mucek bruha
Poskusite najprej tako, da Hillsov I/D (ali A/D) zmešate z dovolj vode, da nastane tekoča omaka. Tako ga mnogo raje jedo, kot če je v paštetasti obliki, saj ga lahko kar popijejo. Poskusite s čisto malo, če bo sploh želela jesti.
Na ta način potem v mačko spravite tudi kar precej vode, ki jo je posebej, po brizgi, zelo težko.
HVALA za vse nasvete, smo muci uspeli dati tableto po vašem navodilu da jo je pogoltnila, pa tudi hrano je pravkar čisto malo pojedla 🙂 Bruhala danes tudi več ni, tako da res upam da bo vse vredu, edino skrbi me ker ko je predvčerajšnjim bruhala je bilo med izbruhano sluzjo rdeče kot kri, pa tudi driska je bila čudne barve, je možno da ima oziroma je imela poškodovan kak organ (prebavila)? Ali pa tudi ne glede na to da danes ni več bruhala in je celo malo pojedla?
Kakšne barve pa je driska?
Kakšne poškodbe bi lahko nakazovalo črno blato, ki lahko pomeni kri v blatu, vendar je pa blato lahko črno tudi zaradi drugih vzrokov (npr. če date živali aktivno oglje, …).
Druge barve pa lahko pomenijo prisotnost drugih barvil v blatu, npr. rumeno-zeleno obarvanje – žolč.
LP
Driska je bila normalne barve, ampak vmes je bilo malo rdečkasto (rdečkaste kapljice okrog mačjega wc-ja po opravljeni potrebi), torej če bi bila kri bi bilo črno? Črno sigurno ni bilo. Pa tudi med prozorno sluzjo od bruhanja smo en dan opazili da je bilo vmes rdeče. Ampak to smo opazili samo en dan, ostale dni je bruhala samo prozorno sluz. Lp
Najprej zaradi očk tvojega mucka. Naš mucek ima že od majhnega kot kake garje na učkah ki se mu včasih razširtijo čez nosek in okoli gobčka. Tudi pri našem veterinarju (Medicovet v Kranju) so rekli da se to ne da pozdravit in bo imel to do konca vseh 9ih življenj. Dali pa so nam nerazredčen jod in mazilo za očke in eno mazilo za gobček. Z razredčenim jodom (1:10 z vodo) in s palčakmai za ušesa se to spuca dol iz muckovih očk in kjerkoli pač to ima potem pa namaže s primernimi mazila da se stvar ne razširja. Mazila in jod niso drga vse skupaj ne vem če je 10 € imaš pa za kar nekaj časa. Te ”garje” so prirojene in se pojavljajo kadar je žival pod stresom. Glede na to da je najdenček se lahko to pojavlja še nakj časa če imam kake travme (ja tud mački jih majo). Drgauče pa čimveč nežnosti in crkljanja pa se bo pojavljajo to manj pogosto. Našemu se to zdaj naredi 1-2x na leto, prej pa pa je imel skoraj vsak mesec.
Glede bruhanja – baje ogromno mačk bruha zadnje čase (to mi je povedal veterinar ko sem našega mačka pljala tja iz tega razloga) Je kot nek virus. Če ga pelješ k zravniku mu bo dal 2 injekcije antibiotiokov za pomiritev želodca potem pa naj bi bilo v redu (pregled 22€ + inekcije 8€). Če se še ponavlja ga pelji nazaj pa mu bo dal še nekej proti zastrupitvi (naš jo je rabu ker se je zastrupu z božično zvezdo). U glavnem ne bo hudga mačku razen tvoji denarnico. Jaz sem v treh dneh za mačkov pregled in vsakodnevne inekcije zapravla 60€. Glede na to da je tvoj maček zunaj je lahko samo bruhanje zaradi tega ker je pojedel preveč trave, lahko pa da je pojedel še kak strup, ali pa se je samo nalezel od odtalih mačkov ta virus. Vsekakor je bolš da ga pelješ k veterinarju.
Glede hrane – super hrano imaš za mačke, ampak maček ima dovolj samo eno porcijo na dan, s tem da ima enkrat na teden post. Samo predlog ker se ti maček zna razvadit, polenit potem pa kamlu dobiš debeluška s kako sladkorno boleznijo (ki je pri debelih mačkih kar pogosta) – pa so spet stroški.
Mačkoveda, zadnji odgovori se nanašajo na kasnejše vprašanje druge osebe, ki ima prav tako mačko, ki bruha … ne gre za istega mačka …
Osebno, bi pri mačku, ki že več dni bruha pri veterinarju zahtevala infuzijo (vsaj podkožno), tudi če mu “maček dobro zgleda”, ker je prav gotovo dehidriran.
Malo krvi v blatu po večdnevnem bruhanju in driskanju ni običajno nič hujšega in tudi ni nenavadno, dokler gre za par kapljic. Če bi se to vleklo in ponavljalo dalj časa ali da bi se povečevala količina je pa potrebno spet obvestiti veterinarja. V tem času je vsaj za moje pojme, bolje mačka imeti noter, tudi če sicer hodi ven, ker le tako lahko res nadziramo, da je tisto kar bi moral, ne pa recimo še česa zraven iz sosedove posodice ali mrtvega ptiča za plotom … Lažje tudi nadziramo koliko vode in hrane poje, koliko bruha, kakšen je iztrebek … Če je kaj bolj resnega se maček tudi ne more nekam zavleči in ga lahko še pravočasno spravimo do veterinarja, če je to potrebno.
Pri prvem postu sem opazila, da je pisalo, da je bilo v bruhanju malo trave. V času, ko sta želodec in črevesje razdražena je dobro poskrbeti, da muc sam ne vnaša stvari, ki ga potencialno še dodatno razdražita, ker trava prav gotovo je. Je naj manjše količine kot po navadi, pa raje večkrat. Prav tako ukinite kakršnekoli dodatke hrani (sveže/kuhano meso, konzerviice, ki jih dobiva običajno ipd.). Dobiva naj le hrano, ki ji je predpisal veterinar ali pa svoje standardne brikete (to zadnje še posebaj velja pri driski ne toliko pri bruhanju) in poskrbite, da bo dobil dovolj tekočine.
In seveda, če se stanje poslabša takoj k veterinarju
NikaT ja sem pozabila omeniti da je treba gledat koliko mucewk spije… naš je pil normalno samo hrane se ni dotaknil, kar pa v 2-3 dneh ni krize (sploh če ima že maček dovolj zaloge).
V kateremkoli primeru je najboljši odgovor veterinar. sej če mačku ni nič bo dober veterinar tudi to povedal in vas odpravil nazaj brez da bi kaj zaračunal.
Večina veterinarjev nima POJMA od pojmov kaj mačku sploh je. Mačka malo pogleda, nobenega slikanja ne odredi, nobene krvi . Le na slepo predpiše tablete. Teh pa ni malo; seveda pa prej da še da kakšno pasto, ampulo proti parazitom; to pa se nabere, tudi nad 100 EUR. Samo za to, da je mačko povozil avto in ima pretrgan rep pri področju pelvisa in posledično pretrgane živce, zato nenadzorovano izloča blato in vodo (sicer se je stanje popravilo za 30%; mačko imam zaprto na WC-ju čez noč, zjutraj jo pustim ven, zato je dosti dela že s čistočo …) sem plačal 30 EUR samo za “pregled”, nekje 100 EUR pa samo za 3 injekcije, bojda protibolečinske, katere sem ji dajal doma sam! Nobenega slikanja z Rentgenom, nobenega ultrazvoka, nobene krvi, 0. Spet druga mačka, ki jo imam pa lula kri in neko čudno sluz. Veterinar (spet) SLUTI, da je to lahko vnetje, v kar pa ne verjamem preveč, saj so se težave (kri v urinu, bolečine) začele pojavljati takoj za sterilizacijo; operiral jo je neki veterinar, ki je šel privat v Lendavi, pred tem je delal s kravami, glede majhnih živali baje nima kaj dosti pojma, kar se ne čudim, saj mi je uničil mačko, pritožim pa se lahko le na sončno upravo…
Kakor so rekli nekoč; “pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal”. Vsekakor prej raje vržite denar v kanto za smeti, kakor da obiščete kakšnega slabega veterinarja…