Krvni tlak
Pozdravljeni,
Pred letom sem jemala Prestance, ki sem ga po nasvetu zobozdravnika zamenjala za prenewel 8/2,5, ki pa mi ni znizal dovolj spodnjega tlaka nakar mi je zdravnik dodal lacipil 4mg. Nekaj mesecev sem jemala zdravila, krvni test pa je pokazal pomanjkanje kalija.
Zdravnik mi je zdaj predpisal prenesso 8mg, jemljem se lacipil 4mg.
Danes pa sem imela tlak 190/106.
Ne pocutim se vredu po teh tabletah, ko vidim tako visok tlak mi se dodatno povzroci stres. Naj omenim da tretji teden jemljem assentro.
Zanima me vase mnenje, ali ni lacipil tudi slab za dlesni ter ce mi lahko svetujete kombinacijo zdravil zame?
Hvala za odgovor
Spoštovana,
Tlak 190/106 mmHg je zelo visok. Če je bil izmerjen pravilno in ostaja v tem območju tudi po 5–10 minutah mirovanja, je potreben čimprejšnji stik z zdravnikom. Če imate poleg tega še bolečine v prsih, težko sapo, hud glavobol, motnje vida, oslabelost ene strani telesa ali motnje govora, je potrebna nujna medicinska pomoč.
Kar se tiče zdravil, Lacidipin spada med dihidropiridinske zaviralce kalcijevih kanalčkov. Ta skupina zdravil lahko povzroči zaraščanje dlesni (gingivalno hiperplazijo), čeprav je to pogostejše pri nekaterih drugih zdravilih iz iste skupine (npr. nifedipin). Torej da, teoretično lahko tudi Lacipil prispeva k težavam z dlesnimi.
Prestance vsebuje perindopril + amlodipin. Perindopril običajno ne znižuje kalija, ampak ga lahko celo zviša.
Prenewel vsebuje perindopril + indapamid. Indapamid je diuretik in lahko povzroči znižanje kalija, zato je verjetno povezan z vašim izvidom.
Prenessa vsebuje samo perindopril, zato sama po sebi praviloma ne povzroča pomanjkanja kalija.
Assentra (sertralin)
V prvih tednih zdravljenja lahko povzroči:povečano tesnobo, notranji nemir, občutek razbijanja srca, večjo občutljivost na stres.
To lahko prispeva k višjim meritvam tlaka, vendar samo po sebi običajno ne povzroči trajnega tlaka 190/106.
Ne morem vam varno predpisovati ali spreminjati terapije, lahko pa povem splošno.Pogoste kombinacije pri hipertenziji so ACE inhibitor (npr. perindopril) + kalcijev antagonist (npr. amlodipin ali lacidipin), ACE inhibitor + diuretik, ACE inhibitor + kalcijev antagonist + diuretik.
Če je razlog za menjavo Prestance predvsem skrb glede dlesni zaradi amlodipina, je smiselno vedeti, da lahko tudi lacidipin povzroča podobno težavo, čeprav ne pri vseh bolnikih.
LP