Multipla skleroza?
Pozdravljeni,
Star sem 28 let in že dalj časa se mi pojavljajo mravljinci in odrevenelost okončin naključno po telesu, ki trajajo različno dolgo (ponavadi do nekaj dni) in minejo. Pogosto sem zelo utrujen, velikokrat že po manjšem telesnem naporu ali popolnoma v mirovanju. Ob tem se pogosto pojavijo bolečine v nogah, predvsem v levi, zaradi katerih se moram ustaviti. Po jutrih imam občasno tremor telesa, imam tudi bolečine v mišicah in sklepih. Zadnjih nekaj mesecev se po obdobjih pojavljajo tudi razne močnejše senzacije in občutki, predvsem v glavi. Opazil sem poslabšanje mentalnih funkcij, predvsem kratkoročnega spomina, pozabljam imena in besede, imam težave s koncentracijo. Poslabšan imam tudi voh, občasno se pojavlja vonj po zažganem, ki mine v nekaj minutah. Pred 2 mesecema sem imel hude bolečine v zgornjem predelu glave, ki so trajale več tednov, tudi sedaj pa imam občasne glavobole, ki zame niso značilni. Prav tako sem imel pred nekaj meseci dalj časa večje težave s prebavo in nepojasnjeno potrebo po pogostem uriniranju.
Decembra lani sem imel razlit slepič, večina težav se mi je pojavila nekje 3 mesece po operaciji. Stanje se je dodatno poslabšalo še po 2. AB terapiji pred nekaj meseci. Pri nevrologu 2 meseca nazaj so opravili le osnovni pregled telesa in krvi in ugotovili hudo pomanjkanje vitaminov B12 in D, za katere sedaj že 2 meseca dobivam injekcije in dopolnila. Če utegnete imam nekaj vprašanj in bi vas prosil za pomoč in nasvet.
Je možno da gre za slabo absorpcijo hranil zaradi poškodovanega prebavnega trakta? Bral sem, da zaradi prepustnega črevesa (leaky gut) lahko pride do vstopa alergenov v krvni obtok, kar lahko povzroči pretiran odziv imunskega sistema in nastanek raznih avtoimunih bolezni. Ker težave še vedno vztrajajo in se ponavljajo v intervalih sem dobil novo napotnico (nevropatije, parestezije), na pregled pa bom moral čakati okoli 5 mesecev, kar se mi zdi enostavno predolgo. Vprašal bi vas za mnenje glede mojega stanja – ali je možno, da gre za začetke Multiple skleroze? Tudi z osebno zdravnico sva že govorila o tem. Zanima me še kaj bi bilo v moji situaciji priporočljivo storiti? Ne morem spet kar čakati na ponoven pregled, čeprav zaradi fizičnega stanja nekih težjih stvari nisem sposoben opravljati. Pripravljen sem tudi samoplačniško opraviti preiskave, vendar ne vem katere bi se splačale, da bi čimprej prišel do diagnoze. Morebitne alergene v prehrani sem že odstranil, tudi sicer pa se zadnjega pol leta prehranjujem zelo zdravo.
Za morebitno pomoč in nasvet se najlepše zahvaljujem! Lep pozdrav
Pozdravljeni,
nevrološki simptomi so lahko posledica pomanjkanja B12 vitamina. Da se popravijo, je potrebnih nekaj mesecev. Od preiskav bi svetovala izbor prepustiti nevrologu. Zato morda pojdite na samoplačniški pregled k nevrologu, če ste kljub temu, da ste zdravstveno zavarovani, pregled pripravljeni plačati sami. Če želite izključiti MS, ki je malo verjetna, je preiskava izbora MR glave.
LP!