Najdi forum

medenična vstava

Spoštovani!

Sem v 30. tednu nosečnosti in otrok je še vedno v medenični vstavi (že od 12. tedna). Še čisto na začetku nosečnosti sem nekje prebrala (ne vem več kje), da obstajajo vaje, ki jih lahko izvajam, da se otrok obrne v pravilno lego. Prosim Vas, če mi lahko svetujete, v kateri literaturi bi lahko našla te vaje ali pa mi jih na kratko opišete Vi.

Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam.

Vesna

Draga Vesna,

razlogov (posrednih in neposrednih) za medenično vstavo je lahko veliko in brez vsakršne vaje se 96% otrok sami obrnejo na glavico do poroda. 4% jih ostane obrnjenih na zadnjico od katerih s poskusom zunajega obrata pri 2/3 do 3/4 uspemo lego spremeniti v glavično. Osebno v posebne vaje za spreminjanje lege ploda ne verjamem, ker se zdi, da še najbolj velja adaptacijska teorija za postavljanje ploda v določen položaj. To pomeni, da se zdrav plod praviloma postavi tako, kot mu “najbolj paše” v danih okoliščinah, na katere seveda vplivajo tudi prostornost maternice, njena oblika in raztegljivost ter seveda količina plodovnice. Bolj ko je votlina maternice okrogla, bolj verjetno je, da plod nima “nam ljube orientacije” in seveda, manj ko je bojevit (v prevodu živahen in če hočete, zdrav), večja je verjetnost, da bo “obležal” v maternici tako, kot bo hotelo naključje. Med vajami oziroma položaji, ki jih poznam za “sproščanje” fiksirane medenične lege ploda je tudi položaj kleče ne “vseh štirih” s privzdignjeno zadnjico in spuščenim zgornjim delom telesa tako, da trebuh visi navzdol. Kako dolgo je tako možno vzdržati? Poskusite.

New Report

Close