Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Muca in praskanje ušes!

Muca in praskanje ušes!

Pozdravljeni.
Jaz imam doma dve mački. Sta hišni ljubljenki in v skladu s tem sta tudi oskrbljeni. Hill’s prehrana, ovratnice za preventivo, tabletke proti notranjim zajedalcem… Skratka, z njima je hvalabogu vse v redu, skrbi me samo to, ker si vsake toliko časa obe praskata ušeska oziroma, ena se celo uleže na tla in z ušeskom drgne ob tla. Včasih ju celo jaz malo potrepljam po uhkih in na koncu se vedno zadovoljno streseta. Torej moje vprašanje: je to kaj nenavadnega ali je to običajno? Moj fant vsake toliko časa malo skeptično gleda, saj izgleda skoraj tako, kot bi živalca imela bolhe, ko se praska. Pa jih nima. Morda kdo od vas ljubiteljev živali ve vzrok? Hvala in pozdravček od vseh treh… :-)))

POZDRAVLJENA
KAJ PA ČE IMATA TVOJA MUCKA VNETJE UŠES ?NAJBOLJE,DA SE POZANIMAŠ PRI VETERINARJU.
ČAO

Kapljice Otonazol so OK za te zadeve (vnetje ušesa).

Malo poglej v ušesa. Če izgledajo rdečkasta, izcedek, smrdeča – kaže na vnetje ušes. Če so umazana pa bi bile lahko tudi ušesne garje, ki so pri mucah kar pogoste. Vsekakor pa bo obisk pri veterinarju obvezen.

LP, Tejka.

Imam enako težavo! Ušeska pa so seveda super negovana, svetla, lepa, prav nič jim ne manjka, enkrat mesečno čistim s tekočino za ušesa. Mala muca se praska za ušesi, še raje pa po vratu. Vsakič skoraj omedlim od groze, pa vendar bolh enostavno NI. Preverila z glavnikom, stokrat pogledala. Ni tudi ušesnih zajedalcev. Muca je samo v stanovanju.

Hvala drage moje kolegice. Tako kot pri Ireni, tudi moji dve muci nimata nobenih vidnih znakov vnetja, kot jih je naprimer opisala Tejka. Vsekakor pa bo očitno res potreben obisk pri veterinarju, čeprav naj dodam da tu, kjer jaz živim, nimam dobrih izkušenj z veterino… Plačaš ko žuti, naredijo pa ne veliko.

Moje muce so pregledali tudi veterinarji in ni bilo nobenih pripomb. Prosim pa te, da če bo imel tvoj veterinar kakšno idejo, da mi tukaj poveš!

Zanimivo, tudi moja muca se praska in nima bolh, ušesnih garj ali česa podobnega. Ko sem to opazila, sem tudi sama vse pregledala, potem pa sem razmišljala, če je to lahko posledica socializacije. S tem mislim, da bi se tega praskanja naučila od mamice v otroštvu in to obnašanje obdržala, čeprav nima bolh. Vem, da se lahko sliši hecno, ampak če ni bolna – kaj so še druge možne razlage za to obnašanje.

Sicer pa naj ob tej priložnosti povem, da bo v slovenščini kmalu izšla knjiga o psihologiji muc in kužkov. Točnega naslova ne vem.

Irena, če bom izvedela kaj novega (kar močno dvomim), potem se ti javim.
Veliko užitkov s svojimi mačkoni…:-)))

Moja mačkica se najrajši crklja tako, da se mi vsede v naročje, jaz pa jo drgnem s palcem in kazalcem po ušesku. Tako prede, da se stene tresejo! Pa nima bolh!

No, pridodati je seveda treba, da so vzrok lahko tudi hormoni, zlasti pa muci lastne “dišave”, ki se sproščajo med obema ušesoma …. ampak tukaj lahko teoretiziramo v nedogled. Jaz se pač pri praskanju bojim, da je malo pregrobo (tako se zdi), kakšnih poškodb pa ni videti, tako da je za zdaj vse ok. Muci sem umila vrat in se mi zdi, da je mogoče malce bolje… kaj dosti pa ne.

New Report

Close