KT in izostanek menstruacije
Spoštovani !
Stara sem 20 let in v začetku leta sem pričela jemati KT Cilest.Do sedaj je bilo vse v redu, zdaj pa ko bi morala dobiti menstruacijo je ni.Čez dva dni moram pričeti z novo škatlico in sedaj ne vem, kaj naj storim.Nekaj dni pred pričakovano menstruacijo sem imela rahel rjavkast izcedek, vendar to ni bilo podobno menstruaciji.Naredila sem preiskus nosečnosti in je bil negativen.
Čemu bi bil lahko vzrok izostanka in ali naj z jemanjem tabletk nadaljujem?
Lep pozdrav!
Draga Milena,
Verjetno gre za takoimenovano amenorejo ob jemanju KT, ker tabletke tako močno zavrejo rast maternične sluznice v debelino, da se nima v času prekinitve jemanja KT kaj luščiti. Med jemanjem KT pravzaprav krvavitev sploh ni potrebna, “vgrajena” pa je v sistem zaradi boljšega “oponašanja” siceršnjega ritma življenja. Dokler se ne bodo pojavile vmesne krvavitve bodite zadovoljni, da krvavitve nimate, saj vam gotovo ni veliko do tega, da morate kar naprej skrbeti za higieno in menjavati vložke. V primeru pojava vmesnih krvavitev pa bi bilo morda potrebno vrsto tabletk zamenjati.
Spostovani dr. Pusenjak !
Stara sem 20 let in prvic jemljem KT. V nedeljo sem koncala z zadnjo tableto – to je bila sele moja prva tablica. Danes je ze cetrtek, menstruacije pa se vedno nisem dobila. Ali je to normalno ?
V navodilih za uporabo sem prebrala, da menstruacija v prvih ciklusih jemanja lahko povsem izostane. Zanima pa me vase mnenje. Ali je to res ? Naj vam se povem, da ta mesec nisem imela nobenih vmesih krvavitev.
Ali v ponedeljek normalno zacnem z novo tablico, ceprav menstruacije ne bom dobila ? Ta mesec imam pregled pri svoji ginekologinji, ampak ker bom cakala se vsaj dva tedna, sem se obrnila na vas. Upam, da mi boste lahko pomagali.
Najlepsa hvala !
Ob jemanju KT res lahko pride tudi do popolne odsotnosti krvavitev. Kakorkoli je dobro ob prvem takem dogodku vseeno preveriti, če slučajno ne gre za nosečnost, saj je znano, da KT, če že odpovedo, najpogosteje odpovedo na začetku jemanja KT, bodisi zato, ker se z jemanjem prične prepozno (po 5. dnevu) ali, ker se prezgodaj pozabi kakšno tabletko ali celo več tabletk zapored. Poleg tega v prvem ciklusu KT še ne uspejo delovati na vseh mogočih ravneh, temveč v glavnem samo preprečijo ovulacijo, medtem ko je sluznica maternice še dovolj visoka za zanositev in tudi sluz materničnega vratu še ni nujno dovolj “gosta”, da bi preprečila zanositev.