Muca v stanovanju-nasveti???
Pozdravljeni,
Moja sedemletna hčerka si zelo želi imeti psa ali muco. Zaradi pomanjkanja časa zaenkrat pes ne pride v poštev, zato sem začela razmišljati o tem, da bi kupili muco. Z rodovnikom, tako notranjo mačko, za stanovanje. Kakšno perzijsko ali pa mogoče britanko. Ampak preden se odločim za nakup (glede nakupa sem prebrala kar nekaj obširnih člankov), bi rada kakšne konkretne informacije o tem, kako zgleda skrb za muco. Trenutno imamo že papagaja, 2 morska prašička, hrčka in 2 akvarija. Mucica bi bila kar nekaj časa sam doma (no, z ostalimi živalmi :)) )- (dopoldne), včasih pa tudi cel dan, kadar se s hčerko potepava. Je bolje imeti smačka ali samičko? Mi lahko kdo prosim pove, kako zgleda to, če imaš mačko v stanovanju? Kakšna je verjetnost, da se bo mucka obešala po zavesah, plezala po omarah, praskala po kavču, požrla oz. z igranjem poškodovala kakšno drugo žival?? Verjamem, da vprašanja zvenijo malo bedasto, ampak na mačke se res prav nič ne spoznam. A mačja stranišča kaj smrdijo? Kako se mačke navadijo na stranišče? Koliko časa lulajo in kakajo po stanovanju, če sploh? Se mucko lahko pelje ven na vrvici? Je za muco problem, če je sama doma? Se jih lahko pusti same doma, če greš nekam naprimer za vikend? Ali pa ko greste na dopust, kaj naredite s takimi muckami? Saj ne vem, kaj naj sploh vprašam… ampak preden se sploh s hčerko začnem resno pogovarjat o nakupu, bi rada bila prepričana, da jo lahko nekako vključiva v najini življenji, da sva sposobni dobro skrbeti za muco in ji zagotoviti vse, kar potrebuje za srečno mačje življenje.
Najlepša hvala za vse odgovore!
Ok jaz ti povem samo primer, kako je z drugimi živalmi. Pri mojem fantu so imeli nekaj časa (počitniško varstvo!), dva morska prašička, dva papagaja, psa (ki je njihov) in dve njihovi mački. Vsi so brez problema bivali skupaj v hiši! Pes in mački sta se navadili, da pač v druge živali ne silijo. Tako tudi mački nista rinili v papagaje oz. v njuni kletki, ko pa so na vrtu imeli spuščena morska prašička, se mački niti zmenili niso zanju. Tako da zadevo se da oskladiti vse je odvisno od vzgoje. Zavedati se moraš da boš pač morala tudi ti muco vzgojiti. Mladi mački se pač radi igrajo, skačejo na police, plezajo, vse je to je čisto normalno (no vsaj za normalne “kmečke” mačkone:) ). Kupiš plezala in praskalnike in tako muci omogočiš igranje in to dovoljeno, vedno ko pleza na zaveso jo prestaviš na njeno plezalo, pa se bo počasi navadila. Mucki so lahko definitivno več sami doma kot pa psi, ampak se je reba tudi z mucki ukvarjati. Par tem nazaj je prav tako opisano življenje mačke v stanovanju… tako da je najbolj da si več prebreš še tam.
LP nina
Vesela sem, da sta odgovorni in skrbni. Mislim, da bosta imeli veliko veselja z muco, majhno muco je treba vzgajati, odrasla pa je že navajena in ve, kako se mora obnašati, če veste, od kod je prišla. Wc je kot vsi drugi wcji.
Trenutno imam enega mucka, najdenčka, starega približno eno leto in je neverjetno prijazen, rad se crklja in ga puščam tudi po 8 ur samega brez težav, seveda mu pustim vodo in nekaj briketov. Do zdaj ni naredil nobene škode, le tepih je premaknjen, ker se igra z njim. Za muca torej iščem varen in spoštovanja vreden dom, kjer ga bodo imeli radi, dal pa bo veliko več od sebe. Zdi pa se mi tudi, da je kastriran, čeprav nisem prepričana.
Muc je bele barve v celoti s sivim repom in sivimi pegami. Zelo lep in nežen.
Za počitnice ga lahko vzamete s seboj ali pa prosite nekoga, da poskrbi zanj v vašem stanovanju.
Tudi moja 7-letna hcerka si je zelela muco in jo konec poletja dobila – 2 mesecno, navadno domaco muco.
Muce so razlicne, lahko pa ti opisem naso. Lulala in kakala po stanovanju ni nikoli, razen na zacetku je imela dva mokra “spodrsljaja” na nasi postelji.
Na zacetku mora jesti veckrat na dan, pa tudi pozornost rabijo, tako, da celodnevna potepanja odpadejo. Kako pa se bo naucila na WC, ce bi bila cel dan sama.
Ko je prisla nasa k nam, sem vzela nekaj dopusta.
Stranisce imamo zaprto, pa tudi sicer, ko ga cistim in odprem ne cutim smradu. Pesek menjam na vsakih 14 dni, vendar so muce na to razlicno obcutljive.
Nahranim jo cca. 4x dnevno in ker je precej izbircna se moram kar precej potruditi, da kaj poje in to mi vzame kar nekaj casa.
Ker je kratkodlaka je nega enostavna in cas temu primeren. Cas si je treba vzeti za igro, imamo misko na elastiki in zogice, vendar se muca navelica to delati sama, zato ji moras pri igri “pomagati”.
Razni okraski so zaenkrat se celi, vendar jih bo potrebno pocasi spraviti na varno, saj muca skace cedalje visje- sedaj bo imela 4 mesece.
Ko ima svoje dirke po stanovanju, za odriv uporablja kremplje. Rezultat je precej zmatran “fotelj” in komaj nacet kavc.
Zici od zvocnikov za racunalnik sta tako prijetno tenki in mehki, da ju je pregriznila ze dvakrat. In to takrat, ko smo bili vsi doma.
Za dopust mi se ni jasno kako bomo uredili naslednje leto, vendar vem, da je same ne bom pustila, ker wc in hrana ni edino kar potrebuje.
Hcerka ima muco zelo rada in je nezna z njo, ji daje za jesti, malo se poigra z njo, ostalo delo pa je na meni – vendar sem to vedela ze prej in se ne pritozujem.
Problem imam se vedno z okni in balkonom. Smo “samo” v 1. nadstropju, vendar muca nima vec dostopa v prostor kjer je odprto okno. Me je prevec strah, da bi padla.
Pa na stroske veterinarske oskrbe oz. preventive ne smes pozabiti.
Vendar sem jaz ze od malih nog “macjeljubka” zato zelje nisem izpolnila samo hcerki, ampak tudi sebi.
lp, natasa
Jaz imam pet najdenčkov. Ko so bili še majhni so plezali po zavesah, praskali po usnjeni sedežni, lulali in kakali v lončnice ali pa vsaj zmetali ven vso zemljo. Imela sem tri mačja stranišča in vsa so smrdela, poleg tega je eden od njih vsak dan zmetal ven ves pesek. Vsi po vrsti so dobili virozo, zato so bruhali, tudi drisko so velikokrat imeli, takrat je bilo najhuje. Nekaj stvari so tudi razbili. Ko so odraščali, so se velikokrat pretepali. Predstavljaj si podobno situacijo, petkrat manjšo, pa boš vedela, kaj te čaka.
Že en teden imam dva meseca starega mucka, ki sem ga našla v Novicah. Je ful priden, lula v mačji wc, res pa divja po kavču in pri tem uporablja kremplje. Upam, da ne bo velike škode :))
Če boš vzela perzijca, se zavedaj da ga boš morala česati in da boš imela cel kup dlak po stanovanju. Jaz bi na tvojem mestu raje vzela kakšno kratkodlako muco. Zdi se mi, da se “salonske” muce ne pustijo veliko crkljati. Meni se zdijo “dolgočasne”.
Moja mucka sta prišla k nam, ko sta dopolnila 12 tednov. Oba sta iz legla “notranjih” muc in sta stranišče že znala uporabljati. Nikoli se nista ponečedila kje drugje, naša mucica je mačkona celo nadzirala pri opravljanju velike potrebe in mu je primazala focko, če kupčka ni prekril s peskom. Revček je na svoje iztrebke prav hitro začel postavljati prave male Triglave… Stranišče čistim najmanj 2x na dan in kupujem zelo kvaliteten pesek. 1x na cca 10 dni pesek zamenjam in razkužim WC.
Menim, da se je z mucki potrebno ukvarjati in da zadovoljne mrcinice kakšnih večjih lumparij ne ušpičijo. Kompromisi so na mestu: v stanovanju sem odstranila večino nevarnejših rož, eno okensko polico sta si priborila kosmatinca zase, druga pa je še vedno moja in kot taka polna orhidej, ki jih pustita pri miru. Balkon sem zarešetkala in jima tako omogočila igro “na prostem”. Zdaj se počasi umirjata, približujeta se prvemu rojstnemu dnevu. Po kastraciji & sterilizaciji sta se dodatno pootročila in sta še prijetnejša družba.
Tudi nas ni kaj dosti doma, zato se je prvi mucici v nekaj tednih pridružil še mačkon… Imata drug drugega in nas. Ljubezen in skrb nam več kot velikodušno vračata.
Tudi jaz ti lahko povem iz lastnih izkušenj. Imam tri kastrirane mačkone (dva sta stara skoraj leto in pol, tretji skoraj dve leti in pol), ki so stanovanjski mački. Z mucki pa rastem od malega gor, se pravi 26 let, tako da imam kar dobre mačje izkušnje.:)
1. Muca je lahko sama doma čez dan. Se pač navadi na tak ritem, da te ji do štirih, petih. Če ima svoj “igralni kotiček”, ji ne bo nič hudega. Seveda pa to pomeni, da ko prideš domov, da jo zvečer potem pocartaš, se malo poigraš z njo, se pravi, da ji posvetiš vsaj nekaj časa in ne hodiš mimo nje, kot da ne obstaja (npr. igranje, cartanje pred TV …). Glede sobivanja z drugimi pa bi ti svetovala, da si vsaj na začetku pazljiva in jih ne puščaš same. Ko pa se bo navadila in boš tudi ti prepričana, da jim ne bo nič naredila, pa mislim, da ne bo problema.
2. Ali je samček ali samička se mi zdi, da je popolnoma vseeno. So pa po mojih izkušnjah muce malo bolj mirne, čeprav se najde tudi kar nekaj izjem. OBVEZNO PA POSKRBI ZA STERILIZACIJO/KASTRACIJO (muc bo drugače markiral po stanovanju) in CEPLJENJA (1x letno), četudi je mačka notranja. Stalno pa moraš skrbet za razglistenje (1x na 3 mesece) , pojav garij in bolh (ponavadi po potrebi, če se pojavijo – pri notranjih mucah ponavadi ni panike).
3. Muc v stanovanju zna biti drugače kar vesela zadeva. Odvisno od njegovega karakterja. Lahko je čisto miren ali pa sam vražiček. Se ga da pa vseh neumnosti (zavese, rože, skakanje po policah) odvaditi oz. jih omejiti na minimum. Moraš pa vedit, da se boš tudi ti mogla prilagodit muci in ne smeš pričakovat, da bo cel dan samo sedela na enem mestu. Če to pričakuješ in pa sterilno čisto stanovanje, je bolje, da se muci odpoveš. Se pravi, da sprejmeš tudi dlake in kake tačke po mizi, steni, okenski polici … Ampak meni vse to odtehta veselje, ko se mi trije mačkoni pojajo po stanovanju. Ne zamenjam za nič na svetu! Pa odlično je proti stresu. 🙂 Obvezno pa mu nabavi cel kup igračk (miške, žogice, kart.škatle, če imaš prostor…).
4. Za muco lahko kupiš zaprt mačji wc in ni vonja. Jaz imam tri odprte (ker so mačkoni preveliki za zaprte), tako da se v tisti sobi čuti malo vonja (odvisno kolk so pridni na wcju), ampka ni panike. Obvezno ga moraš čistit vsak dan (jaz naredim to zjutraj, popoldne,ko pridem domov in zvečer preden grem spat). Pa kupi kvaliteten pesek. Če ne želiš, da pesek leti naokrog (ampak saj ni krize, včasih kaj pofrči, ko je treba fajn globoko luknjo skopat 🙂 ), kupi malo višjo posodo ali posodo z robom.
5. Mačke se da v enem dnevu navadit na WC, ko začnejo lulat in kakat. Sej velikokrat jih naučijo to že tam, kjer gor rastejo. Lahko sicer, da včasih še kje kaj uide, ampka tisto pač pospraviš in je zadeva zaključena. Jaz sem jih navajala tako, da sem ga vsake toliko časa (npr. na dve uri) kar postavila v WC, pa sva s tačkami kopala po wc. Sej kriza je samo prvič, potem je pa že vonj tisti, ki mu pove, da je tukaj za lulat in kakat.
6. Med dopustom za moje skrbijo starši. Lahko prosiš kako prijateljico, starše …, če jih ne moreš zraven vzet. Sem jih pa na morju tudi že videla, ko imajo muco zraven prikolice lepo na špagci. Za moje to ne pride v poštev, ker so predivji in ne bi zdržali, da bi oni lepo ležali cel dan in uživali na morju. Za moje je važna samo akcija. 🙂 Ne smeš pa muce pustit same čez vikend, ne da bi kdo vsaj pogledal k njej vsak dan !!!Če ga boš navajala na štrikec, se lahko muc čist lepo navadi, samo lažje ti bo, če ga navajaš takoj od malega. Gre pa to ponavadi tako, da on tebe pelje na sprehod in ne ti njega.:) Ampak je luštno, včasih prav smešno. 🙂
Jaz imam z mucami same pozitivne izkušnje (Karmen žal mi je, da imaš ti slabe)! Pred letom sem se tudi odločila, da bodo ti trije notranji mački (prej smo muce imeli tudi zunaj) in ti lahko povem, da je pol manj zdravstvenih problemov (garje, bolhe, rane od pretepov, viroze in druge okužbe …). Jih pa peljem na štrikcu ven. Je pa življenje z muco precej odvisno o tega, kako jo navadiš in vzgojiš in koliko ji dopuščaš. Samo, še enkrat ponavljam: če pričakuješ, da bo muca zmeraj mirna, da ne bo mijavkala, da se bo igrala samo takrat, ko ji boš dovolila, da jo boš pocartala samo za eno minuto na dan, da boš imela sterilno čisto stanovanje, če ne preneseš, da včasih kaka stvar pade na tla …. potem muce ne imej! V nasprotnem ti želim čim več veselja s temi puhci! Pa še malo preglej forum, ker je bilo nekaj že napisanega o teh temah (mogoče si preberi tudi temo “muc v stanovanju”) in pa sprašuj, sprašuj, sprašuj, kar te zanima! Uh, sem se razpisala. Danes imam čas, ko sem doma …. 🙂
Uf, sorry – spregledala sem starost.
Namreč, starost otroka je zelo pomembna iz mnogih razlogov ..
Kot je natasa1 že napisala, živali, pa naj bo to mačka, pes, ptiček ali kaj drugega, se ne kupuje za otroka.
Zelo malo je namreč otrok, ki so sposobni več let konstanto skrbet za živalco, zato skrb zanjo pade na starše.
Roba, za muco bosta potrebovali čas: za nego, hranjenje, crkljanje, ukvarjanje z njo. Takole uro in pol do dve bo najmanj potrebovala muca – ne v enem kosu, ampak če boš seštela tiste pol ure zjutraj, po potem ko boš prišla domov, pa zvečer, pa še 4 ure za mesečno kopanje, če boš izbrala perzijko – se teh ur kar nabere. Torej dobro premisli, ali jih boš lahko ob svoji službi, obveznostim, namenila tudi muci.
Muca je lahko sama nekaj ur, ko je odrasla, kot mladič mora imeti nadzor vsake nekaj ur. Odsvetujem odsotnost čez vikende – lahko jo jemljeta s sabo ali zaprosita koga, da pride k muci vsaj enkrat na dan za kakšno uro ali dve.
V bistvu je pri mucah pravilo – vse kar ji daješ, dobiš tudi nazaj.
Razmišljaš o perzijki in britanki – to sta dve različni pasmi, z različnimi potrebami in obnašanjem.
Obe bosta puščali dlako po stanovanju, tudi na oblekah jo boš našla, zato si prištej k muci še čas za sesanje stanovanja in krtačenja oblek.
Pri PERZIJKI vzemi v zakup vsakodnenvno čiščenje oči, enkrat, dvakrat lahko tudi trikrat, pa redno česanje in redno mesečno kopanje, če boš hotela da muca izgleda kot se šika. Boš pa zato dobila živalco, nežno in ljubeznivo, ki se bo zelo navezala na vaju, ki ti ne bo uničevala zaves in rož, ter trgala foteljev – če ji boš seveda nastavila mačje plezalo.
Stvari, ki jih mora znati sobna muca, jo namreč že nauči dober vzreditelj (lulanje, kakanje, kopanje, nega, česanje ..). Muca, ki jo dobiš mora vse te stvari obvladati.
BRITANKA je za odtenek bolj aktivna, tudi z rožami je lahko križ, pa z plezanjem tudi, je pa zato manj nege, čeprav se tudi pri njej ne da izogniti rednemu dnevnemu krtačenju in občasnemu kopanju, še posebaj v fazi menjave dlake. Dlaka britank je malce ostrejša in trša in kadar se zapiči v blago ali preprogo jo je težje pospraviti.
Pri samo eni muci si lahko privoščiš dober mačji pesek, recimo Ever Clean, ki absorbira tudi vonjave, ga pa je treba uporabljati po navodilih, ki so napisana na škatli. Ne glede na to, kako kvaliteten je pesek, ga je nujno redno čistiti – torej zjutraj, če je kaj v njem, potem pa takoj ko prideš domov, pa takrat ko si doma, pa pred spanjem .. Odvisno kolikokrat gre muca na stranišče. Noben pesek ti ne bo preprečil smradu, če se v njem valjajo iztrebki od celega tedna.
Intenzivnost smradu je odvisna tudi od prehrane. Pri kvalitetni prehrani je iztrebkov manj, pa tudi vonj ni tako intenziven, kot takrat kadar mačka je nekakovostne brikete ali ostanke.
Glede spola mačke je vseeno, saj bosta ali sterilizirana, če bo samčika ali kastrirana, če bo samček. Verjetno boš takega (torej po opravljenem posegu) že tudi dobila od vzreditelja. Samčki znajo biti včasih bolj tepčkasti, samičke pa bollj razmišljajoče – sicer to ni pravilo, se pa dogaja.
V odnosu do drugih živali – kja naj rečem, ni ravno pametno, da papagaj leta prosto po sobi – v vsaki mački je lovski nagon, v eni bolj, v drugi manj izražen.
Tudi ni pametno, da bi se kakšna mala miška ali hrček, prosto sprehajali naokoli, kadar je v bližini mačka. Je malo drugače kot v reklami Whiskas, ko miška pleše pred muckom … :-)))
Akvarij mora bit pokrit, poznma primere, ko so mačke ‘ribarile’ in zmetale ribice na tla … Previdnost torej ni odveč in take živalce, ki bi jim muca lahko kaj naredila je treba zasčititi.
O sobivanju MP in mačke, pa bo več povedala Yo.
O ostalem, torej hranjenju, lumparijah .. pa je nataša1 zelo lepo napisala.
Simona
…. Če boš vzela perzijca, se zavedaj da ga boš morala česati in da boš imela cel kup dlak po stanovanju.
Enako je tudi pri kratkodlakih EQ, enako ..
Tako dolgodlaki, kot kratkodlaki mački imajo dlako, oboji jo spuščajo po tleh, po oblekah, oboje je treba negovati, česati, krtačiti, kopati – da je takih odpadlih dlak po stanovanju čim manj … :-))).
Dlako kratkodlakih mačk je celo težje spraviti iz tekstilij, ker so ostre in se v njih vpičijo, perzijska dlaka je svilnata in jo lahko z vlažno roko pospraviš na kup …
———
Jaz bi na tvojem mestu raje vzela kakšno kratkodlako muco. Zdi se mi, da se “salonske” muce ne pustijo veliko crkljati. Meni se zdijo “dolgočasne”.
‘Salonske muce’ se pustijo ZELOOOOOOO crkljati, že v svoji osnovi so priljudne in ljubeznive. In za crkljanje, ter ne za lovljenje miši so tudi vzrejane in narejene :-)))
S pravilno vzgojo, pa to lastnost samo še potenciraš.
O ‘dolgočasnosti’ pa – kakor za koga. Če jih ne znaš opazovati, če si ne vzameš dovolj časa, da bi jih spoznal, lahko o njih tudi tako misliš.
Meni ni z njimi in ob njih niti trenutek dolgčas … je pa res, da z njimi živim in jih znam razumeti …
Hmm, meni so kače hudo dolgočasna bitja – jih pač ne poznam dovolj, nikoli se nisem poglobila v njihovo ‘psiho’ in fukcioniranje, v bistvu se jih bojim in se ne spravim k temu, da bi kaj več prebrala o njih ali koga povprašala ..
Simna
Najlepša hvala vsem za izčrpne odgovore, še posebno Nuški in Simoni. Zdaj sem še bolj prepričana, da moram res dobro razmislit, preden se odločim za nakup. Emmm… saj o tem se je verjetno že kaj govorilo… ampak kaj pa glede nakupa, kakšno pasmo priporočate – da bo primerna za otroka, se pravi malo igriva, in primerna za mamo, torej crkljiva? Ali je mačji karakter odvisen predvsem od pasme ali so velike razlike tudi znotraj posamezne pasme? Pa še nekaj, gledala sem internetne strani rejcev in vidim, da nikjer trenutno nimajo mladičkov. Koliko časa pa je treba čakat na mladiče?
Simona, prebrala sem večinoma vse, kar je napisano na tvoji strani (pohvale za izčrpnost!!!, pa mucki so krasni!), predvsem me je presenetil del o dvoriščnih rejcih. Tudi oglase sem šla pogledat in jih je res veliko. Glede na to, da je pravih rejcev očitno zelo malo, je najbrž težko dobit mladička… ali obstajajo kakšni rejci nepasemskih mačk, ki imajo zanesljivo zdrave in lepo oskrbovane mucke? Pa še to… citiram: “Muca je lahko sama nekaj ur, ko je odrasla, kot mladič mora imeti nadzor vsake nekaj ur.” Lahko bolj natančno definiraš teh nekaj ur? Midve odhajava od doma zjutraj, in naju ni doma vsaj 8 ur… in kot sem rekla, včasih še kam zavijeva, včasih kar za cel dan – to bi sicer potem lahko prilagodili in hodili vsak dan domov zaradi muce, pa bi potem šli spet od doma. Ampak tistih 8 ur odsotnosti zaenkrat ostaja in tega ne morem spremenit. Torej, mucka bo večinoma med tednom sama okorg 8 ur, včasih mogoče celo malo dlje. Mogoče bi bilo bolje počakati še kakšno leto ali dve, ko bo hčerka sama hodila iz šole? Za zdaj je v varstvu, kasneje bo hodila domov po pouku.
Še enkrat, najlepša hvala vsem, da ste si vzeli čas in mi odgovorili!!
Lep dan!
Zdaj sem prebrala še nekaj drugih postov, tudi na drugih forumih… berem o “težavah” z mucami, od divjanja po stanovanju, kopanja rož, praskanja, pa do glasnega mijavkanja in jokanja. Mislim, da je v vseh teh postih govora o navadnih mucah. In to je ravno vse tisto, čemur bi se jaz nekako rada izognila… ne bi rada imela divjega mačka, ki bi uničeval stanovanje, opraskal mojo hčerko… rada bi prijaznega, lenobnega mucka, ki bi se blagovolil vsak dan malo poigrati :). Kakšno pasmo predlagate?
Roba, pozdravljena!
Vidim, da so bile punce že strašno pridne in so ti praktično že vse povedale 🙂
Jaz bi se “obesila” na tole:
predvsem me je presenetil del o dvoriščnih rejcih. Tudi oglase sem šla pogledat in jih je res veliko. Glede na to, da je pravih rejcev očitno zelo malo, je najbrž težko dobit mladička… ali obstajajo kakšni rejci nepasemskih mačk, ki imajo zanesljivo zdrave in lepo oskrbovane mucke?
Lahko vprašam, zakaj bi kupovala mešanca (po možnosti bolanega)? Muck, ki iščejo nove domove, je ogromno.
Glede “težav” z mačkami:
Če se odločiš za muco, moraš vedeti, da jo je najprej potrebno VZGOJITI in NAUČITI, kaj je prav in kaj ne.
Vendar pa, neglede na pasmo, mačka vedno ostane mačka! Lastništvo mačke prinese s seboj poleg veselja in vsega ostalega tudi dejstvo, da se mački moraš v določenih primerih prilagoditi. Pri nas zaradi mačke nimamo rož (razen na balkonu), nimamo takih lepih do tal zaves npr., pa malo bolj pazimo, kaj je na policah, ker mačka pač skače tudi v višino 🙂 Ja, divjamo tudi, ne sicer 24ur/dan, vendar vseeno. Ko mačko “piči” zna predivjati celo stanovanje in nemalokrat se zgodi, da z vsemi štirimi lovim “karkoliže”.
In, poudarjam… ne gre za “navadne” muce in ne za pasemske – mačka, kakršnakoli je še vedno mačka. Tudi pasemska ne bo nadomeščala preproge in samo dremuckala in predla. O tem ti bo Simona povedala kaj več, ker s pasemskimi mačkami živi.
Polagam ti na srce, da dobro in 100x premisliš. Morda si na forumih zasledila zgodbo Frajerja, katerega sem našla v smeteh in kasneje oddala. Nazaj sem ga dobila popolnoma psihično uničenega (po 2-eh tednih!!!), ker je preveč pojedel, preveč divjal, preveč… In je bil pač zato ta 2 tedna zaprt v WC-ju, ni se smel igrati itd. Bog ve, kaj še – niti nočem vedeti. Pa je bil od vseh mucov, ki so že “kampirali” pri meni, eden najmirnejših. Tako da dobro premisli, če si res pripravljena deliti življenje in stanovanje z mačko!
Lp, Yo
Jaz imam čisto navadne 4 mucke v stanovanju, prijazni so pa tako, da so včasih že prav vsiljivi. Če se vsedem mi skočijo v naročje, če se uležem jih imam na sebi, se crklajo, predejo, gnetejo s tačkami. Trenutno imam zunaj 4 mesece starega tigrčka, ki je čisto navaden mucek, brezdomček, prijazen pa tako, da ni za povedat. Svoj obraz dam čisto k njemu in me objame z mehkimi blazinicami. Moji, stanovanjski mucki so nekje do 8 meseca starosti res veliko dirjali po stanovanju, tudi kakšna roža je padla po tleh, včasih je bila taka brzina, da ni bilo časa skočit direktno na fotelj, pa se je vmes krempeljček kam drugam zasadil, pa tudi zaveso so kdaj zamenjali za tobogan in stenska pluta je dobila nekaj novih vzorcev. Za vse neumnosti, in škodo, ki so mi jo naredili so se mi s svojo ljubeznijo že zdavnaj odkupili. Stanovanje je treba prilagoditi njihovim potrebam. Stojal in praskal je danes na voljo v trgovinah kolikor ti srce poželi. WC so dobijo zaprti in še predprostor imajo tako, da kakšne hujše umazanije in neprijetnih vonjav s peskom ni.
Lep pozdrav!
Ja Roba – res ti svetujem premislek … včasih je bolje malo počakati, pa je potem sobivanje z živalco toliko lepše in prijetneje. Nič ne bosta imeli s hčerko od tega, če vama bo muca samo v breme.
Malo filozofsko – če ti je muca usojena, jo bosta s hčerko imeli – slej ko prej :-))).
Glede rejcev nepasemskih mačk – ne, NE obstojajo. Mirne duše lahko odsvetujem tak nakup. Dobro poznam mačjo sceno v Sloveniji, tako pasemsko, kot dvoriščno in sem imela v roki kar nekaj mačkov iz dvorišćne produkcije,. Da ne govorim o telefonskih pogovorih, jokih, problemih, travmah, vprašanjih tistih, ki so se spustili v tak nakup … Če človek v redu dela, skrbi za zdravje in kvaliteto ter ne kvantiteto, se mu ni treba skrivat, še manj pa govorit, da nima 10 minut časa, da bi izpolnil papirje … V večini priemrov gre za potomce mačk pet kvalitete in velikokrat z dravstvenimi problemi …
Tudi navadne muce so lahko primerne, vendar morajo biti vzgojene v stanovanju in biti tudi pripravljene na bivanje samo v stanovanju (preberi poste od YO, pa od drugih, ki imajo v stanovanju navadne domače muce) – torej navajene na WC, odvajene uničevanja, trganja, plezanja, itd ..
Pri vzreji pasemskih mačk je normalno, da oddaš mladiča tam pri 12-16-tih tednih, ker so ti tedni zelo pomembni za učenje ter socializacijo v novem domu. Pri pasemskem mucu (iz DOBREGA vzrejališča seveda) ni treba skrbeti, da bi imela doma uničevalca.
Je pa aktivnost odvisno tudi od pasme – takole na splošno: dolgodlake in srednjedolgodlake pasme so mirnejše, kot kratkodlake, siamke ali orientalke.
Pasemskih muc je v Sloveniji zelo malo, včasih je treba tudi počakati na leglo. Katero pasmo ti priporočam: perzijko – na vsak način, če si boš le vzela čas, za nego (he, he, he .. ji pa lahko tudi bolj na kratko skrajšaš dlako, ragdollko, morda maine coon, sveto birmo … to so vse pasme, ki imajo lep, umirjen značaj – da ne bo pomote, se tudi igrajo, pa tudi divjajo okoli, ampak niso khmm, kaj naj rečem toliko aktivne, da bi v tej svoji aktivnosti uničevale, lahko imaš doma rože, figurice po poličkah, kratkodlake pasme, si kaj hitro postrežejo z rožcami, pa vsem kar binglja. Njihov moto je – svet je njihov in narejen za njih … :-))). Se pa prav tako rade crkljajo – ko imajo čas :-)))
Imamo v sloveniji vzreditelje kratkodlakih pasem, ki veliko delajo na prijaznosti svojih muc in jih je res veselje pocrkljati.
Meni so všeč za pogledat in pocrkljat, ker sem pa tip, ki ima rada bolj mir, mi je njihov karakter preaktiven. Torej je res treba ugotovit, kaj človeku odgovarja, ko pride ‘sesut’ domov: ali nekaj mirnega, predočega, ki se skobaca v naročje od veselja, da si doma, ali pa nekaj, ki od veselja in navdušenja, da si prišel domov, šiba po stanovanju …
—————–
Ko imaš doma mladička, mu je res treba nameniti več pozornosti in nadzora.
Mladički so kot otroci, v glavi imajo samo igro, vedno delajo kaj kar ni dobro za njih in kar je prepovedano. Tako in tako, skoz poskušajo zvedeti ali je tisto, kar si včeraj prepovedal, danes dovoljeno …:-)))
Zavarovari je treba el. kable, umakniti s polic kristalne vaze in druge lomljive predmete, umakniti je treba tudi trakce s katerimi se igra, da se ne zaplete v njih ko je sam, pa vrečke, itd .. preveriti kakšne rože so doma, ritem hranjenja je treba prlagoditi (če muc je tudi briketke ni problema, ker mu jih pustiš nastavljene) … . Mladiči znajo vtakniti smrček ravno tam, kjer ni zdravo za njih …
Še bolj pa mladič potrebuje pozornost lastnika – če se namreč s takim malim čmrljem premalo ukvarjaš, hitro postane asocialen, kar je v bistvu logično. Pri vzreditelju ima okoli sebe bratce, sestrice, mamo, tete s katerimi se igra, skupaj z njimi spi, je … potem pa kar naenkrat hop, v nov dom, kjer je čisto sam.
V tvojem primeru, bo vsekakor treba po službi priti domov, se z malim pocrkljati in potem spet od doma … Ko boš od doma, mu boš lahko pustila prižgan radio, pa kakšno svojo nošeno majčko naj ima muc vedno, da bo čutil vonj po tebi ali hčerki (moji velikokrat izvlečejo spalno srajčko in ležijo na njej).
Še boljše pa je, da res počakaš še kakšno leto ali dve, da tvoja deklica malce odraste in prihaja kakšno ur prej domov.
——————
Ali je mačji karakter odvisen predvsem od pasme ali so velike razlike tudi znotraj posamezne pasme..
Ja, oboje .. razlike so med pasmami, pa tudi v samem leglu so lahko mucki z različnim karakterjem. Kot pri ljudeh, pri bratih in sestrah.
Ko se boš odločila za pasmo, je dobro vzredtelju povedat kakšne so želje, pokazal vam bo mladička, ki ustreza, povedal vama bo že v naprej kakšne karakterje imajo, saj jih spremlja oz. tudi sami opazujta obnašanje mačic.
——————-
Pa še nekaj, gledala sem internetne strani rejcev in vidim, da nikjer trenutno nimajo mladičkov. Koliko časa pa je treba čakat na mladiče?
He, he, he, .. nekaj mačjih mladičkov trenutno je, pa so/smo nekateri preleni, da bi obnovili stran ali pa vraževerni in ne razlašajo/mo, da so mladički, dokler niso dovolj stari …
Čakalna doba je odvisna od tega, kakšne so želje, je pa treba vzeti v račun 2 meseca brejosti + cca 3-4 mesece, da je mladič dovolj zrel za odhod v nov dom.
Ko bosta s hčerko našli pasmo, ki vama bo odgovarjala, kontaktiraj kontaktirajta vzreditelja, povprašajta kako in kaj. Če nima mladičkov, ga lahko prosita, da vaju vpiše na čakalno listo in obvesti, ko ima mladičke.
Simona