Laproskopija
Pozdravljeni. Po vsej verjetnosti bom morala na laproskopijo zaradi mioma. Diagnoza je: Intramuralni leiomiom maternice. Miom je istmicno levo v sprednji steni maternice. Ginekologinja je operacijo odsvetovala ker miom lezi na ozilju. Na pregledu v stari porodnisnici so se odlocili za odstranitev saj je skoraj 5 cm velik. Kako poteka poseg? Bo potreben vecji zarez? Sem pa 8 mesecev po carskem rezu.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
na vaše konkretno vprašanje ne znam odgovoriti. Dvomim, da bo znal vnaprej odgovoriti celo kirurg, ki bo to operiral, Lahko pa vam bo kaj o tem povedal po operaciji, ker se glede takšnih reči odloča sproti, ko vidiš, kako zadeva zgleda v živo.
intramuralni pomeni znotraj maternične stene. Pri luščenju takšnega mioma vnaprej ne moremo vedeti ali se bo odprla maternična votlina ali ne, se pa to zgodi v cca 50% primerih.
o materničnem vratu ni bilo govora. Omenil sem odprtje maternične votline. To pomeni nekoliko daljše celjenje in potrebo po carskem rezu ob porodu.
Pozdravljeni,
Zanima me sledeče. Pred 9 tedni sem imela nujno laproskopijo, saj sem pri ovulaciji zakrvavele iz jajčnika, in posledično so mi iz trebuha izčrpali cca 2l krvi, jajčnik pa ‘zazgali’ na mestu krvavitve. Po posegu sem iz nožnice krvavela se 7 tednov, vzroka mi niso znali povedati. Takoj po posegu so mi predpisali stediril 2 tableti na dan, traneksamicno kislino, imam namreč won willedrandovo bolezen tip 2b, antibiotike…nakar mi je po 3 tednih po posegu vstavila se mireno. Sedaj krvavitev nimam več, uz trebuha ni pokazal nič posebnega vendar mene še vedno močno boli/peče na levi strani jajčnika, tam ko so mi ustavili krvavitev. Zanima me, če je to normalno oziroma koliko časa je ponavadi prisotna bolečina po takih posegih? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
vi itak niste “normalen primer”, saj ste vsled von Willebrandobe bolezni nagnjeni k večjim krvavitvam zaradi motnje v strjevanju krvi. Kaj vse se je med omenjeno operacijo dejansko počelo z vašim jajčnikom, ne morem vedeti in zgolj formalni opis opravljenega (elektrokoagulacija ipd.) seveda ne pove obsega tega posega. Kirurško se pač vztraja pri neki aktivnosti tako dolgo, dokler ta ni uspešna, sicer bi vam morali jajčnik v celoti odstraniti. Težko torej napovem, koliko časa vas bo na tistem mestu še bolelo niti ne vem točno zakaj vas boli. Vsekakor kaj posebnega zdaj itak ni mogoče niti smiselno ukreniti, razen, da se bolečine zdravijo simptomatsko z analgetiki. Za morebitno diagnostiko razlogov za bolečino bi bilo treba ponoviti laparoskopijo, kar pa je vseeno preveč invazivno samo zato, da bi se eventualno odkrilo vzrok, večinoma pa ga niti na tak način ne bi identificirali. Običajno pa se bolečine po skoraj vsaki operaciji umirijo v 3 do 4 mesecih, če se ne prej.