muca brez dlake na spodjem delu trebuha?
Pozdravljeni!
Ze kake 10 dni opazam, da nasa muca na spodjem delu trebuscka nima dlake in da je koza pordela. Mislim, da pocasi vse skupaj raste in se siri predel, kjer ni dlake. Na vsake toliko casa si muca ta predel tudi lize. Kaj bi to lahko bilo? Kaj lahko naredim? Namazala sem ji z olivnim oljem, pa nic ne pomaga. A se to samo od sebe pozdravi, ali jo moral peljati k veterinarju?
hvala za odgovor in lep pozdrav,
Leyla
Moj muc je dolgodlak ,kastriran in ima kar malce “odvečne”kože oz.maščobice na trebuščku in tam ima tudi bolj redko dlako.Ni pa čist brez ima kot nekakšen puhek.Ko sva bila na cepljenju je veterinarka rekla da ni to nič narobe,umiva se pa tudi po tem puhku tko kot drugje.Če je tvoj na tem mestu čisto brez dlake res najboljše da obiščeta veterinarja.
Odpelji jo k veterinarju, predvsem, da bo izključil mikrosporijo.
Obstaja še ena možnost: če je sterilizirana, če je videti, kot bi imela “bikini”, in če ji je ostala poddlaka (če trebušček na otip ni “usnjat”, ampak mehek in poraščen s fino poddlako), je povsem možno, da gre zgolj za kozmetično napako. Pogosta je pri steriliziranih mucah, zlasti tistih z belo dlako. Menda gre za ne prav pogosto posledico sterilizacije. Bele muce so namreč (spet) nekaj posebnega in imajo nekoliko nežnejšo kožo in kapilare pod njimi. Skratka, po sterilizaciji lahko čez čas (tudi čez leto ali več) pride do tega. To se je zgodilo moji muci. Dlaka ji je izpadla do višine “roba hlačk”, nato se je izpadanje končalo. Stanje se ne spreminja.
Če pa je trebušček na otip usnjat, muca pa je sterilizirana, utegne iti za težavico s hormoni, ki jo odpravijo z injekcijo.
Potem je pa še ena možnost: živčne muce se rade pretirano ližejo po trebuščku. Tudi to lahko povzroči odpadanje dlake na trebuščku. Treba je ugotoviti vzrok stresa, predvsem pa se veliko ukvarjati z njo in jo spraviti v gibanje, jo “aktivirati”, če je bolj “kavč” sorte.