Menstruacija po porodu
Spoštovani dr. Pušenjak;
Imela bi vprašanje na temo: menstruacija po porodu.
Prvič sem dobila menstruacijo po treh mesecih od poroda, sedaj pa je od te menstruacijo minilo že 28 dni in me kar malo skrbi zakaj je še ni! Sicer sem imela menstruacijo pred porodom vedno na 24 dni.
Z možem sicer imava odnose, pri katerih zelo “paziva”, da zopet ne zanosim, toda v meni se sedaj poraja vprašanje, kaj pa če je do tega zopet prišlo (vendar močno dvomim)?!
V bistvu me zanima, ali je možno da ti po porodu menstruacija še kar nekaj časa varira preden se ciklus dokončno uredi?
Lep pozdrav in že v naprej se zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
manjka mi predvsem en pomemben podatek: ali dojite? Če dojite se na redno M ne morete zanesti, ker dojenje zavira ciklus in se ta lahko pojavlja zelo neredno, poleg tega ni rečeno, da gre priteh krvavitvah sploh za menstruacije.
Nosečnost pa se preverja s testom za nosečnost ne s spraševanjem strokovnjaka.
Pozdravljeni,
Približno 6 mesecev po porodu sem dobila prvo menstruacijo( 2 normalna cikla – 2 meseca), sedaj je pa zopet 2 meseca nimam. Dojenček je star 10,5 mesecev in se doji še ponoči ter zjutraj in zvečer. Noseča nisem. Je normalno da je menstruacija še neredna? Kdaj se ponavadi normalizira saj bi želela načrtovati drugega otroka.
Bi morala popolnoma prekiniti z dojenjem če želim zanositi?
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
z drugim otrokom bi priporočil, da še malo počakate, ker prenatrpane nosečnosti in vmes dojenja lahko telo izčrpajo pod prag dolgoročnega zdravja. Zlasti skelet ženske je pri tem zelo ranljiv za trajno izgubo kalcija in drugih rudnin. Dokler ženska kakorkoli doji, ne sme spraševati po rednem ciklusu. Res, da večina žensk ima reden ciklus kljub dojenju, kar pa ni nujno. Reden ciklus se pričakuje ceč kot 3 mesece po popolnoma zaključenem dojenju.