Laringitis pri dojenčku
Pozdravljeni!
Pri nas smo spet fasali laringitis, ampak tokrat naš triinpolmesečnik 🙁 Ponoči smo bili pri dežurnemu zdravniku, ker je v mirovanju tako glasno dihal, da ga je bilo slišati čez 2 sobi. Zdravnik ga je pregledal in rekel, da je drugače v redu, samo nekaj pa je v zgornjem predelu. Šli smo na inhalacije, 10 minut z masko brez joka (je res potrpežljiv sonček). Ko smo prišli domov je bilo bolje (nekje 1 uro po inhalacijah).
Prebrala sem vse na temo laringitisa in dobila spet lepo zalogo informacij. Ampak me je že strah noči. Zdaj je spal 3 ure in ima že hripav glasek. Navodil nismo dobili. S sabo smo vzeli Flixotide (50 mg) od štiriletne hčerke in zdravnik je rekel, da mu lahko brez problema damo en vpih, če bo še kdaj problem. Zanima me samo ali je to vse. Če bo ponoči spet težko dihal, mu dam en vpih Flixotida, pa bo bolje? Seveda, če ne bo prehudo, bomo poskusili inhalacije v kopalnici in svež zrak. Se mi zdi, da je toliko težje pri takem malem – še sreča, da je tak dobrovoljček, da se je še med hropenjem smejal… Pa še to – ali je možno, da vlažilnik zraka (na ultrazvočni osnovi) pomaga – že 3x smo ga ponoči prižgali, ko je hči začela sumljivo “laringitično” kašljati in je kašelj pojenjal.
Lep pozdrav,
Porsy
Pozdravljeni, porsy,
laringitis pri tako malem otroku je skoraj nekaj neobičajnega, ponavadi se pojavlja nekako po 6 mesecu.
Verjetno se bo pokazal kakšen prehlad (hrtipavost, smrkav nosek, kašelj).
Večkrat dnevno naredite parne inhalacije v kopalnici, danes pa pojdite tudi na svež zrak (ker je tako lepo hladno). Nič ne skrbite, če boste ponoči slišali ponovno piskajoč glas ob vdohu, potem pojdite nazaj v dežurno, ker se ni za hecat pri tako majhnih otrocih.
Vlažilci zraka so odični, prevsem če niste navajeni spati pri odprtem oknu, ker so naše spalnice prevroče in imajo presuh zrak, ki dodatno draži vneta dihala.
Glasek je imel hripav samo ponoči in po triurnem popoldanskem spanju. Nosek je nekje globoko zamašen, ampak normalno prehoden. Kašlja čez dan čisto nič. Počutje super, dobre volje, ješč.
Ali bi lahko bili ti nočni problemi z dihanjem znak alergije na pršico (namreč jaz sem tudi alergična – solzenje oči, zamašen nos, kihanje, srbenje v grlu, suh kašelj)?
Zanima me še Flixotide… Ga lahko uporabimo, če bo ponoči spet problem, pa počakamo če bo bolje?? Ali kar k zdravniku?
LP,
Porsy
Živ, Porsy,
tako majhni otroci nimajo alergije na pršico. Pri tem t.i. alergijskem pohodu je najprej alergija na hrano, ki običajno izzveni (ali pa se nadaljuje, vsaj kar se tiče jajc in arašidov), šele po nekako 2. ali 3. letu pridejo v ospredje inhalatorne alergije (pršica, cvetni prah, pelodi…).
Nekako imam občutek, da se na tem forumu pogosto pojavljam kot kritik terapije, ki jo dobite pri vaših zdravnikih, ampak nič ne morem. Strokovne smernice za obravnavo laringitisov so: pri blagih zadostujejo vlažne inhalacije, eventuelno Tafen na jogurtov lonček (poskus), pri težjem poteku dexametazon v tabletah (ki se zdrobijo), pri hujšem poteku adrenalin v inhalaciji + kortikosteroid.
Flixotide ni omenjen v nobenih smernicah.
Pozdravljeni!
Sem mamica dveletne hčerke, ki je razmeroma zdrava in se lepo razvija. Vse od 1,5 leta vsak mesec- celo pozimi – zboli za laringitisom.Zdaj že od decembra vsake tri tedne gremo na inhalacije in injekcijo Ali je to neprijetno težavo mogoče odpraviti? Ali obstaja kak preventiven ukrep, s katerim bi se izognil bolezni? Ali je mogoče to kakšna alergija na pršice ?Hodi v vrtec.Vedno pazimo na T v stanovanju (22 st.C) in vlago.Kako lahko sama pomagam hčerki? Zahvaljujem se za odgovor in vas pozdravljam!
Pozdravljeni, mhorva44,
če deklica pri laringitisu nima kasneje tudi prehladnih znakov, potem bi bilo testiranje na morebitne alergije dobrodošlo.
Pozdravljeni!
Današnja noč je bila v redu. Ponoči je nekajkrat suho kašljal, zjutraj pa po čiščenju noska s fiziološko in kašljanju spet hropenje – očitno od sluzi v grlu. Zgleda, da je res nekaj prehladnega, tudi nosek je bolj šmrkav.
Najlepša hvala za pomoč v trenutkih skrbi.
Res vas imamo radi 🙂
Pozdravljeni,
sem mamica 2 meseca stare hčerke, s katero sva šli v nedeljo v dežurno, kjer so ugotovili da ima laringitis. Dopoldne smo bili še na sprehodu, nobenih znakov prehlada ali česa drugega, pridemo v stanovanje pa je kar naenkrat začela močno lajajoče kašljati, težko je prišla do sape, seveda smo se zelo prestrašili in šli v dežurno. Od tam smo bili napoteni na Jesenice, kjer so potrdili da gre za akutni laringitis. Dobila je inhalacije adrenalina ter dexametazon, nato še inhalacijo fiziološke (1x). Čez noč sva ostali na opazovanju, je še občasno zakašljala, drugače ok. saturacija ob prihodu na jesenice 99%, ob odpustu v ponedeljek 100%. Potem ji je v torek začelo močno teči iz noska, sedaj pa tudi še kar močno kašlja. Ker ponovne kontrole nimamo, me zanima na kaj naj bom pozorna, kdaj bi morali nazaj k zdravniku? Naj še povem da vročine ni imela, tudi danes je ni, diha malce hitreje, vendar ne hrope ali piska. Sem vseeno malce zaskrbljena, ali mislite da je vseeno to zdaj navaden prehlad? Pa še to, rekli so mi da lahko greva na zrak, vendar si glede na ta kašelj kar ne upam, kaj menite vi?
Najlepša hvala in lep pozdrav
O laringitisu, lajajočem kašlju je na t4m forumu napisanega mnogo.
Običajno nastane kot prvi znak nove prehladne okužbe, nenadno, ponavadi zvečer ali zgodaj ponoči. V dnevu ali dveh postane kašelj sočen, produktiven.
Sedaj morate paziti na znake težkega dihanja, torej ugrezanje jamice pod vratom med vdihom, ugrezanje medrebrnih prostorov, dihanje poudarjeno s trebuščkom, otežen izdih. Tudi pojav vročine ali boleč jok sta znaka poslkabšanja.
kot pri vsakem prehladu je hladnejši in vlažen zrak (zunaj) odličen za dihala, zelo slabo pa suh in topel zrak, kot ga imamo v zakurjenih prostorih.