Mena
Spoštovani,
nekaj mesecev po histerektomiji sem praktično čez noč padla v meno (jajčniki in MV ohranjeni). Stara sem 42 let, histerektomija zaradi adenomioze in hudih krvavitev, anemije. Ablacija endometrija neuspešna, prav tako cerazette. Pred leti sem imela tudi endometriozo na peritoneju. Nazadnje pri laparoskopiji niso odkrili endometrioze.
Težave imam z nespečnostjo, pekočo noźnco, oblivi – okrog 25 na dan jih imam, utrujenost. V roku nekaj dni bom verjetno dobila lenzetto in utrogestan.
Ali je za ohranjanje kostne gostote potreben višji odmerek lenzetta ali je cilj samo, da ni oblivov? Če sta predpisana npr. 2 ali 3 razprški, ali je potrebno ustrezno prilahoditi tudi utrogestan? Ali je pri zgodovini endometrioze utrogestan bolje uporabljati vaginalno ali oralno?
Kostna gostota je pri meni še posebej pomembna, saj imam ankilozirajoči spondilitis. Ali je zdravljenje v mojem primeru, ko me je čez noč doletela mena drugačno, kot pa če bi se zadeve dogajale postopno?
Hvala in lep pozdrav!
Sanja
Sanja871, 09.07.2026 ob 00:24
Spoštovani,
nekaj mesecev po histerektomiji sem praktično čez noč padla v meno (jajčniki in MV ohranjeni). Stara sem 42 let, histerektomija zaradi adenomioze in hudih krvavitev, anemije. Ablacija endometrija neuspešna, prav tako cerazette. Pred leti sem imela tudi endometriozo na peritoneju. Nazadnje pri laparoskopiji niso odkrili endometrioze.
Težave imam z nespečnostjo, pekočo noźnco, oblivi – okrog 25 na dan jih imam, utrujenost. V roku nekaj dni bom verjetno dobila lenzetto in utrogestan.
Ali je za ohranjanje kostne gostote potreben višji odmerek lenzetta ali je cilj samo, da ni oblivov? Če sta predpisana npr. 2 ali 3 razprški, ali je potrebno ustrezno prilahoditi tudi utrogestan? Ali je pri zgodovini endometrioze utrogestan bolje uporabljati vaginalno ali oralno?
Kostna gostota je pri meni še posebej pomembna, saj imam ankilozirajoči spondilitis. Ali je zdravljenje v mojem primeru, ko me je čez noč doletela mena drugačno, kot pa če bi se zadeve dogajale postopno?
Hvala in lep pozdrav!
Sanja
Razumem, res ste takoj “padli” v kirurško menopavzo s hudimi težavami. Priporočam, da čim prej začnete s hormonskim zdravljenjem.
Kljub temu, da nimate več maternice, morate jemati progesteron – Utrogestan 100 mg zvečer, ki ga popijete. To poudarjam zato, ker včasih veljalo, da ženske brez maternice ne potrebujejo progesterona. Sedaj pa vemo, da je potreben in zlasti pri ženskah, ki so imele endometriozo, nujen. začnemo s 100 mg, po potrebi ali ob visokih odmerkih estrogenov, pa lahko povešamo na 200 mg.
Za preprečevanje osteoporoze je registriran estrogenski gel (Estradiol Besins gel, 1-2 potiska na dan, zjutraj, po potrebi lahko do 3 potiske na dan), Lenzetto nima med indikacijami preprečevanje osteoporoze. Gel se bolje absorbira, zato registriran tudi za preprečevanje osteoporoze.
Za preprečevanje osteoporoze in hormonsko nadomestno zdravljenje je registrirano tudi zdravilo Livial, ki je v obliki tabletk in se vzame po 1 tbl na dan.
Ob vseh terapijah je za zdravje kosti potrebno tudi skrbeti za vnos kalcija, vit D in ustrezno telesno vadbo, ki primerno obremeni kosti.
srečno, N