menstruacija in morebitna nosečnost
Spoštovani doktor Pušenjak!
Zdravim se zaradi neplodnosti, ki jo povzroča izostanek ovulacij zaradi PCO in jemljem Klomifen po 1 tableto. Točno tri tedne po zadnji tableti Klomifena sem dobila menstruacijo, ki je bila prvi dan močna, ven so mi šli celo rdeči kosi, predvidevam maternične sluznice.Drugi dan je menstruacija še bila močna, potem pa ne več oziroma je bila prisotna le rahla krvavitev (približno količina enega nohta na mezincu na dan). KEr sem poprej vedno imela menstruacijo vsaj 5 dni me zanima, če je normanlo, da postane menstruacija zaradi klomifena bolj šibka. Premišljujem, če morda to ni lažna menstruacija, ker sem brala, da imajo nekatere ženske na začetku nosečnosti krvavitev, ki jo zamenjajo za menstruacijo? Sicer pa nimam nobenega znaka nosečnosti. Zanima me torej kako je tista “lažna menstruacija” podobna pravi menstruaciji? Ali je tudi količinsko tako močna, da jo nekatere ženske pomotama zamenjajo?
Moje drugo vprašanje pa je bolj filozofsko, a bi vas vseeno prosila za odgovor. ZAnima me, zakaj ne zanosim, čeprav imam ovulacijo (preverjeno z UZ) in imava z možem spolne odnose v pravem času. Možev spermiogram je v redu, moji izvidi HSG pa tudi? Ta ciklus sem imela celo dvono ovulacijo, pa nosečnosti ni bilo.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vam želim še naprej mnogo uspehov in potrpežljivosti z nami , ki vam vsakodnevno postavljamo podobna vprašanja!
Tina
Draga Tina,
Nisem prepričan, da boste zadovoljni z odgovorom je pa največ, kar lahko odgovorim.
Krvavitve, ki so “drugačne” (kakorkoli – šibkejše, daljše, manj boleče ipd)so pogosteje, ne pa vedno anovulacijske, torej niso menstruacije, razen v primeru ko dvoma o ovulaciji ni. V tem primeru so “lahko tudi menstruacije”. Skratka, iz samega značaja krvavitve brez primerjave s prejšnjimi cikličnimi krvavitvami ženska ne more niti približno vedeti za kakšno krvavitev gre s primerjavo pa lahko vsaj posumi, da morda ne gre za menstruacijo in nič več kot to.
Vaše drugo vprašanje pa je res filozofsko i bo tudi odgovor tak. Zanositev je še najbolj podobna igri “človek ne jezi se”, kjer je potrebno za to “da prideš ven” vržti šestico s kocko. Tako lahko mečeš pol ure, da ti uspe ali pa imaš lahko srečo in ti uspe prvič. Tako preprosto je to! Z vsakim ciklusom imate v idealnih pogojih možnost zanositi v 25%, to je tako kot bi metali navidezno kocko, ki bi imela 4 stranice.
nosečnost, ki se vgnezdi “atipično” je seveda izpostavljena večjemu tveganju, da ne bo uspela vendar, če doseže enkrat 12 tednov, postane skoraj enakovredna vsem ostalim. Vemo pač, da so nosečnosti s krvavitvami tako kot pravite, bolj rizične, ne znamo pa s prstom pokazati na tisto, ki se bo končala slabo.