Najdi forum

Moja hčerka se je izpisala iz tretjega letnika stokovno srednje šole. Obupala je, saj bi se imela preveč za učit za nazaj. Sama ima prihranjen denar od počitniških del. Pravi mi, da bo januarja ali februarja začela v izredni šoli v lj (cdi univerzum). Z možem sva zelo razočarana, da je vse pustila. Še lansko leto je imela pravdober upeh, letos pa take težave z njo.Ne vem kaj naj ji predlagam, naj počne v času ko ne bo v šoli. Prosim vas za predloge kaj naj počne v prostem času (ki ga bo imela zdaj veliko) in kako z izrednimi šolami ??? Lep pozdrav

Na andragoškem zavodu se pozanimaj, kje imajo v ljubljani mislim da je kot nekakšen zavod puma, to je projekt za mlade, ki so pustili šolanje in oni jih zopet uspešno postavijo na noge, seveda z sodelovanjem hčerke in vseh vas.
Andragoški zavod z pomočjo MŠŠ jih financirajo…

To bi bilo težko, ker smo doma na gorenjskem. Na izredno šolo bo pa vseno verjetno hodila v Lj. V Kranju ima ludska univerza tudi izredni pouk za hčerkino smer poklica vendar ni nikoli dovolj prijav. Sama sem ji predlagala, naj naredi izpit prve pomoči za avto izpit pa tudi hodi na tečaj tujega jezika. Lp, in prosim za predloge.

Mogoče pa bi bilo dobro, da bi poleg izrednega šolanja poiskala še kakšno delo. Predavanja in izpiti na CD Univerzum so tako in tako organizirana tako, da bi brez težav dopoldan delala in si prislužila kakšen tolar. Vsekakor se mora nekako zaposliti, ker sicer ji lahko postane dolgčas in zabrede v težave.

Hči bo lahko pomagala doma pri podjetju. Šolanje v CDI univerzum pa namerava v januarju- februarju. V kolikšnem času lahko zaključi letnik če se pridno uči. Ali je možno, da potem nadaljuje 4. letnik redno? Kakšna je šola CDI univerzum, ali je težje kot v redni šoli (če je snov težja, oz. bolj zahtevna)? Ali so v takih šolah vpisani samo starejši, ki ob delu zaključujejo srednjo šolo ali tudi kakšni mladi?

Veliko je predvsem mladih, ponavadi do 30 let.Šola pa je precej lažja, saj moramo upoštevati, da jih večina hodi v redne službe, nekateri imajo že otroke, pa jim nekako znese izpite opraviti v rokih oz. ponovitvah.Zdi se mi, da je vse bolj sproščeno.Seveda nervoze pred izpiti ne moremo izključiti.Pa srečno!

Hvala ti za odgovor Katarina! Vsi so me prepričali, da je izredna šola težja. Lep pozdravček!

Tudi moj brat je zadnja dva letnika (program 3+2) opravil na CDI – ju. Njegov “izgovor ” je bil, da so določeni učitelji na njegovi šoli preveč utrgani in da jih ne bo več prenašal. Ker je vse naredil ob roku, plus tega da je delal in sam plačeval šolnino, se starša nista jezila. Letos pa se je vpisal celo na faks. Tko da se da, je pa zame (iz mojih izkušenj) vedno vprašanje motivacije. Pri mojem bratu jo je bilo dovolj, sama sem ob izrednem študiju na faksu prvo leto enostavno zabluzila. (sem pa zdej bolj pridna, hi hi hi).

Jagoda

Torej je CDI univerzum prava šola za mojo hči? In izpit ni tako težek, da se ga ne da narediti kajne? 🙂 Upam, da bo moja hči uspešno končala šolo redno ali izredno. V kolikšnem času zaključi letnik, če prične februarja (če seveda sproti pridno dela izpite?)? Lep pozdrav!

Podobno je z mojo sestro. Ne vem, kako je sicer z vključitvijo v redno šolanje, ampak moji sestri bolj ustreza način dela na CDI, ko se uči samo za en predmet. Se mi pa zdi, da traja letnik malo dlje. V tem času pa naj kar čim več dela in se izobražuje.

Nina

Se mi zdi, da ste malo premehki z njo. Da se kar izpiše iz šole zato, ker bi imela preveč učenja za nazaj??!!! Saj je sama povzročila zaostanek, ker se najbrž ni dovolj učila. In kje je garancija, da bo v izredni šoli uspešna? Nihče se ne bo učil namesto nje. In če se ji ni ljubilo zdaj, zakaj bi se ji ljubilo januarja? Ups!
Ojej, če bi bila to moja hči, bi pošteno zaropotali. Za tako neodgovorno početje bi sledile posledice. Vsekakor je ne bi ujčkali s šoferskim izpitom ali tečaji tujega jezika. Če je sedaj doma, naj prevzame kompletno gospodinjstvo, saj ima časa na pretek! Naj dokaže, da misli resno in če bo v izredni šoli pokazala voljo in rezultate, OK, sicer se naj zaposli in prispeva v družinski proračun, ne glede na vaš standard.
Če boš mehka in popustljiva, ji boš naredila najslabšo možno uslugo.

Lenja

Kot so mi pojasnili v šoli CDI–> predavanja tečejo ena za drugo (oz. dve različne dvakrat do trikrat tedensko. Npr. Italijanščina ob ponedeljkih, slovenščina ob četrtkih. od 16-18.30. Predvanja so osemkrat (ali manj) zapovrstjo, nato je čez en ali dva tedna izpit. Ta izpit je za cel letnik. Medtem pričnejo predavanja iz drugih predmetov. Tako se vrstijjo skozi vse leto. V enem letu je mogoče narediti izpite za cel letnik (poznam nekatere naše kandidate, ki jih naredijo tudi več. Celo dva letnika v enem letu.) Gradivo za učenje: nekaj ga dobite pri nas, ostalo pa so predpisani učbeniki, ki jih predpisuje Ministrstvo za šolstvo in so enaki kot na vaši dosedanji šoli.

Zanima me ali ni težko, da iz osmih predavanj čez 14 dni pišeš snov čez celo leto? Mnogi od vas ste mi zagotovili, da šola ni težka, seveda je pa potrebno učenje. Hčerka mi doma veliko pomaga, pripravljena se je učiti v šoli CDI.

Nič nisi povedala o tem, zakaj ima hči toliko snovi za nazaj? In za koliko nazaj pravzaprav? Smo namreč šele novembra, kar pomeni, da to ni neka nenadomestljiva doba. Res pa je, da bi bilo treba za nekaj časa krepko pljuniti v roke.
Če je razlog bolezen, se da v šoli tudi dogovoriti za postopno prehajanje nazaj do redne snovi. Če gre pa bolj za lenoritis, potem se strinjam z Lenjo. Nihče vam ne more zagotoviti, da bo hči na CDI-ju res študirala. V šoli je veliko pritiska na dijake, ampak ravno zato tudi ne morejo popustiti. Izredno izobraževanje je v veliki meri odvisno od volje študentov. Verjemi mi, tudi sama sem polna obljub in načrtov pošteno zabluzila. In rešujem situacijo zdaj, ko je to najmanj potrebno. Razmislite in se trezno pogovorite s hčerjo. Če je res razlog v neučenju, tisti zgoraj omenjeni Andragoški zavod ne bo tako slaba rešitev. Morda vsaj takrat, če hči tudi na CDI-ju ne bo ravno zagnano študirala.
Srečno,
A.

New Report

Close