mačku izpadjo kosi dlake
imam vprašanje če mi bo kdo znal odgovoriti
naš bolj dolgodlaki mačkon star 5 let (podnevi zunaj,ponoči notr) je imel en cof na strani katerega ni in ni pustil razčesati, sedaj je ta cof postal trd in sem upala da se bo sam odtrgal ampak se ni
sedaj pa me skrbi naslednje, mačku že nekaj dni vsak dan odpade nenormalno veliko dlake in to kar v cofih-kupčkih, danes sem opazila da se že vidi gola koža na nekaterih mestih. Predno ga peljem k veterinarju vseeno vprašam ali kdo ve kaj bi to lahko bilo?kakšna bolezen?
Edini, ki lahko tole dokončno reče je veterinar.
Diagnoz se ne more postavljat rpeko interneta, ampak samo s kliničnim pregledom!
@miš maš: Kar peljite ga k veterinarju. Mikrosporija se sicer pojavlja v koncentričnih obročkiv, vendar bi lahko bila tudi katera druga dermatofitoza ali kakšen parazit.
LP
hvala
sem klicala veterinarja in mu opisala zadevo in mi je rekel da gre to za pogost pojav pri dolgodlakih mačkah ki niso dovolj česane
hm malo čudno saj mačka češem kar pogosto res pa sta se mu naredila 2 focla in eden noče stran
no tam na koži kjer si maček dobesedno cufa stran dlako je rdeče in mi je rekel naj mažem z bepanthenom
saj ne vem al naj grem še po drugo mnenje al naj rešujem sama
Takole po tem hitrem opisu bi tudi jaz rekla, da gre za premalo česanja. Dolgodlakega mačka je potrebno v času, ko menja dlako temeljito razčesati vsaj enkrat vsak dan in to povsod. Po hrbtu, trebuhu, zadnjih in prednjih nogah, okrog glave, za ušesi …. Predvsem zadnji del je sploh pri malce obilnejših mačkih problematičen.
Te cofi, ki se naredijo so lahko tudi zdravstveno nevarni v smislu, da se pod njimi koža lahko vname, sej se maček ne more očistiti, koža pa ne diha. Nabere se umazanija, odpadli koščki kože…Prav tako ga te cofi tudi cukajo. Svetujem ti, da ga pretipaš in vse odkrite cofe zelo previdno odrežeš z njega, takoj za tem pa tudi temeljito prečešeš. Bo nekaj časa izgledal mogoče malce hecno, ampak verjetno se strinjaš, da je najpomembnejše, da je zdrav in se dobro počuti.
Pa nikar se ne zanašaj na prejšnja leta (da se recimo to prej ni dogajalo). Mogoče je bil prehod vremena počasnejši, mogoče je bil muc bolj suh, mogoče se mu letos pač ne da toliko urejati … Dolgodlaki mački potrebujejo res redno česanje. Najbolj primerna je žičnata krtača in pa kovinski glavnik. Na koncu ga lahko “pogladiš” še s česalno rokavico, da pobereš z njega še vse dlake, ki si jih izčesala. Tako mu boš tudi olajšala delo in mu zunaj ne bo treba potem bruhati, da dlake, ki jih je zlizal iz sebe spravi iz želodca.
hvala za odgovor
priznam da muc res ni bil česan vsak dan ker mi je ritem zmešal novorojenček
mi je žal in verjetno res res jaz kriva da je prišlo do tega…no jaz močno upam da ni tole kakšna bolezen , da se ne bi prenesla še na otroka.
Mucka sem že razčesala,malo mu je še ostalo od tistega cofa ampak počasi bo šlo stran,dlaka mu sicer še odpada , sam si jo tudi cufa, ampak tam ko mu je odpadla in je koža rdeča sem mu namazala z bepanthenom in močno upam da se mu bo zacelilo. Upam samo da si je ne bo tako pocufal da bo ostal čisto brez :-((Drugače bomo šli pa do veterinarja.
Sem res sicer mnenja, da gre samo za malce “neurejenega” mačka ampak še par bsed, da te morda malce pomirim glede otroka. Ne skrbi preveč, na otroka se z mačka lahko “preselijo” res le zelo zelo redke bolezni. Mikrosporija, steklina pa seveda zajedalci, ki pa niso bolezen 🙂 … ostale so resnično redke in precej eksotične. Če je muc redno razglisten in razbolhan, se zajedalcev nimaš kaj bati (vsekakor pa niso odgovorni za “cofe”). Tudi steklino verjetno lahko izključiš.
Mikrosporija sicer je nalezljiva, letni čas in “cof” ji ne govorita v prid. Če te skrbi, potem naj otrok mačka ne boža (kar skočila ne bo nanj) Se pa da to potem pri veterinarju preprosto preveriti. Vzame vzorec in ga pošlje na gojišče (najzanesljivejša metoda). Na hitro se pa lahko pogleda tudi, če se muc “sveti” pod woodovo lučko, kar traja le toliko časa, da se ga z lučko osvetli. Tudi ozdravljiva je tako z mačka kot ljudi. Če je koža res močno rdeča in si sam dlako res intenzivno puli (in ne samo cofov, kjer bi bila rdeča koža normalna), bi jaz vseeno stopila do veterinarja. Mogoče gre za kako drugo kožno vnetje ali pa celo alergijo. Lahko tudi, da ga odpadajoča dlaka tudi samo tako zelo srbi, možne pa bi bile pravzaprav tudi garje (preveri ušesa).
Moraš pa se zavedati, da muc, ki hodi ven vedno lahko pride v stik s čim “neprijaznim”. Poleg že omenjenega mu zunaj od bolezni pretita predvsem fiv in felv (mačji aids in levkoza), ki sta neozdravljiva (na človeka ali celo psa se ne prenašata). Prav tako so tu druge bolezni, ki se prav tako ne prenašajo na človeka, mačku pa so nevarne.