MRZLICA
Moj oče star 75. let, sicer srččni in pljučni bolnik, z urejeno pljučno in srčno funkcijo, redno uživa predpisano terapijo, (teotard, irumed, aldactone,edemid,preductal,sinvacor-ter občasno medrol), do nedavnega se je zelo dobro počutil, zadnjih štirinajst dni pa ga trese mrzlica, počuti se oslabelega, predvsem v popoldanskem času.Imam napotnico za odvzem krvi na domu. Je mogoče da ima zastrupitev z teofilinom, – katerega nivo se je zaradi oslabelega srca morda dvignil?
Lepo prosim, za nasvet!
Spoštovani!
Okužba je povzročitev bolezenskih znakov zaradi klic (bakterij, virusov ali glivic), ki praviloma pridejo z drugega mesta (ali osebe).
Viroza je izraz za okužbo, ki jo povzročijo virusi.
Prehlad je oblika virusne okužbe, ki prizadene predvsem zgorja dihala in se kaže z več naslednjimi znaki: smrkanje, zamašen nos, kihanje, kašelj, bolečine v žrelu, glavobol…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Tipična mrzlica je pavzaprav prisotna le pri malariji, kjer zaradi narave razmnoževanja povzročitelja vročina v kratkem času izjemno hitro in visoko naraste. V času naraščanja vročine drgetajo mišice, ki s tem proizvajajo toploto, ki je potrebna za to vročino. Za to je odgovoren center za uravnavanje telesne toplote, ki ga premaknejo določene snovi, ki nastajajo ob okužbi.
Na splošno rečemo mrzlica vsakemu hitremu naraščanju vročine, pri čemer se bolnik trese, drgeta, ga neizmerno mrazi. Tudi pri virozah, ki potekajo z visoko vročino je mrzlica prisotna.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Naj vam zaupam moj problem, ki je bil moogče povezan s prehladom. Začelo se je z draženjem v žrelu, nahodom oz. vodenem izcedkom iz nosu, žrelo me je bolelo samo en dan, nato pa vročino le okrog 37-37.2. Čez kake tri dni sem bila že zdrava in šla v službo. Nato pa drugi dan v službi me je začelo tresti in to se je dogajalo kak teden še brez da bi imela vročino. Imela pa sem jo, vendar ne v povezavi s tresenjem, vendar kar iznenada mi je “zakuhalo”, postalo mi je vroče in potem sem mela spet samo 37. Ali mislite, da je bil to prehlad oz. kaka viroza, ki se nisem pocajtala do konca? Kaj pa tresenje, je bila lahko mrzlica, brez da bi imela visoko vročino? Saj se ponavadi pojavi pred visoko vročino? Hvala za trud in upam, da mi boste znali odgovoriti. LP
Spoštovani!
Pri tipični mrzlici, gre za hudo drgetanje oz. tresenje ob naraščanju vročine. Napadi se poonavadi ponavljajo, vmes pa se močno potimo. To je značilno zlasti pri malariji (verejetno ste že videli v kakšnem filmu o Afriki ali zf filmu o supermenih, kjer navadno junaki med drugim tudi zbolijo za kakšno supernevarno boleznijo). Tresemo se pogosteje. Nič ni narobe, če v vsakdanjem pogovoru takerat, ko nas trese, oz. drgetamo, rečemo, da imamo mrzlico.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Najlepša hvala za odgovor. Sedaj si skušam razložiti kaj pomeni mrzlica. Pod ta pojem smatram torej, da gre za hudo drgetanje in ponavadi sledi tudi visoka vročina. Vsakdanje drgetanje ob kakšnem prehladu, ko imamo temperaturo le kakih 37-37.2 pa ni taka mrzlica ampak bolj tresenje? Hvala za odgovor in potrpežljivost. LP