Nekaj dni me ni, pa takoj špetir v hiši. Saj nimam kaj dodat, ste napisale ene in druge vse, ne bom prilivala olja na ogenj.
Vsa resnica je ta, da smo si različni, preveč različni, da bi veljal eden in edini univerzalni recept za hujšanje, pa saj to vemo, če bi bilo tako, ne bi bilo prekomerno težkih.
Moja bilanca je porazna, to pač moram priznati. Po drugi strani pa: sem sredi štiridesetih, vse življenje med suhicami, v solidni formi. Po štiridesetem sem pričela nabirati kilograme, 2,3,5. Več pa ne. Odkar sodelujem na forumu se moja teža vrti okrog istih številk, pa so se obrnila leta. Vse moje sovrstnice nimajo te sreče, nekatere so pridelale konkreten plus, so pa tudi take, ki jim lahko postavo zavidajo najstnice.
Po pravici povedano, bi bilo lepo imeti 55 kilogramov, kar je zame idealna teža. Nisem prav daleč, po drugi strani pa sem človek, ki zlahka podleže pregreham in se cilj z vsakim kosom pice, z vsakim kozarcem vina, z vsako kepico sladoleda, neskončno oddalji.
Na trdnih tleh ostajam zaradi deklet tukaj, držijo me, da me ne odnese predaleč. Ker, kot si rekla sam hvalim se- z lahkoto pridobiš 40 kilogramov. Vse pa se začne pri prvem.
Počasi zaključujem s projektom. Neskončno naporen mesec je za mano. Ogromno skrbi, neprespanih noči, kalkulacij, sprejemanja odločitev. In seveda, življenje pač ni teklo od zajtrka do večerje v točno preračunanih obrokih. Prav nasprotno, včasih sem prvi topel obrok pojedla ob devetih zvečer, pa še to je bil burger. Rezultat je viden na tehtnici, pa najbrž še kje.
Štefka, prvi alt, Matruška, Doječa- gremo skupaj naprej.
Glejte nas.
O maia, welcome back, smo te pričakovale v kratkem. Bravo, da vidiš ciljno ravnino s projektom. Po pravici, nisem ti folš, si sploh ne predstavljam, kako bi jaz prenašala tak stres.. Tudi pri službah ni vsak za vse. Jaz imam drugačne vrste stres, pa za nekoga drugega morda nepredstavljiv.
Maia, gremo naprej, ko se nadihaš gremo korak po korak.
Jaz še vedno crkljam razbolele noge, pol ure brcanja žoge s sinom je več vredno kot resno športanje. Tek bo mogel počakat..
Aja, a katera ve, koliko korakov je npr. 1 km? Jaz v službi naredim okoli 7000 korakov, sem eno obdobje spremljala. To je že skoraj rekreacija 😂.
Prvi alt, ti boš super prišla čez 40-ta, ker si pozorna, ker si z nami. Tudi maia, seveda. Pa medve z Matruška tudi.
Kje je ZVJ in mamica doma? ZVJ, pridi nas kaj pogledat, ali morda ne upaš jamrat? Te čist razumem. Bralko tudi pogrešamo. Upam, da je preveč dela s kužkom in da ji gre dobro.
MaiaS zdaj bo pa nekaj casa za tenis a? 🙂
Stefka to je res lepa cifra za med sluzbo. Da o tvojem vikend podvigu sploh ne govorim. Zelo pridna!
Jaz pomojem v sluzbi naredim vsega skupaj 1000 korakov 🙁
Sem pa danes nadoknadila z vecernim sprehodom, okoli 4 km. Soparno je, ma je vseeno pasalo.
Hrana je sla danes ok. Zajtrk: kosmici s figami v rizevem mleku. Malica: jabolko, banana in dva kosa sira. Kosilo: tuna, koruza, pest (ampak res pest) testenin. Vecerja: paradiznikova solata s sirom, pol zemlje.
Minus za žemljo. Ampak po enemu tednu pol zemlje, ne stejem pod jamranje.
Dajmo punce!
Matruška odličen primer dnevnega jedilnika!
Tudi jaz sem danes naredila bananine palačinke za zajtrk.
Za kosilo bo rižota iz ajdove kaše in piščancem,..
MaiaS zdaj ko je konec skrbi bo več časa zate. Vzdrževanje je konec koncev super stvar.
Zdaj bodo topli dnevi od nas rabili več tekočine in manj hrane.
Pridne bodite in izkoristite lepe tople dneve.
Jaz na vojem mestu ne bi spreminjala prehrane, mislim, če hočeš bolj zdravo jest, boš morala vse obrnit, kar zahteva kar nekaj volje in časa, ampak za shujšat par kil, ti ni treba vsega spreminjat, samo malo manj jej.
Jaz sem tudi zdaj na tem, da imam še 5-6kg do cilja. Ok, jaz sem svojo prehrano popolnoma spremenila v tem času, ampak zdaj se pripravljam na normalno prehrano in počasi uvajam več OH in nek sistem, kateri mi bo lahko dobro služil vse življenje. Torej jesti dejansko vse, a ne pretiravat s kalorijami.
Na tvojem mestu bi od sega, kar poješ, samo odštela par grižljajev pri vsakem obroku, da za vsak obrok poješ malo manj, kot običajno, ne pol manj, malo manj in ne bi nič spreminjala, jedla bi vse enako, kakor ješ do zdaj. Meni se zdi tako najlažje in brez stresa, sicer ne boš shujšala 5kg v enem mesecu, boš pa v petih mesecih in v tem času se boš tudi navadila jesti malo manj.
Namesto cele pice, pustiš 1 kos, namesto 2 kozarcev vina, popiješ enega, namesto 2 kepici sladoleda, poješ eno in podobno. Saj če pustiš kos pice in čez 10 minut ugotviš, da si še vedno lačna, še vedno lahko poješ ta kos ali pa, če po eni kepici sladoleda ugotoviš, da morašše eno kepico, jo pač poješ, ampak realno je to zelo redko in ostane tisti kos pice in tista kepica sladoleda…
Zakaj minus za žemljo? Pojedla si kakih 20g suhih testenin in 30g kruha, to je od OH, kar je zelo malo in ni potrebe, da si daješ žemljice v minus.
Meni sicer OH zvečer sploh ne pašejo, že na splošno mi zvečer hrana ne paše, ampak če je tebi ok, ni potrebe po slabi vesti zaradi pol žemljice.
Tale tvoj jedilnik je čisto ok, bi te pa opozorila edino na sir, ker ta zna hitro imeti precej kalorij in čeprav ješ vse lepo in kul, če izbereš sir s 400+ kaloorijami na 100g, je 30g sira kar 150kcal, a 30g je zeeeloooo malo sira. Mogoče kdaj pri siru vrži uč na kalorije in vago, da boš imela boljšo orientacijo.
Jaz namenoma izbiram light sire, čeprav sem drugače proti tem light živilom, ampak pri siru delam izjemo.
Matruska, glede ene stvari se mi pa zdi vnašanje v aplikacijo ala Myfitnesspal res smiselno.
Za dobit občutek koliko kalorične so določene stvari. Meni je odprlo oči, ko sem poskusno 14 dni vnašala, točno vse kar sem pojedla, v gramih. Prva stvar je bila, da sem ugotovila, da je sir moj velik vnašalec kalorij. Pa sladkarije so tudi velik vir kalorij. In kruh. 😂
Pa šokiralo me je, da jem precej manj beljakovin, kot sem mislila. Dobiš en občutek “koliko je kaj vredno”. Včasih res mislimo, da jemo malo, pa potem vidimo, da ne. Tako da 14 dni, za dobit občutek, je to super!
Hvala Stefka, ne vem kaj se mi tako upira to stetje kalorij. Ceprav si podala res dobre argumente.
Odmigala svoje za danes.
Uspel je nov dan brez kruha. Pa tudi sira je bilo minimalno 🙂 Zaradi menstruacije imam kljub zmerni prehrani obcutek, da sem napihnjena.
Jutri gre cicerika z menoj v sluzbo, pa kak paradiznik bom dala zraven in cvetacina juha. Za dopoldan bo pa lubenica.
Saj prav da se ti upira 😊. Na dolgi rok zna postat štetje kalorij drugačne vrste problem. Ampak za to kar sem napisala, pa je veliko zagovornikov med prehranskimi in trenerski mi strokovnjaki. Ker res ne vemo, kaj jemo. In če želimo hujšati in vseeno biti siti, je pametno izbirat bolj hranljive, ampak manj kalorične jedi. Jaz sem tudi nekaj časa vnašala vse, tako da na nek način razumem tiste, ki to počnejo.
Jst mam pa PMS, tako da sem navdušena kako krotim svojo “ta sladko” in “ta kruhovo”. 🤣
Doječa, ja, luna je bila. In sva v istem zosu s strankami, hihi. 15000 korakov je pa ogromno. Ti rabiš samo še nekaj za gušt popoldan, ne hude rekreacije. Čas z družino verjetno? Pa kak stretching ali meditacijo 😉?
Jah ti ženski hormoni… jaz sem tud napihnjena ko žaba, pri men zna to trajat tud 14 dni… Sem pa toliko okupirana z raznimi stvarmi, da se nimam kaj dosti časa/energije posvečat “hujšanju”.
Trudim se držat vstran od sladkega, zdaj se bom še sirastega (saj je znano, da je to kar lepo kalorična zadeva, sam človek to sčasoma pozabi)… Praktično vse količine bi bilo treba zmanjšat, razen zelenjavo bi lahko še dodala. Sem pa jo v zadnjih mesecih kar konkreno dodatno vnesla v naše družinske jedilnike.
Men nasplošno številke niso blizu. Ne pri štetju kalorij, ne pri štetju korakov. Zato pa očitno sem, kjer sem 😉
Zame spremljanje kalorij deluje super!
– nisem obsedena z vsako kalorijo, ker še vedno rada dobro jem in nisem nič živčna, če kdaj presežem kalorični vnos, saj itak kak dan tudi manj pojem
– omejila sem si kalorije, ne pa tudi vsebino teh kalorij
– jem tisto, kar želim, le pazim, da je vse v okviru 1400kcal na dan
– posledično, ker nočem biti lačna in ker rada dobro jem, sem začela jesti veliko več sadja in zelenjave, da sem ublažila lakoto in da semše vedno lahko pojedla kaj sladkega ali vsaj kaj slastnega :))
– imam občutek, da imam lastno kontrolo nad prehrano, nihče mi nič ne vsiljuje, nihče me ne omejuje (razen limit dnevnih kalorij), sama si določam, kaj bom pojedla in sama pretehtam, se mi splača pojest pol čokolade ali le košček – s tem sem se naučila “brati” živila, koliko je 50g kruha in koliko je 50g sira dejansko “vredno”
Ni ti treba zloudat aplikacije in si vse striktno zapisovat, če se ti ne da, mogoče si samo postaviš tehtnico na pult in ko si pripraviš kaj za pojest, vržeš na tehtnico, pa malo pogledaš na embalažo ali poguglaš, koliko ima kaj kalorij, da dobiš orientacijo, koliko dejansko poješ.
Poskusi kdaj stehtat, kar si daš na krožnik. Kolikor si naložiš mesa in priloge, toliko naj bo tudi zelenjave. Pa poskusi najprej pojest zelenjavo, mogoče potem sploh ne boš pojedla cele priloge, ta trik je kar fajn :)))
Dober trik, da manj poješ, je tudi dobro začinjena hrana. Pri meni to deluje, očitno se brbončice zadovoljijo in si posledično hitreje sit.
En trik je tudi kozarec vode pred jedjo, no, ta pri meni ne deluje.
Za teh tvojih par kil bi bilo verjetno še najbolj učinkovito, da najdeš sama sebi par prevar, kako pojesti malce manj ob vsakem obroku in rezultat bo sigurno viden.
Dam si nekje 14 dni in ce ne bo rezultatov, bom malo googlala za kalorijami.
Danes je uspel se en dan brez enostavnih oh.
Zajtrk: kos kislega kruha (tist podplat:) in lahki sirni namaz (cajna zlicka). Malica: lubenica, Kosilo: cvetacina juha, cicerika s paradiznikom, cebulo in dvem rezinam sira, vecerja: pol skodelice cvetacine juhe in dve jajcki na oko z enim kosom “podplata” . Vecerja je bila ob 18h.
Upam da otroci kmalu zaspijo in uspe se krajsi sprehod, pa bo kljukica cez dan.