MUCA NE MORE KAKAT!
Neumen naslov, vem, ampak…. Moja muca ima srednje dolgo dlako in je stara okoli 4 leta, sterilizirana, ni imela mladičev. Živi v stanovanju in občasno jo spustimo na vrt od katerega se nikoli ne oddalji. Je večinoma kozerve in vrečke: wiskas, sheeba, friskies, ves čas pa ima na razpolago tudi brikete in sem ter tja kakega pogloda. Svežo vodo ima ves čas. Mleka ne mara pit.
No, že odkar jo imam trdo kaka, a do zdaj je to opravljala redno, vsaj 1 x na dan. Zdaj pa že 3 dni ni šla in ves čas mjavka, včeraj in danes je tudi zelosabo jedla. Vem, da moram k veterinarju z njo. Zanima me, če poznate kaj, kar bi odpravilo zaprtost, sem namreč zelo na tesnem s financami, veterinar pa stane… Hvala!!!
Malo jogurta utegne zadevo “odmašiti”. Če ga bo hotela … Sicer boš pa pri veterinarju dobila posebno hrano (brikete ali konzervo), ki ji bo blato zmehčalo. Ti briketi ne stanejo veliko! Dal ji bo mogoče tudi odvajalo (za nujen ukrep). Očitno je, da jo pri odvajanju boli, zato vedno bolj odlaša, zato so bolečine vedno hujša in začaran krog je sklenjen. Z veterinarjem se točno pogovorita, kaj bo muca jedla, kaj priporoča za mehkejše blato. Voda ji mora biti ves čas na voljo, vendar pazite, da je tudi sveža (čeprav najbolj sveže seveda ne marajo).
Mogoče zadržuje tudi, ker ni dovolj čisto stranišče (po njenih merilih), tako da poskrbite za res čist pesek, za mirni kotiček, ki pa tudi ne bo kje v kleti, ampak kje bolj pri roki, da bo lahko šla kadarkoli. Razlog pa so lahko tudi gliste, ki povsem zamašijo prehodnost črevesa. Skratka, muca potrebuje veterinarja, nikar ne odlašajte, ker boste tam dobili veliko pametnih nasvetov, muca pa zdaj, če že tri dni ni šla, lahko dobi še kakšno vnetje trebušne votline, kar ni niti najmanj prijetno, tudi pogine lahko.