Najdi forum

laparoskopija

Zanima me kako poteka laparoskopija, kateri dan ciklusa se opravi laparoskopijo, ali je možna oploditev še isti mesec?
hvala za odgovor

Draga Ines,

“kdaj” se opravlja laparoskopija je odvisno od razloga zanjo. Predvidevam, da vas zanima “diagnostična laparoskopija” zaradi neplodnosti. V tem primeru želimo preiskavo opraviti “po ovulaciji”, da se vidi poovulatorno stanje, če se preiskava kombinira s histeroskopijo, potem prevladuje za histeroskopijo ugoden termin, to pa je čimprej po menstruaciji oziroma se tako ali tako sluznica maternice z zdravili ohranja čim nižjo ( s Stedirilom ali z Danovalom) – to pomeni, da v tem ciklusu zanositev ni priporočljiva.
Na splošno torej velja, da je možno načrtovati nosečnost v naslednjem ciklusu.

Kako poteka laparoskopija?
V narkozi se skozi posebno iglo v trebušno votlino vpihne nekaj litrov CO2 plina, nato se skozi cca 1cm debelo cevko, ki jo vstavimo na istem mestu v trebušno steno, vstavi optični inštrument s kamero, s pomočjo katere si lahko ogledamo vse notranje organe trebušne votline vključno z notranjimi rodili. Skozi dodatne, nekoliko tanjše “delovne” cevke tik nad sramno kostjo in blizu dimelj lahko potem tudi operiramo in popravljamo spremembe na organih, ki so takega “popravila” potrebni. Ko se zbudite iz narkoze imate običajno na trebuhu 3 ali 4 manjše obliže (enega v predelu popka in 2-3 nad sramno kostjo. Zaradi nekaj plina, ki običajno ostane še nekaj ur ali dni v trebušni votlini pa lahko nekoliko boli v predelu trebuha in v predelu desne rame, ki ima skupno oživčenje s prepono. Ta je zaradi preostalega plina ali tekočine v trebušni votlini nekoliko “razdražena” in daje našim možganom take “informacije” kot smo jih vajeni, kadar nas boli desna rama. Po navadni diagnostični laparoskopiji brez komplikacij je možno zapustiti bolnišnico že naslednji dan, po operativni laparoskopiji pa po 2, največ 3 dneh.

Pozdravljeni,
kaj pa se lahko zgodi v primeru, da ženska po laparoskopiji in histeroskopiji zanosi (pred posegom nisem jemala nikakršnih tablet, pregled je bil b.p.)? Sama sem namreč po teh posegih zanosila, test je pozitiven in sem v petem tednu nosečnosti. Skrbi me predvsem to, da bi lahko šlo za izvenmaternično nosečnost, saj sem imela prve tri dni izostanka menstruacije rdečerjav izcedek. Prav tako včeraj na ultrazvoku še ni bilo videti vgnezditve v maternici. Imam tudi rahle bolečine v predelu “lumbaga”.
Kakšne so moje možnosti? Kakšna je normalna vrednost HCG ob izostanku menstruacije ali dva dni kasneje?
Najlepša hvala za odgovor, sicer zaupam svojemu zdravniku, ampak nikoli ni odveč še drugo mnenje strokovnjaka,
Lep pozdrav in še enkrat hvala

Draga Saša,

Če ste noseči nič hudega, samo da res niste noseči izven maternice. To bodo že pravočasno odkrili. Okrog izostanka menstruacije beta HCG še ni zelo visok, verjetno okrog 200 – 400 mE/l, z Uz pa se običajno opazi nosečnost v maternici nekje med beta HCG 400 – 600, izven maternice pa kasneje, zelo odvisno od izkušenj preiskovalca, od lokalnih okoliščin (pri debelih kasneje) in od kvalitete UZ aparata.

New Report

Close