Mazati z Daktarinom, če ni soor?
Spoštovani,
Moja skoraj trimesečna hčerka ima že od rojstva bele obloge na jezičku. Le-te sem pokazala pediatrinji, ki je rekla, da soor to ni, da je od mleka, kasneje pa je rekla, naj ji jeziček vseeno mažem z Daktarinom, da ga imajo otroci radi. Zanima me, kakšen bi lahko bil še razlog za mazanje z Daktarinom, če ne gre za soor (pediatrinje žal nisem vprašala). Vseeno je Daktarin zdravilo in ga ne bi rada dajala hčerki po nepotrebnem.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
:=)) Potem raje čokolado, saj jo imajo še rajši kot Daktarin.
Bele obloge, ki jih ne moremo odstraniti (podrgnemo jeziček s kovinsko žličko, mleko se odstrani, glivice pa ne), so torej bolj verjetno glivice. Zdravimo z mazanjem z Daktarinom 4x dnevno vsdaj 10 dni (sicer se prehitro ponovijo).
Če pa ne gre za soor, je zdravljenje nepotrebno in res nima nobenega smisla dajati zdravila kar tako, ker ga imajo baje radi.
Pri zdravem dojenčku še nisem videla, da bi soor povzročale kakšne druge glivice kot samo kandida.
Verjetno je predpisala, ker pač ni povsem mogoče izključiti, da res ne gre za soor.
Spoštovana!
Ker sem v teh čudnih časih s svojo (najino) težavo prepuščena sama sebi, se v upanju na mnenje in morebitno rešitev zagate v kateri sem se znašla, obračam na vas.
Imam trimesečnega otroka, ki je polno dojen. Na začetku sva imela kar nekaj težav, ker je bil mali hudo zlateničen in hranjen z nadomestnim mlekom. Dojenje je po hudih naporih le steklo, zbadajočo bolečino v bradavico/dojki sem pripisovala neizkušenosti, morebitnem napačnem pristavljanju, pogostem dojenju…
Po dobrem mesecu se je bolečina stopnjevala do te mere, da sem vzroke začela iskati drugje. Zbadanje kot z iglami med in po podoju, brezbarvna bradavica, drugače pa živo rožnate barve in pa občutljiva pri stiku s tkanino. Internet mi je ponudil soor. Otrokova usteca so brez pik, jeziček pa mlečen. Po e-posvetu s pediatrinjo je ta nonšalanto, brez da bi otroka pogledala, dejala, da potem že ni soor, če ni pik ali lis v sluznici in da naj se zaradi bradavice obrnem na ginekologa. Ta mi je po telefonu dejal, da je to področje pediatrije. Nazadnje sem (sicer zaradi ene druge reči) pristala pri osebni zdravnici, ki mi je predpisala Rojazol gel (naslednik Daktarina).
Nanašala sem ga v zelo zmernih količinah na bradavico cca 14 dni, po podoju pa bradavico očistim s kisom in vodo. Težave so izginile. Končno sem lahko dojila brez strahu pred bolečinami. Fantastično! Ker pa malega grozno napenja in je bilo v zadnjem obdobju precej joka iz tega naslova, sem se odločila, da preneham z mazanjem, čeprav je bradavica še vedno rožica.
Zdaj se simptomi vračajo. Najprej bi vas želela vprašati, kateri zdravnik je pravi za naslavljanje te težave, ker namreč moji izbrani z nama igrajo pingpong in sem že precej jezna. Kot drugo me zanima, če naj nadaljujem z mazanjem…v tubi je ostala še četrtina gela. Obstaja kakšna alternativna možnost za zdravljenje, morda so (zaradi neukrepanja na začetku prizadeti mlečni vodi)?
Sicer imava čez en teden posvet pri pediatru ampak vas vseeno prosim za vaše cenjeno mnenje. Tako sem se namučila s tem dojenjem, ga vzljubila, sedaj pa se bojim, da več dolgo ne bom mogla stiskati zob.
Prosim za pomoč! 🙂
LpM
Običajno je tako, da če ima mati kandidno vnetje prsne bradavice, ga ima tudi dojen otrok, saj ima bradavico pri dojenju pač v ustih. In glede na to, da je zdravilo proti glivicam vam zelo pomegalo, bo to verjetno držalo. Kdo pa je prvi okužen, ni mogoče povsem pojasniti (pogosto vidimo, da ima dojenček matere, ki je imela med nosečnostjo glivično vnetje nožnice, pogostje dobi soor ustne votline, saj požira že med porodom in pride torej v stik, potem pa se to nadaljuje s soorom v ustih, soorom pri doječi materi in v začaran krog).
Pri dojenčkih se soor lahko kaže tudi kot bele, trdovratne obloge na jeziku, ki jih ne moremo obrisati npr. z gazico.
Najbolj preprosto je predpisati ustrezno zdravilo dojenčku in istočasno mazanje bradavic pri materi (pred vsakim dojenjem, da tudi na ta način zdravimo dojenčka ter vmes).
Napenjanje pri dojenčku je manj verjetno povezano zz uporabo gela pri vas.
Naslov za dojenčkove težave je njegov pediater.