Labradorec…izkušnje…
Spet jaz…Po dolegem premišljevanju in listanju knjig smo odkrili pasmo labradorec,ki nam je zelo všeč in kar dobro ustreza našim kriterijem za izbiro psa.Zdaj pa imam nekaj vprašanj za vse lastnike te prikupne pasme:
*Kje ste psa kupili(imate kakšno telefonsko ali mail???) in koliko je stal(približno)?
*Kakšen značaj ima?
*Kako se razume z otroki?
*Kje ga imate-v hiši ali na prostem?
*Imate kake težave z njim?
*Mi ga zaradi česarkoli odsvetujete?
*Kaj vse je?
*Je zahteven glede nege?
Že v naprej hvala za odgovore!
Živjo!
Labradorci pojejo praktično vse, kar jim daš;) Z otroci so zelo dobri, je pa seveda potrebna previdnost, ker so kar “krave”. Za nego so dokaj nezahtevni, ker pa so to psi polni energije, rabijo veliko gibanja. Za učenje so zelo ampak res zelo dovzetni, tako da se da iz njih marsikaj naredit.
No, zame je vsak pes za noter, tako da bi ga jaz na tvojem mestu imela notri. Kot verjetno veš, so zaljubljeni v vodo, tako da mu “narediš lajf” če ima možnost kje zaplavati.
Se mi pa zdi, da za to pasmo rabiš kar precej živcev:))
Vsekakor kupi psa z rodovnikom. Čez koliko časa pa ga mislite nabavit? Lahko malo prečekiram novega Kinologa, če bo kje kako leglo.
Mi imamo doma dva zlata prinašalca in ker so si z labradorci zelo zelo podobni po značaju, ti lahko o njih povem le najboljše. Labradorca pa ima moja prijateljica in je povedala, da druge pasme ne bi imela kot le te. Res pa je, da moraš imet čas in ga redno vozit na sprehode ( ograjena hiša ni dovolj). Zato o nabavi psa dobro premisli.
kar se tiče prehrtane, ti bo skoraj vsaki pes jedel, kar mu daš, se pravi vse, ampak če ga imaš res rada, potem mu seveda ne daš kar vsega po vrsti, ampak kakšne dobre (kvalitetne) pasje brikete, lahko tudi kakšne konzerve. Naša dva pa še tu pa tam dobita kuhana piščančja jetra z testeninami.
Sicer pa je najbolje, da se o prehrani posvetuješ z veterinarjem.
Lahko pa ga imaš ali v hiši, ali na prostem. Seveda bo najbolj zadovoljen v istem prosturu, kot si ti, zato ga seveda moraš naučlit, kje so meje in se moraš zavedat, da je potem glede njega veliko več dela, kot če ga imaš zunaj na prostem (več sesanja, v slabem vremenu ga je treba večkrat na dan čistit, ker bo sigurno hotel ven itd).
Kar pa se tiče nege, ga redno krtači, tu pa tam ga skopaj (ampak ne pretiravaj) in bo lep.
Če pa ga imaš zunaj, pa pač poskrbi za dovolj velik, pokrit pesjak, z dobro iziolirano pasjo uto, v katero se bo lahko zatekel in v njej spal.
Glede otrok pa ti lahko tudi povem, da so do njih zelo prijazni, ampak če imaš še zelo majhnega otroka, pač moraš pazit, da si ga otrok preveč ne privošči, ker se ga lahko pes začne bat ali pa bi mu kdaj nehote kaj naredil, če bi mu otrok zadal kakno bolečino. V glavnem, treba je biti dosleden in ne kregat psa, če bo kdaj zlajal na otroka, ampak skregaj otroka, če bo z psom pregrob. Pri nas je že tako, da oba psa kažeta zelo veliko potrpežljivosti (imam punčo staro 20 mesecev) in tamamla je včasih prav tečna do njiju in takrat se začneta umikat. tamalo malo skregam in je za nekaj časa boljše. Ampak mislim, da bo še morala malo zrasti, da bo zares ubogala, do takrat pa pač res pazimo, da ne skače preveč po njiju.
Upam, da sem ti kaj pomagala in da se boš lažje odločila za nakup :).
LP
Labradorec je prijeten in učljiv pes, vendar ga morate pravilno vzgojiti, da boste imeli prijetnega družabnika. Je zelo požrešen, zato je treba pri prehrani paziti. Nega dlake ni zahtevna, razen ko jo menja, takrat je prav povsod v velikih količinah. Podvrženi so alergijam, displaziji, težavam z očmi.
Z otroki in drugimi živalmi je dober, če imajo le-ti pravilen pristop do njega in ga ne maltretirajo. Rad se potepa. Na pojpes.com nekdo prodaja labradorce.
Psa obvezno kupi z rodovnikom. V Slo sta dve dobri psarni. Ena je na Primorskem, Psarna Olivland (Zinka Rovan), drugo pa najdes na http://www.mojpes.net (pozabil sem ime)
Pri mladicih labradorca pazi, da ga ne preforsiras, s predolgimi sprehodi, z norim skakanjem, norenjem…To smo namrec delali mi, pa smo imeli probleme s kostmi. Ker zelo hitro razvijejo misicno maso, okostje vcasih ni kos temu. Zato zmerno pri norenju. Itak pa so podvrzeni displaziji kolkov in raku. Sicer pa vsaka pasma ima svoje “felerje” Pazi kako ga “futras”, ker pozre VSE! Ampak dejansko vse. Nas pozre tudi kisano solato, ki ostane od kosila.
Z otroki je fantasticen, samo vcasih prevelika “kravetina” (beri brez takta)
Zaleti se od veselja v sina, kot bi ga knokautiral. Pa obvezno pojdi poleti z njim na morje, bo vec casa v vodi kot na suhem. Nas se je naucil tudi potapljat…brez heca, z enega metra globine ti stauha kamen..:)