Najdi forum

Lupinica/avtosedež

Prebrala sem že nekaj odgovorov na to temo, nisem pa zasledila nobenega “ziher” odgovora glede tega, ali je priporočljivo imeti dojenčka že od začetka v lupinici/avtosedežu. Oziroma, bolj me zanima kako je s tem, če je avtosedež na vozičku, kar pomeni včasih tudi kakšno urico, dve ležanja na neravni površini.

Ker je to odvisno tudi od tega, kakšen voziček bom kupila, bi bila zelo vesela vsakršnega mnenja.

Jaz osebno sem mnenja, da je lupinica boljša.
V njej naj bi novorojenček ležal kot v maternici in nasploh naj bi se v njej bistveno bolje počutili kot v avtosedežu.
V lupinici se vozi novorojenček tudi v obratni smeri vožnje, v avtosedežu ne (razen nekaterih izjem).
Lupinica je narejena za novorojenčke od rojstav dalje in je obenem tudi najbolje varnostno zaščitena in ima oporo za glavico novorojenčka..
Mi nismo premišljevali..
Kupili smo jo in bili zelo zadovoljni, le naš korenjak je prehitro zrastel ;))
lp

Zdaj sem še bolj zmešana: kakšna je razlika med lupinico in avtosedežem?

Sploh ne razumem, zakaj nekateri pišejo da je lupinica boljša kot avtosedež. Za moje pojme je tudi lupinica avtosedež le takšno ime je dobila zaradi svoje oblike. Otroci naj bi se vedno vozili v avtosedežu. Novorojenčka postavimo v lupinico, ki je prilagojena za 0 – 8 mesecev. Ko lupinico preraste (nekateri prej, drugi kasneje) je potrebno kupiti sedež, ki se uporablja nekje do drugega leta starosti (v njem ortok že pokončno sedi, pa tudi tega otroci različno prerastejo). Na zadnje pa se kupi tretji sedež, ki se mu baje reče “jahač”, ki ima nekakšen stolček z oporo za roke ter posebno naslonjalo z oporo za glavo. V tem “jahaču” ni več posebnega varnostnega pasu ampak se otroka pripne kar z varnostinm pasom, ki je že montiran v avtu. Zaradi tega je tudi spodaj stolček, da je otrok nekoliko dvignjen (sicer bi ga pas namesto čez prsni koš tiščal čez vrat). Jahaču se naslonjalo z oporo za glavo čez čas sname, tako da otrok pri npr. 7 letih še vedno lepo sedi na stolčku in je pravilno pripet.
Torej različna poimenovanja le zaradi tega, da se ve o katerem sedežu govorimo. Sicer pa otroka vsekakor od prvega dne v avtosedež. Vsak sedež je narejen obdobju primerno, le varnostni testi jim dajejo različne ocene. O tem se mora vsak sam prepričati in po lastni soji izbrati znamko.

Za konec pa samo še to. Varčujte pri oblekicah, posteljici, vozičku in drugi opremi, ki nam jo potrošna družba tako mikavno ponuja le pri avtosedežih NE. Statistika vsekakor govori temu v prid.

Upam, da ne zveni kot neko pridiganje pa lep dan vam želim vsem.

…se strinjam v celoti…

Se strinjata (obe, mamica in Rina) tudi, da je Maxi cosi citi čisto v redu avtosedež oz. lupinica od prvega dne in primerna tudi za sprehode (na vozičku montirana mislim)?

Je v primeru, da dokupiš tudi vrečo…
Jaz sem raje kupila rabljen globok voziček…
Sem se bolje počutila, ne vem zakaj…
Sicer pa glede na to, da se veliko mamic sprehaja z ogrodjem od vozička in lupinico na njem, mislim, da mora biti Ok…
…saj so valda vse to strokovno preučili..
lp

Ta je primerna , ker otrok kar dosti leži notri, a iz podatkov varstva potrošnikov je med najmanj varnimi lupinicami . Je pa res glede imenovanaj- lupinica je avtosedež, le da je pač lupinica ( imaš še ene od rojstva dalje, ki so kombinirani, in verjetno je mislila to).

jaz sem zdravnika – pediatra vprađšala glede tega in je rekel, da so primerni že od rojstva naprej, sama sem sina vedno vozilas v lupinici v avtu, ko smo pa šli ven sem ga preve tri mesece preložila v voziček, kasneje mi je pa full fajn prišlo, ko sem ga dala direktno na podvozje vozička ( Peg perego). Pri 7, 8 mesecih pa itak že preraste.

Po pravici povedano Maxi cosi-ja ne poznam in bi zato težko komentirala. Mislim pa da se da.
Midva sva se sicer odločila za športni voziček ki ima tudi košaro, saj ko greš naprimer k babici na obisk (ker bo poletje bomo že takoj pohajali naokoli) si popolnoma brez skrbi če otrok zaspi. Daš ga v košaro in on se počuti kot bi bil doma. Tisto, da lupinico namontiraš na voziček pa jaz vidim bolj tako, da ko ga pelješ npr. v posvetovalnico ali ko vmes skočiš še v trgovino otroka kar lepo preložiš iz avta na voziček in potem nazaj (sploh če otrok spi). Pri tem ga ni potrebno prelagati iz sedeža v voziček za 5 minut pa zopet nazaj.

Resnici na ljubo pa dostikrat vidim mlade nadebudne starše (kot sva midva he,he), ki kupijo voziček ki je skoraj “raketa”, nato pa eden vozi prazen voziček, drugi pa otroka lepo v naročju. Bljižina staršev jim je veliko več vredna kot pa nobel vozički. Očitno se človek pameten rodi nato pa ga poneumijo.
Nikar se ne pusti preveč zmesti in razmišljaj raje o prihajajočem otroku.

PS. Ker sem na forumu večkrat zasledila, da je knjiga “Dojenje in materinstvo iz srca” zares dobra, sem si jo tudi sama kupila (2.900 SIT – ni prehudo). Trenutno je to moj svet razmišljanja in jo sedaj iz izkušenj tudi jaz toplo priporočam. Misli mi usmerja v pravo stran. LP!

Po pravici povedano Maxi cosi-ja ne poznam in bi zato težko komentirala. Mislim pa da se da.
Midva sva se sicer odločila za športni voziček ki ima tudi košaro, saj ko greš naprimer k babici na obisk (ker bo poletje bomo že takoj pohajali naokoli) si popolnoma brez skrbi če otrok zaspi. Daš ga v košaro in on se počuti kot bi bil doma. Tisto, da lupinico namontiraš na voziček pa jaz vidim bolj tako, da ko ga pelješ npr. v posvetovalnico ali ko vmes skočiš še v trgovino otroka kar lepo preložiš iz avta na voziček in potem nazaj (sploh če otrok spi). Pri tem ga ni potrebno prelagati iz sedeža v voziček za 5 minut pa zopet nazaj.

Resnici na ljubo pa dostikrat vidim mlade nadebudne starše (kot sva midva he,he), ki kupijo voziček ki je skoraj “raketa”, nato pa eden vozi prazen voziček, drugi pa otroka lepo v naročju. Bljižina staršev jim je veliko več vredna kot pa nobel vozički. Očitno se človek pameten rodi nato pa ga poneumijo.
Nikar se ne pusti preveč zmesti in razmišljaj raje o prihajajočem otroku.

PS. Ker sem na forumu večkrat zasledila, da je knjiga “Dojenje in materinstvo iz srca” zares dobra, sem si jo tudi sama kupila (2.900 SIT – ni prehudo). Trenutno je to moj svet razmišljanja in jo sedaj iz izkušenj tudi jaz toplo priporočam. Misli mi usmerja v pravo stran. LP!

Hvala vsem!

Rina! Tudi jaz sem že večkrat slišala za tole knjigo. Najbrž jo je najbolje kar kupiti, ker je v knjižnici nikoli ni. Pa še tako zelo draga ni.

Zadnjič sem imela v rokah knjigo Dojenček – kaj lahko pričakujemo prvo leto (ali nekaj podobnega). Je super knjiga! Dobila sem jo v knjižnici in bila tako navdušena, da si jo bom kar kupila. V Vale Novak jo imajo s popustom, če se ne motim, cca 7.000 sit.

Tista lupinica pa se mi zdi praktična, zato sem tako “zapela” zanjo (iz avta direkt v stanovanje in obratno ali iz stanovanja dikrekt na voziček in na sprehod).

Mi smo uporabljali lupinico PegPerego za voznjo z avtom in za voznjo na vozicku. Nas mulcek namrec zaradi hudih krcev ni mogel in ni hotel lezati v ravnem polozaju – edini polozaj, ki mu je ustrezal je bil tisti v lupinici, ki je zelo podoben polozaju otrocka v maminem telesu pred rojstvom. Pediatrinja nam je potrdila oziroma svetovala, naj uporabljamo lupinico zaradi omenjenega polozaja. Tudi pri nosenju otroka nam je pokazala polozaj, kako ga “stisniti v kepico”, da bo hrbtenica napeta (popolna zmota je, da je hrbtenica napeta, ce otrok lezi na ravnem iztegnjen – hrbtenica je napeta, ce otrocka stisnemo v kepico).

Mi smo lupinico uporabljali se 14 dni nazaj, ko je nas korenjak dosegel 9kg in 74 cm in je postal v lupinici in v zimskih oblacilih utesnjen. V njej smo ga pripeljali iz porodnisnice, prvi mesec pa smo vanjo namestili en poseben vlozek, ki za 2 cm naredi dno bolj plitko. Tamaucek danes sedi pokoncno kot zid, pediatrinja je rekla, da se tako pokoncno danes drzijo redki tako veliki otroci (nas je pri 7h mesecih in 3h tednih velik 76 cm), okvare hrbtenic so namrec zelo pogoste tudi zaradi hitre rasti.

Torej, ce povzamem na kratko: mi (otrok in starsi) smo bili z lupinici nadvse zadovoljni, tako med voznjo z avtom kot med voznjo na vozicku. In ce bi se 1x imela moznost, ne bi kupovala kosare – res pa je, da je bil nas tamaucek rojen poleti, ko kosara ni tako potrebna kot v mrzlih zimskih mesecih.

VesnaD

Še dobro, da si odprla tole temo, Miranda. Tudi midva se zanimava za lupinico, ki se lahko da na voziček. In tudi spraševala sva se, ali je res dobro, da se uporablja od prvega dne.

Punce, hvala!

Priporocam ti sportni vozicek Peg Perego(Matic) in Peg Perego lupinico.Vozicek ko ga sestavis ti zavzame zelo malo prostora,sestavi se hitro in lahko kot marela.Uporabljaa ga lahko do konca.Tudi lupinica se lepo vstavi in med voznjo otroka prav tako vidis.Mi smo ga vzeli v kompletu(vozicek lupinica deznik torba 85 000)Zeloo smoo zadovoljni.Pozanimaj se verjetno ti bo vsec.

New Report

Close