj kaj bolj jasno. prej je imela dvakrat negativno, ampak pediatrinja trdi, da so lažni izvidi.
Vem pa kaj doživljaš. Grozno je in najhuje je ko vidim druge papavčke okrog in našo cmeriko;) Ampak upam, da mine in tole pozabimo. Sem se pa zaklela, da nobenih otrok več, ker je to pa preveč za živce:(
Mogoče še to: ko smo jo mi hranli še v spanju, sem jo ves čas zibala, da se ni zbudila – ali na rokah, ali pa, če je zaspala v vozičku, sem z eno roko tresla voziček, z drugo držalo stekleničko. Pa vedno sem ji dala dudo in nato nekako zamenja s stekleničko. Ko se je začela v spanju prebujat zaradi dajanja hrane, sem ugotovila, da mora stekleničko dobiti takoj, ko zaspi, da je bil spanec res trden…na začetku je jedla v polspanju. Sedaj, pri enem letu pa nam že pomagajo risanke 🙂
No, tudi jaz se srečujem s podobnimi težavami. Na začetku je dojenčica pridno jedla in pridobivala na teži, ker pa je veliko polivala smo šli na pregled na Pediatrično kl., kjer so ji s pomočjo 24 urne Ph mitrije ugotovili GERB (kisli refluks), zato je že od njenega 1,5 meseca na Ranitalu 2x/dan. Stanje se je kar se tiče polivanja in kisline umirilo; je boljše za 90%, mi pa sedaj odklanja hranjenje; najprej sva prešli iz 3-4 urnega hranjenja na 5 ur (5 obrokov dnevno)… No sedaj ji pa tudi to ne odgovarja več, zato tudi ne pridobiva več na teži tako kot bi morala. Danes je – do sedaj (20h) spila samo 3 flaše (3h – 125ml, 12h – 125ml in 15h -75 ml), sem ji ponudila še večkrat pa mi z jezikom ven poriva cucelj in se davi če ji slučajno ujide kakšen požirek, sem že čisto obupana!!! Sem dopoldan klicala na Pediatrično in so rekli v kolikor ne bo nič popila do večera, naj jo pripeljem notri na infuzijo (vendar mi je spila 200 ml), sedaj pa noče niti požirka, sem ji ponudila tudi v spanju, vendar noče vleči… Z živci sem čisto na koncu, ker ne vem kaj naj naredim, naj se matram še kakšen dan in jo v ponedeljek peljem na Ped.kl. ko bo normalen delovni dan, ali naj jo peljem že jutri (ko je samo dežurstvo)?!
Berem, da nas je kar nekaj ki se srečujemo z neješčimi otroki, ampak tako stanje je res mučno, še posebno če ti partner v taki situaciji ne stoji ob strani… ker po njegovem bo otrok že jedel ko bo lačen.
Če ne bo pila in bo tudi le malo lulala, potem seveda pojdite, da ne bo dehidracije. Sicer pa raje počakajte do ponedeljka, sedaj med prazniki, ne bo nihče opravljal kakšne posebne diagnostike.
mama36
Kolikor so meni rekli, dojenček ne dehidrira tako hitro, razen če izgublja tekočine..driska, bruhanje..
Tukaj lahko Tanč več pove.
Če ti je toliko spila, dehidrirala sigurno ne bo, je pa smotano..
Koliko je stara, poskusi ji narediti rižolino, pa ji daj po žlički, mogoče ji bo bolj všeč..moja to papca,
Nasa dojencica je od srede do danes pila samo 3x v 24 urah, pri tem od 21h do 11-12h nasledni dan nic in ni bila dehidrirana kljub zmerni aktivnosti.
Danes smo imeli majckan boljsi dan-
Moz je pogruntal sistem hranjenja,ko zaspi seveda, in sicer tako,da ji da v usta flasko tako,da tekocina ni v cuclju. Ona nekaj casa vlece v prazno in ko se dovolj privadi,on pocasi dviguje flasko navzgor.
Na ta nacin smo ze uspeli pojesti kaj na svakih 6 ur tako,da smo danes imeli celo 4 oboke po cca 180mll.
Pomaga nam tudi cucelj s tri razlicne luknjice (Avent)
Zacnemo z enko,ko pa se navadi,obrnemo na vecjo luknjico.Ce pa takoj veliko stece v usta-odkloni.
V Aptamil dodajamo 3 merice Novalakove rizeve kasice na 180 mll mleka. Zaenkrat vec ne hujsa,neglede na nezadostno kolicino zauzitega.
Opazam tudi,da pomaga ce cas lakote uspem skrajsati,pa vsaj z eno zlico kasice,banane,krompirja..
Dalj casa je lacna-tezje spejme ponujeno hrano.
Same finte pac,vendar danes so pomagale.
Ce se bo tako nadeljavolo,smo mogoce ze ven iz najhujse krize.
Upam.
Zlatica, moja je stara 3,5 meseca. Včeraj sem ji čez cel dan uspela dati cca. 440 ml (4 obroki), ampak hranjenje je itak potekalo samo v spanju!!! Glede na to, da zadnjih 10 dni ni pridobivala na teži, smo prešli na Milumil 1 mleko, ki ga na priporočilo gastroenetrologa gostim z Rižolinotom, zaradi prekomernega polivanja. Najbolj ironično od vsega tega pa je, da kljub temu, da mi je sedaj začela odklanjati hranjenje in poje bistveno manj (prej je popila 650 ml/dan), ne hujša, ampak pridobiva na teži… potem pa bodi pameten!! Jutri grem vseeno na Pediatrično kl., da jo pregledajo, zakaj je sedaj začela odklanjati hranjenje…
No, javljam se samo toliko, da sporočim da sva bile notri na Pediatrični kl. 3 dni, naredili so ji vse žive preiskave (jetrne teste, teste za alergijo – krvne in kožne, UZ trebuha, celotno preiskavo krvi, pregled blata,itd.) in tudi gastroskopijo. Odkrili niso nič (hvala bogu), čakamo edino še histološke rezultate od gastroskopije. Na moje vprašanje zakaj deklica potem odklanja hranjenje če je vse O.K. (flaško popije samo v spanju) pa niso znali odgovoriti oz. so rekli, da je pač posebna deklica in da glede na vse, bomo lahko po dopolnjenem 4 mesecu začeli z uvajanjem goste hrane. Predlagali so mi, naj probam še z enim mlekom – Infatrini, če ga bo sprejela (je sicer drag kot žafran, ampak če bo pila, bom zelo vesela)… So pa tudi dodali, da ni edini tak primer in da so jih imeli že kar nekaj :o).
Super, da je vse v redu. Sedaj veste, da je otrok sicer zdrav, vendar hudo neješč. Kar je po eni strani super (nima nobene bolezni), po drugi pa prav zoprno, ker ni kaj storiti.
Poskusite to, kar so vam svetovali, še malo zdržite, potem pa bo GH in bo morda bolje:=)
Pri nas je ze sesti dan stanje zadovoljivo.
Vsak dan malcica poje najmanj 3 in najvec 4 obroke v 24h in to cca 180mll aptamila z rizolinotom ali sadno-zitno kasico.Seveda-samo v spanju.
Drzimo se iste finte o kateri sem nazadnje pisala.
GH nam malo slabse gre v usta,ceprav zna biti kaksen dan malo boljsi tudi glede tega.
Zdaj se vsaj ne sekiram toliko kot prej,ceprav smo dalec od normalnega hranjenja.
Kr pogumno. Vedno imejt pred očmi, da sicer zdrav otrok, ne glede na težave, vedno zraste in poje toliko, da je vse v redu.
Spoštovani,
še ena mamica neješčega dojenčka. Obupana, seveda.
najprej osnovni podatki. Punčka je stara 3 mesece in 8 dni.
teža ob rojstvu 3070g, teža na 3 mesece 6050g. Dojena skoraj 2 meseca, vendar vedno z dodatkom, Novalac AC, ker sem imela vseskozi premalo hrane.
v torek, 4.11. sva imeli prvo cepljenje + cepljenje za rotavirus.
pred tem je punčka normalno jedla, seveda z obdobji, ko je potrebovala več, drugič manj hrane.
do 2 meseca ni nikoli polivala, po 2 mesecih pa so se začele težave s pogostim, a količinsko majhnim vračanjem hrane. temu nisem posvečala posebne pozornosti, dokler ni pri dobrih 2 mesecih za obdobje 14 dni slabše jedla, malce zavračala hrano, toda kljub temu sva imeli 5 obrokov na dan in punčka se je lepo redila in bila na sploh živahna.
blato je do včeraj odvajala 1x na dan, čeprav je trdo (je klobasa, vendar pa niso bobki) in zeleno.
v sredo zvečer mi je po večerji bruhnila v loku. ker je bila drugače videti ok, nisem delala panike, preoblekla, eno uro po bruhanju pa je lepo vzela in pojedla 90ml mleka.
prav tako je lepo jedla v četrtek, sicer se je tu in tam kregala, ampak pod črto spila obroke.
v petek (včeraj) pa od nočnega obroka ni vzela več hrane – tisto, kar jo je, sem jo dobesedno posilila med jokom. potem pa mi je zopet vse izbruhala v loku, zato smo se odpravili na urgentni pregled (Trbovlje). na prvi pogled je otrok v redu – ušeska menda niso vneta, trebuh mehak, videti ni nič narobe.
vse, kar mi je pojedla v 24 urah, je 90ml mleka ponoči ob 4. to JE VSE. melak ne vzame niti v spanju, niti zmešanega z rižolinom, niti s čajem, nič. niti, če pije čaj in ji ga menjam z melkom – se takoj ustavi in se pojavi jok, kričanje, odrivanje…
čisto sem že obupana. na pregledu mi je zagotovil, da če bo dovolj pila, bo do ponedeljka v redu, tudi če shujša, ker res POPOLNOMA NIČ NE JE.
vem, da je vikend in ne bo preiskav, toda popolnoma sem na tleh. jaz bi bila vesela vsak 2 obrokov po 100ml, kaj šele 3. 90ml v 24 urah je pa katastrofa.
naj povem, da otrok posledično NE spi, ker je LAČEN. in si želodček polni s čajem – tega pa je spila 200ml.
lahko še kaj naredim?? poskusim mleko za alergike na kravje mleko? Je boljši Prematil ali Novalacovo mleko?
v ponedeljek naš pediater dela šele popoldan, tako da bodo kakšne preiskave prišle v poštev šele v torek.
če ne bo NIČ jedla do jutri – naj grem vseeno na urgenco spet ali kaj????
Spoštovani,
malce sem še pregledala forum in ugotovila, da sem pozabila dati podatke, koliko je pojedla ob normalnih dnevih.
v povprečju med 550 in 700 ml mleka, 5 obrokov dnevno, nikoli več (torej smo jedli na 4-5 ur, med 100 in 160ml, v povprečju nekje 120ml na obrok).
naj dodam, da imam posteljico dvignjeno za 30stopinj, vedno smo podirali kupčka, tudi lepo je spala ponoči – enkratno hranjenje.
zdaj pa se ponoči zbuja, četudi ni lačna, samo da poišče bližino, spala bi samo ob odrasli osebi… skratka, otrok se obnaša precej precej drugače.
Otrok, ki ima kakšne hujše ali resnejše težave, poliva ali bruha po vseh obrokih, predvsem pa ne napreduje, to je zagotovo. Če dobro napreduje, je kaj blažjega, zato pogosto pač čakamo, saj so preiskave najpogostejše pač invazivne. Otroku želimo tudi prišparati kaj mučnega, če je le mogoče.
Poskusite dati formulo, prilagojeno za otroke z alergijami (npr. Aptamil Allergy Digestive Care ali Allernovo), v ponedeljek pa v pediatru.
Če pa ne bi čisto nič jedla in tudi čaja ne bi pila, potem boste seveda šli na pregled danes ali jutri.
Hvala za hiter odgovor.
Čaj lepo pije, to je pa tudi vse.
V lekarno bom tudi šla iskat mleko proti alergiji, če bo vzela tega, vendar močno močno dvomim. Niti v snu ne pije mleka, medtem ko čaj ni problem.
90ml v 24 urah ni nič. Vidim pa, da je lačna, saj hlastno zagrabi flašo, pa spusti in pljune mleko. hlastno sesa roko, dudo, čaj… je drugače, kot pa kadar se igra in nosi v usta.
Nasvet, da lahko tako majhen otrok ne je 3 polne dni, se mi je zdel pa… milo rečeno krut. Ali svetujete, da se odpravim kar v LJ in kam? V TR namreč nimajo primerne opreme, vsaj tako je dejal včeraj zvečer.
Seveda je 90 ml premalo, vendar otrok dobiva tekočine in vsaj dehidriran ne bo:=(
V LJ danes lahko pridete le z napotnico pediatra, drugače vas na Ped. kliniki ne bodo sprejeli. Na urgenci osnovne zdravstvene službe (Metelkova) pa tudi ne, ker niste iz Lj.
Poskusite morda narediti z adaptiranim mlekom malce redkejšo riževo kašico, pa ponuditi po žlički. Da povem za vse ostale, ki bodo brali ta odgovor – GRE ZA IZJEMNO STANJE, to ni običajen nasvet.
hvala.
v kolikor ne bo NIČ sprejela v roku 3 ur, bom v TR zahtevala napotnico za LJ, ker ne zmorem več gledat otroka, ki kriči od lakote, pa ne more jesti.
In razumem, da so preiskave invazivne, zato pa sem prejšnje drobne težavice sicer omenila pediatru, toda niti jaz nisem želela delati panike. tole pa je hudo in nenavadno in predvsem videti zelo utrujajoče za malo. postaja čedalje bolj bleda, s podočnjaki, in zelo nespeča.