Najdi forum

Krvni tlak

Pozdravljeni, ali je lahko normalno, da imam v 37.tednu povisan krvni tlak (okoli 140/70). Proteine v urinu imam v redu (le levkociti so bili 2). Ce bi slo za preeklampsijo bi se pokazalo tudi na izvidih ali ni nujno? Drugace sem prej imela vedno nizek pritisk in mi je to cudno, sem sicer bila tudi vceraj na opazovanju, ko je bil najvisji pritisk 150/90, potem na koncu je bil 135/75, da sem lahko sla domov. Najbolj me skrbi, kako bo pri porodu, ko verjetno pritisk se precej naraste?

Odgovor na objavo uporabnika
Nosecnost312, 24.04.2026 ob 08:58

Pozdravljeni, ali je lahko normalno, da imam v 37.tednu povisan krvni tlak (okoli 140/70). Proteine v urinu imam v redu (le levkociti so bili 2). Ce bi slo za preeklampsijo bi se pokazalo tudi na izvidih ali ni nujno? Drugace sem prej imela vedno nizek pritisk in mi je to cudno, sem sicer bila tudi vceraj na opazovanju, ko je bil najvisji pritisk 150/90, potem na koncu je bil 135/75, da sem lahko sla domov. Najbolj me skrbi, kako bo pri porodu, ko verjetno pritisk se precej naraste?

Krvni tlak 140/70 je v tretjem trimesečju še v mejah normale. Če bi se tlak še povišal, vi pa bi imeli dodatno beljakovine v urinu ali težave (glavobol, tiščanje za očmi, bliskanje pred očmi, bolečine v prsnem košu, žlički ali zg delu trebuha, splošno slabo počutje), pa se lahko razvijejo zapleti, npr preeklampsija, ki včasih zahtevajo tudi sprožitev poroda. Da bi grozeče težave lahko pravočasno odkrili, so potrebne tedenske kontrole pri ginekologu ali v porodnišnici.

Če ni preeklampsije, se tlak med porodom običajno ne poviša. Ampak bodite brez skrbi, babice in zdravniki vas bodo nadzorovali in ev zaplete pravočasno prepoznali in ustrezno ukrepali.

Vi ste lahko mirni in sproščeni, le če bi se pojavile zgoraj opisane težave, pojdite prej na pregled.

srečen zaključek nosečnosti in sproščen porod vam želim, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze
Objava čaka odobritev

New Report

Close