Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Moten urin v nosečnosti

Moten urin v nosečnosti

Pozdravljeni,

Sem v 24t nosečnosti. Zaradi sladkorne bolezni si dvakrat na dan merim ketone v urinu. Prejšnji teden sem prvič opazila, da imam moten urin (prej nikoli ni bil moten, ko sem merila ketone), zato so mi naredili analizo urina, ki je bila bp. Od takrat sem večkrat opazila, da imam zjutraj ali zvečer moten urin, pri čemer so ketoni v urinu vedno negativni. Drugih simptomov nimam. Zanima me, kaksni so lahko vzroki motnega urina in ali je to nevarno za plod?Hvala in lep pozdrav

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno34865, 03.06.2026 ob 07:41

Pozdravljeni,

Sem v 24t nosečnosti. Zaradi sladkorne bolezni si dvakrat na dan merim ketone v urinu. Prejšnji teden sem prvič opazila, da imam moten urin (prej nikoli ni bil moten, ko sem merila ketone), zato so mi naredili analizo urina, ki je bila bp. Od takrat sem večkrat opazila, da imam zjutraj ali zvečer moten urin, pri čemer so ketoni v urinu vedno negativni. Drugih simptomov nimam. Zanima me, kaksni so lahko vzroki motnega urina in ali je to nevarno za plod?Hvala in lep pozdrav

Najpogostejši vzrok za moten urin je dehidracija, sledijo vnetja sečil. Pri nosečnicah je urin pogosto moten tudi, če se mu primešajo vaginalni izločki, ki so pri nosečnicah fiziološko pojačani. Motnejši je tudi pri preeklampsiji, kjer pa vedno zaznamo povečano količino beljakovin v urinu, krvni tlak je visok, pogosto so pridruženi še drugi znaki (glavobol, motnje vida, bolečine v prsnem košu ali zg delu trebuha, otekanje).

Če se dobro počutite in nimate drugih bolezenskih znakov ter je bila analiza urina brez posebnosti, ste lahko brez skrbi. V takem primeru moten urin ni nevaren niti za vas niti za plod.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close