Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Menjava materičnega vložka

Menjava materičnega vložka

Pozdravljeni,

Kmalu si bom morala zamenjati materični vložek, trenutno imam Jaydess, pred tem sem imela Kyleeno.

Skrbi me, saj je bila prva menjava zelo zelo zelo boleča. Zanima me kakšne so možnosti za zmanjševanje bolečin in s katerimi imate dobre izkušnje. Lahko kdo priporoča ginekologa, ki je bolj razumevajoč in nudi kaj več za lajšanje bolečin?

Moja ginekologinja je nazadnje uporabila nek sprejček, vendar ni pomagal, vzela sem tudi protibolečinsko tabeleto 20 minut pred posegom. Pomemben podatek je še, da nisem rodila.

Ker je bila moja zadnja izkušnja tako travmatična, sem brala druge forume, ker so me zanimale druge izkušnje ženske, zelo veliko jih ima tudi zelo slabe in boleče izkušnje. Zakaj sredstva za lajšanje bolečin niso bolj dostopna za ta poseg? Vem, G reče, da “bo samo mal uščipnilo”…ampak temu niti približno ni tako.

Hvala za vsak nasvet.

Lep pozdrav

T

Odgovor na objavo uporabnika
Tonka186, 01.07.2026 ob 21:12

Pozdravljeni,

Kmalu si bom morala zamenjati materični vložek, trenutno imam Jaydess, pred tem sem imela Kyleeno.

Skrbi me, saj je bila prva menjava zelo zelo zelo boleča. Zanima me kakšne so možnosti za zmanjševanje bolečin in s katerimi imate dobre izkušnje. Lahko kdo priporoča ginekologa, ki je bolj razumevajoč in nudi kaj več za lajšanje bolečin?

Moja ginekologinja je nazadnje uporabila nek sprejček, vendar ni pomagal, vzela sem tudi protibolečinsko tabeleto 20 minut pred posegom. Pomemben podatek je še, da nisem rodila.

Ker je bila moja zadnja izkušnja tako travmatična, sem brala druge forume, ker so me zanimale druge izkušnje ženske, zelo veliko jih ima tudi zelo slabe in boleče izkušnje. Zakaj sredstva za lajšanje bolečin niso bolj dostopna za ta poseg? Vem, G reče, da “bo samo mal uščipnilo”…ampak temu niti približno ni tako.

Hvala za vsak nasvet.

Lep pozdrav

T

Pri večini žensk je menjava materničnega vložka rahlo boleča, pri nekaterih pa zelo, zlasti to velja za ženske, ki niste nikoli rodile.

Kot ste že omenili, pomagajo analgetiki vzeti uro do dve pred posegom, včasih si pomagamo tudi z zdravili za mehčanje materničnega vratu, ki jih damo v nožnico 2 uri pred posegom.

Alternativa je poseg v bolnišnici z uporabo močnejših intravenskih analgetikov. Za druge bolnišnice ne vem, a za Postojno velja, da si pridobite napotnico os ginekologa in se preko spletne strani naročite na menjavo vložka v analgo-sedaciji.

Če ste občutljivi oz imate slabo izkušnjo, se da to urediti, brez skrbi. Rutinsko pa to ne opravljamo zato, ker velika večina žensk poseg prenese brez hujših bolečin.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze