magnetna resonanca kolena
Na kratko opišem problem. Zaradi rupture meniskusa sem sredi junija opravil atroskopsko zdravljenje desnega kolena. Ker bolečina ni izginila, sem opravil še eno preiskavo z magnetno resonanco.
Prosil bi vas, če mi lahko poveste kakšno bi po vašem mnenju bilo nadaljno zdravljenje(ali bo potreben kaken ponoven operativni poseg, ali bi to lahko s fizioterapijami pozdravili):
Stanje po atroskopskem posegu s parcialno meniscektomijo medialnega meniskusa.
Na skeletu ni videti patoloških sprememb intenzitete signala. Debelina in signal iz artikularnega hrustanca ne kažejo patoloških sprememb.
Medialni meniskus ima nekoliko iregularne proti rob v področju korpusa; centralno hiperintenzivno spremenjen signal v korpusu in v posteriornem rogu, kjer je videti hiperintenzivno špranjo do inferiorne površine meniska; cistična formacija ob bazi posteriornega roga medialnega meniska. Lateralni menisk ne kaže sprememb oblike ne signala.
Anteriorni in posteriorni križni ligament ne kažeta spremeb oblike ne signala.
Medialni kolateralni ligament je malo zadebljen, ne kaže sprememb signala.
Lateralni kolateralni ligament ne kaže sprememb oblike ne signala.
V sklepu ni videti izliva.
Gre za znake degeneracije medialnega meniska in za poškodbo, parameniskalno manjša cista; fibrotične spremembe medialnega kolateralnega ligamenta,stanje po poškodbi.
Spoštovani,
v izvidu opisujejo spremembe v ostanku notranjega meniskusa, ki bi lahko povzročale težave. Pomembno je ujemanje izvida MR z ugotovitvami pregleda. V primeru ujemanja bi se stanje lahko izboljšalo z artroskopskim operativnim zdravljenjem
Priporočam pregled s posnetki MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Najlepša hvala za odgovor!
Ali mi lahko povestepe to, ali po vaših izkušnjah pravilno usmerjena krepitev mišic pomaga pri zdravljenju manjših parameniskalnih cist? Bil sem pri dr. Radosavljeviču in mi je rekel, naj pridno treniram in to je to. Ne dvomim v njegovo presojo, vendar zbiram mnenja tudi drugih strokovnjakov na tem področju!
Naj še povem, da se bolečina pojavi le v skrajni legi(v počepu) in v primeru ko sedim in nogo močneje pritisnim ob tla in s trenjem vlečem nogo proti riti(naprezam zadnjo ložo).
Spoštovani,
Prosim.
Ali mi lahko povestepe to, ali po vaših izkušnjah pravilno usmerjena krepitev mišic pomaga pri zdravljenju manjših parameniskalnih cist? Ne.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Mam vprasanje dobil sem izvide od magnetne resonance pise pa tako:
Brez bistvenega izliva v kolenski sklep.
Nekoliko ožja medialna kolenska sklepna špranja in zašiljenje interkondilarne eminence.
Vidna je večja ruptura lateralnega meniska.
V zadnjem rogu medialnega meniska je prav tako vidna manjša poka.
Zadnji križni ligament je nekoliko spremenjen vendar ima ohranjen kontinuiteto.
Medialni kolaterni ligament je primeren.
V sprednjem delu lateralnega kolateralnega ligamenta je nekaj edema,znakov za popolno rupturo ni videti videti.
Ligament patele ne kaže posebnosti.
Mnenje:
Ruptara lateralnega meniska
Ruptura medialnega meniska
Popolna ruptura sprednjega križnega ligamenta.
Zato je potrebna operacija ali kaj druga,hvala za odgovor
Spoštovani,
da, za takšne poškodbe je običajno potrebna operacija (nadomestitev sprednje križne vezi
in oskrba obeh poškodovanih meniskusov).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
20 do 30 minut.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih