Lupinica in/ali košara?
lupinica JE avtomobilski stolček za novorojenčka. mi smo jo uporabljali kakih 8 mesecev, nekateri jo celo leto, tako da ne vidim razloga da je ne bi kupila. sicer se dobijo tudi avtosedeži skupine 0+1, kar pomeni da so primerni od rojstva dalje – prvih nekaj mesecev se jih da obrniti v nasprotni smeri vožnje (dokler otrok ne drži glave). ne vem pa kako je z varnostnimi testi teh sedežev, niti če se jih da tako enostavno vzeti iz avtomobila kot lupinico. dojenček namreč velikokrat zaspi v avtu in najbolj enostavno ga je ven odnesti kar v lupinici. predstavljaj si da imaš en kratek opravek, ti pa moraš spečega otroka zbezati iz stolčka in ga preložiti ne vem kam – je veliko bolj enostavno kar odklopiti lupinico in iti z njo in dojenčkom. takšno je vsaj moje mnenje.
Mi smo obakrat sli skozi brez lupinice. Imamo sedez, ki se poleze – ko je otrok se manjsi, lahko pa ga obrnes v smeri voznje ali obratno. ce je otrok zaspal, smo ga vzeli ven malo bolj nezno in ga nesli noter / polozili v vozicek, drugace pa so se vedno zbudili malo potem, ko se je avto ustavil.
Lupinico morata nujno kupiti. No, razen če želita tvegati življenje svojega otroka in biti tudi v prekršku. Noben drug pripomoček namreč ni ustrezen za prevažanje novorojenčka in dojenčka – in tu niti pomotoma ne gre za 2 meseca, ampak do 9 kg, kar se včasih zgodi pri pol leta, še pogosteje pa še kasneje. Kot je rekla atrix, to JE avtostolček, tako mali namreč ne morejo sedeti v avtosedežu, ampak ležijo v položaju lunice, kot so ležali v maternici.
Skratka, ni kaj razmišljat o smotrnosti, ker je to nujnost.
Drugo, kar je: tatjanad, verjamem, da imate sedež, ki se nastavlja, ampak testi za take sedeže in za košare so pa katastrofalni. Poleg tega lahko plačate kazen, če vas ustavi policija.
ja, ti sedeži za daljše obdobje so običajno res manj varni. jaz sem gledala npr. teste za avtosedeže skupine 2+3 (9 do 36 kg) in je bil najboljši na testih varnosti še vedno slabše ocenjen od najslabšega iz skupine 2 (9-18 kg). kadar gre za varnost je bolje dati kak evro več – pa npr. kupiti malo cenejši oz. manj trendovski voziček. če nameravata imeti več kot enega otroka se oprema še kako amortizira 🙂 ali pa si lupinico izposodita pri kolegih, ki je ne rebijo več. v tistih nekaj mesecih se resnično ne “znuca”.
košaro za voziček smo mi sicer imeli, ampak na nekaterih vozičkih lahko dno poležeš čisto naravnost – če je dovolj trdno je primerno tudi za majhnega dojenčka – pozimi v kombinaciji z zimsko vrečo ali debelo odejo v katero ga zaviješ. košaro smo mi res rabili samo dobre 3 mesece, potem pod nobenim pogojem nismo hoteli več ležati 🙂
No, tukaj se ne bi povsem strinjala. Avtosedeži 0+1 so zakonsko ustrezni za prevažanje novorojenčka, vendar obvezno obrnjeni v nasprotni smeri vožnje.
O tem, da je lupinica boljša, pa seveda ni dvoma.
Mi smo prvič imeli samo avtosedež 0+1, drugič pa lupinico in smo bili nedvomno bolj zadovoljni v drugo tako glede varnosti, kot tudi glede praktičnosti.
Lupinico cem na vozičku uporabljala do 8. meseca, košaro samo 3x, tako da meni se zdi lupinica super praktična. Tudi ko je treba otroka kam nesti (k zdravniku, po stopnicah…) e veliko bolj varno če ga tovoriš v lupinci, kot v naročju – če imaš zraven npr. še polne roke vreč. meni je res prav prišla lupinca.