Maternicni vrat 1 cm
Pozdravljeni,
Stara sem 37 let, v 26 tednu nosecnosti. Odkrili so da imam materncni vrat debeline cca 0,8-1cm (stanje jecze 3 tedne stabilno), in razpoko z vidnimi plodovnimi ovoji (3cm sem odprta). Krcev nimam, nimam otrdevanja. Predvidevam da je do tega prislo zaradi prevelike aktivnosti (hoja, lazja vadba)?
V bolnici sem ze nekaj tednov, dobivam Spasmex 3x dnevno in Estimo zvecer. Danes sem dobila pozitiven test okuzbe na Covid in zaradi povecanega tveganja (morebitno kasljanje ipd) tudi 1.inekcijo Flustetona (14mg).
Zanima me koliko casa je mogoce zadrzati porod z mojimi simptomi? Je mogoce vsaj se 8 tednov (glede na to da vecino casa lezim, prejemam zgornje terapije in nimam nobenih krcev)? Ali priporocate se kaj poleg opisanih ukrepov?
Na brisu so ugotovili tudi streptokok – ali lahko ze zdaj pride do okuzbe? Bi morala dobiti antibiotike ze zdaj?
Hvala za odgovore
Spoštovani,
obravnave vam podobnih primerov so si podobni kot jajce jajcu. Ker nimamo pojma, kako se bo takšna situacija obrnila, zdravimo kot nori in se bolj ali manj trudimo “ustvarjati vtis”, da smo zavzeti, da obvladamo situacijo in da “pomagamo”, pa je vse skupaj en sam “šov”. Edina odločitev, ki jo je treba sprejeti ob pravem času je odločitev glede steroidov (flosteron) in tega “aduta” praviloma vržemo mnogo prezgodaj, “za vsak slučaj”, ker pač nimamo pojma. Toliko v lastni zagovor (medicine).
Sam imam kar precej izkušenj s podobnimi primeri in sem bistveno bolj potrpežljiv kot večina drugih terapevtov, ker imam s takšnimi primeri precej boljše izkušnje kot jih napoveduje prestrašenost kolegov. Seveda nismo vsevedni, ampak sam odmerjam steroide pri mirni maternici in stabilni situaciji šele, ko se pokažejo resni znaki napredka v smeri poroda. Takšni znaki pa so povečan izcedek, pojav krvi v izcedku, hitro krajšanje in odpiranje MV ali razpok jajčnih ovojev z odtekanjem plodovnice. Nič prej. Kajti kasneje kot damo steroide, manj je zmede kasneje okrog plodove rasti (na katero lahko negativno vplivajo steroidi) in manj je frustracije okrog potrebe po ponavljanju s steroidi, če se npr. porod začne več kot 4 tedne po prvem odmerku steroidov.
Glede okužbe s streptokokom se v tem trenutku ne bi vznemirjal. Ta postane pomembna ob začetku poroda. Prej zelo, zelo redko.