Miom v maternici
Pozdravljeni,
pri starosti 50 let imam v maternici intramuralni miom, velik 58 × 43 mm. Njegova velikost se od januarja 2026 ni spremenila in je trenutno v mirovanju. Bolečin in drugih težav nimam, menstruacija je redna.
Zdravnica mi je predlagala možnost operacije oziroma odstranitve maternice. Zanima me, ali je poseg v mojem primeru nujen oziroma ali obstaja možnost, da bi se miom sčasoma zmanjšal.
V zvezi z morebitno operacijo me zanima, kako poseg poteka in kako dolgo traja okrevanje. Prosim tudi za pojasnilo, kako bi odstranitev maternice vplivala na druge organe, na primer na mehur, ter ali bi lahko imela kakšne druge dolgoročne posledice.
Hvala za pojasnila in odgovor.
Lep dan!
Marjetica181, 06.10.2026 ob 08:21
Pozdravljeni,
pri starosti 50 let imam v maternici intramuralni miom, velik 58 × 43 mm. Njegova velikost se od januarja 2026 ni spremenila in je trenutno v mirovanju. Bolečin in drugih težav nimam, menstruacija je redna.
Zdravnica mi je predlagala možnost operacije oziroma odstranitve maternice. Zanima me, ali je poseg v mojem primeru nujen oziroma ali obstaja možnost, da bi se miom sčasoma zmanjšal.
V zvezi z morebitno operacijo me zanima, kako poseg poteka in kako dolgo traja okrevanje. Prosim tudi za pojasnilo, kako bi odstranitev maternice vplivala na druge organe, na primer na mehur, ter ali bi lahko imela kakšne druge dolgoročne posledice.
Hvala za pojasnila in odgovor.
Lep dan!
Pozdravljeni,
miome odstranjujemo, če povzročajo težave, če hitro rastejo ali v nekaterih primerih, če ženska načrtuje nosečnost. Glede na vašo starost in dejstvo, da vam miom ne dela težav in ne raste menim, da operacija ni potrebna. Z menopavzo namreč miomi nehajo rasti. Seveda se morate o tem posvetovati z gin, ki pozna podobnosti vašega stanje.
Če bi miom povzročal močne krvavite, se v tem perimenopavznem obdobju pogosteje kot za op odločamo za zdravljenje z zdravili.
Če se odločimo za op, pa imamo več tipov posegov – od odstranitve samo mioma, da odstranitve dela maternice (le zgornji del, maternični vrat se lahko ohrani). Od vaginalnih do abdominalnih op, pa še laparaskopske op. Način operacije je odvisen od klinične slike in od njega je odvisno okrevanje in posledice.
Ampak v vašem primeru menim, da operacija ni nujna in svetujem ponovni pogovor z izbranim gin.
srečno, N