Punce, jaz ne vem kaj je to. Kak dan ne pogledam na forum in je 1 teden mimo 😀 Ne bom se več opravičevala, ker tako pač je pri meni.
Kar se tiče napadov hranjenja imam podobne težave kot Sladkorček. Vse se mi dogaja. Zdaj v karanteni še toliko bolj pride do izraza. Ampak ne jamram, vse bomo pregurali in se kaj naučili. Itak ni lažje poti, kajne?
S tehtnico in hujšanjem se trenutno ne ukvarjam..itak gre vse v maloro. Ampak verjamem, da se bo zaustavilo, ko bom začela skrbeti zase.
ZAčela sem z jogo obraza…ja…haha, res hecno, ampak dobro. PA z navadno jogo, delam začetniško. Hodim veliko. Ostalih vaj pa ne delam.
Hišo še vedno preurejam, mislim, da jo lahko še 2 meeca, ampak je na nek način tudi ena terapija. Res je fajn metat stran in urejat stvari, ki jih ne rabiš. Tako dobesedno, kot v prenesenem pomenu… Tud kil ne rabimo, kajne? :-)))))
Matruška, ja, Haglund. Imaš potrjeno diagnozo, RTG, UZ? Kaj si že vse poskusila in kaj ti je pomagalo? Vsekakor zoprna reč… Nisi veliko opisovala, lahko pa bolj podrobno opišeš in ti lahko še kaj več povem.
Razlog za Haglundovo peto je delno podedovan. Delno pa ne. Na nekatere dejavnike lahko vplivaš…na primer z izbiro čevljev (visoke pete in ozki čevlji odpadejo). Potem je velikokrat razlog, da je mečna mišica prekratka. Raztezanje..če ti gre in ne boli. Drugače pa ekscentrične vaje za mečne mišice..poguglaj. Ampak s peto samo do nevtrale, ne “v minus”, čez stopnico. Pomembno je tudi kakšno je tvoje stopalo in kako hodiš. Če imaš visok nart imaš lahko več težav. Če hodiš po zunanji strani stopala, je to lahko problem (poglej podplate čevljev, kako se ti obrabljajo..). Skratka veliko vzrokov in delno lahko vplivaš na njih. Mogoče ti bo pomagal petni vložek. Če ne to, pa individualno narejen vložek. Seveda je možnost tudi operacija ali blokada, ampak jaz bi to oboje vlekla do zadnjega. Poskusi vse prej…sej to vem, da veš. Rehabilitacija je dolga.
V generalnem pa je bolečina od vnetja…torej vseeno poskusi z eldom, včasih dela čudeže, da se akutna bolečina umiri..potem pa seveda vsi ukrepi, ki sem ti jih naštela.
NO punce, lepo se imejte. Pridem pogledat prej, kot čez 1 teden… 😀
Za včeraj dodajam kljukico za nič hrane po 18h. No ok, po 18:15. 🙂 So far so good, ni nekej težko tole, temu primerni bodo najbrž tudi rezultati 😉 Realno ne pričakujem, da bom zaradi tega izgubila kakšno kilo, je pa dober občutek, ker greš spat z nekoliko bolj praznim zelodcem, in je hkrati varovalka za večerne napade, ti pa so pri meni kar velik del problema…
Kar se miganja tiče, smo včeraj šli na rolarje za kakšno uro. Kako hitro otroci osvajajo rolanje! Zdaj smo šli rolat kar ene 5x v dobremu tednu in je od prvič neverjetna razlika. Lepo je videt kako napredujeta in se že veselim, da bomo lahko skupaj prerolali tudi vedno večje razdalje.
Štefka hvala za napisano glede Haglundove… seveda imam diagnozo, google diagnozo 😀
Sprva sem mislila, da me “zgolj” bolijo tetive, te so bile predvsem zjutraj zelo trde, to sem zaznala nekje spomladi. Začelo se je predvsem s tem, da sem zjutraj s težavo shodila prvih nekaj korakov. No postopoma, me je začelo boleti pred aktivnostjo, vendar je bolečina med aktivnostjo izginila, potem pa po koncu, sem že šepala domov, spet s trdimi tetivami. Ker se je bolečina le še stopnjevala, sem sredi poletja zamenjala teniške superge, take da imajo zadnji del bolje podložen, vendar ni bilo nič bolje. Je pa res, da pol leta igram tenis 4-5x tedensko, in se zadeva nima niti priložnosti umiriti… Potem sem se lotila google diagnoz. 🙂
Najprej sem prebirala o tetivah in poskodbah le teh, ampak, ker mene boli na dotik/pritisk na točno določeni točki (kjer se tetiva vpenja na petno kost, obe nogi, desna bolj, leva manj) in se na oko vidi da imam odebeljeno in rahlo rdečo zadnjo stran pete, sem prisla do Haglunove pete in vnetja burze, in glede na slike (lokacija) in na opis težav, sem takoj vedela, da je to to.
Šla sem po vložke, ki jih zdaj vstavim v npr. pohodne čevlje, kadar gremo na sprehod. Kljub temu me boli, med, še bolj pa po sprehodu. Tenis je zdaj tako ali tako zaprt, tako da v teniških supergah še nisem preizkusila tega. Za doma sem si kupila anatomske natikače. In namen imam iti po Nodol ali Voltaren, nekaj od teh maž… Z ledom še nisem poskusila… bom! In preverila bom te vaje za raztezanje.
Sem šla zdaj prav pogledat kako se mi obrabljajo čevlji in ja, definitivno na zunanjih straneh.
Zelo me skrbi, da se zadeva ne bi popravila, ker tenis in sprehode imam pa res rada, no pa rolanje… 🙂 Glede na to, da zdaj ze dva meseca nisem igrala tenisa, bolečina pa ostaja med/po sprehodih, mi postaja jasno, da tole ne bo šlo kar mimo in bom mogla veliko sama naredit za izboljšanje. Tudi obisk kakšnega ortopeda oz. fizioterapije najbrž ne bo odveč… Karkoli, razen tiste operacije si pa res ne želim… izgleda precej zoprna reč.
Če imaš zdaj, ko si prebrala moj opis še kakšno idejo, z veseljem preberem!
3x na dan led in potem Voltaren ali nekaj takega. 1 teden. Upajmo, da se vnetje umiri. Vedno je problem vnetje okoli. To te boli. Vmes pa pazi kakšne čevlje nosiš. Rolerji so pomoje tudi problem, ker so trdi.. 😉.
Raztezne vaje delaj 2x na dan. Nič na silo, ni treba da te peta boli. Še pred raztezanjem lahko valjčkaš ali mehčaš z žogico, kako minuto. Poskusi z dvignjeno peto (petni vložek).
Če nimaš individualno narejenih vložkov, ti predlagam to. Povej tam, kako obrabljaš čevlje. Taka pozicija stopala je namreč velika predispozicija za Haglunda. Delno nanjo lahko vpliva “prekratka” Ahilova tetiva. Zato raztezanje in vaje.
Poskusi in povej kaj se dogaja.
Jaz sem danes nehala jesti ob 17:30. In mi sploh ni problem. Ampak to zato, ker sem se ob 17 tako najedla, da mi je bilo skoraj slabo, haha. To ne šteje..ali pač? :-))))
Bom poskusila spet jutri. Dejstvo je, da vseeno ni slab tak plan. BI sigurno danes še enkrat jedla, ker je mož spekel kruh..pa ne bom, ker je po 18…
MOgoče pa jutri malo manj pojem pred 18 in bo še bolje. Nekako bomo že…
Dajmo se spodbujat…
Stefka jaz sem si rekla, da je edini cilj, da ne jem po 18h. Nic vazno ce ob 17:55 pojem vec, kot bi morala. Marsikdaj me, cetudi sem ob 17h-18h jedla veliko, to ni ustavilo da ne bi ob 21h odpirala hladilnika! Ne ocitam si koliko, edino kar trenutno steje pri meni (in tega se res drzim 100%, niti grizljaja brokolija!) po 18:00! 🙂
Prvi alt je dvignila letvico na 17h! 🙂 Ja, za 6ko spredaj je treba malo vec. 😉
Meni se trenutno gre zgolj, da imam enostavno pravilo, ki mi ne nalaga pretezke naloge. Takih nalog je ze tako dovolj, z delom od doma in dvema otrokoma (vrtec in prva triada). Ker prvi val je bil poraz… in neslo me je predvsem tisto po 18…
Tako ja, 17,18 ali 19h, vse je bolje kot 20,21,22h!
Vceraj me je prvic malo mikalo, da pa sem vseeno se lacna in bi se nekaj okoli 19h, ampak se je dalo zdrzati. Najbrz se je poznalo, da je bilo kosilo bolj skromno in tudi tist obrok ob malo pred 18h ni bil velik. Danes to popravim.
Mali premiki, ampak se mi dopade, da sem se sposobna drzati. Super punce, da smo spet “na broju” 🙂
Lep petek in vikend! Lepo kvalitetno jest, vendar ne po … 😉 💪
Evo, sita. Pred 18.
Danes prvič delam kruh iz divjega kvasa.. Droži. Zdaj sem ga vzgajala 1 teden in je lepo aktiven. Danes sem pa zamesile prvi hlebec… 💪. Pekla ga bom šele jutri zjutraj, sicer, ampak me prav zanima kaj bo. Peče katera od vas?
Tole z omejitvijo ure je super. Danes in včeraj mi je super šlo. Upam da nadaljujemo skupaj. Lep večer vsem!
Ste čez vikend na off? Upam da samo računalniško. 🙃
Moj kruhek je bil tako dober, da ne morem verjet.. 3/4 smo ga pojedli za zajtrk, toplega in hrustljavega. Za večerjo sem ga spustila in sem brez hrane že danes od 16. Upam da zdržim. Ko sem se spomnila, da bi mogla nekaj pojesti je bila ura pol 7,jaz pa niti ne lačna.. In zdaj pač ne bom.. Bo pa jutri spet kruhek zelo pasal 😂😂😂.
Lep sobotni večer vsem!