Merjenje nosne morfologija
Pozdravljeni, sem v 28 tednu nosečnosti. Pri 12 tednih sem opravila pregled NS, ki je bil ok, nosna kost vidna, NIPT test tudi ni pokazal tveganja. Pri 22 tednu sem imela morfologijo ploda, ki ni pokazala posebnosti. Me pa skrbi, ker niso nič ponovno izmerili nosne kosti, tudi slika profila, ki sem jo prejela je bolj slaba. Se nosna kost običajno meri na morfologiji ali ne?
Hvala za odgovore.
Minnie652, 30.04.2026 ob 21:01
Pozdravljeni, sem v 28 tednu nosečnosti. Pri 12 tednih sem opravila pregled NS, ki je bil ok, nosna kost vidna, NIPT test tudi ni pokazal tveganja. Pri 22 tednu sem imela morfologijo ploda, ki ni pokazala posebnosti. Me pa skrbi, ker niso nič ponovno izmerili nosne kosti, tudi slika profila, ki sem jo prejela je bolj slaba. Se nosna kost običajno meri na morfologiji ali ne?
Hvala za odgovore.
Pozdravljeni,
nosna kost je mehki označevalec tveganja za nekatere kromosomopatije in se načeloma ocenjuje pri povečani nuhalni svetlini med 11-14. tednom (torej tudi v tem obdobju ni potrebno, da se ocenjuje pri vseh) ter kasneje, če je sum na nepravilnosti v razvoju. Torej ni nič narobe oz je običajno in v redu, če je ob redni morfologiji niso ocenili.
Tudi lepih slik profila žel ne dobimo vedno, sploh v redni ambulanti, ko je čas za pregled zelo omejen. Če želite lepe slike, pridite v samoplačniško amb, čeprav tudi tam ni zagotovila, da jih boste dobili, je pa več možnosti, ker si lahko vzamemo več časa.
srečno, N