krvavitve in krči v zgodnji nosečnosti
Spoštovani!
Po 9 dneh zamude mesečnega perila sem v nedeljo naredila nosečniški test, ki je bil pozitiven. Nosečnost je željena. Nisem imela nobenih izcedkov ali težav. Naslednji dan sem pri opravljanju velike potrebe okrog poldneva iz sebe izstisnila tudi cca. 5 cm dolg, ozek črn strdek krvi malo pomešan s svežo krvjo. Poklicala sem ginekologinjo, ki mi je dejala, da naj počivam in pridem na pregled naslednji dan ob 11.00. V primeru bolečin pa naj grem direktno v bolnišnico.
Cel preostanek dneva sem se mučila z ugotavljanjem kaj bo in kaj naj naredim in s strahom hodila na stranišče preverjat stanje. Na papirju je bil rjavkast, roza izcedek in ponovno strdki različnih oblik. Zaspati tako nisem mogla, dokler me ni od utrujenosti in skrbi zmanjkalo. Zjutraj je bila krvavitev sveža in močnejša, še vedno pomešana s strdki. Ponovno sem poklicala ginekologinjo, ki je dejala, da pregled danes ni potreben, da naj pridem, ko se bo zadeva ščistila (čez 14 dni, ko pride ginekologibja iz dopusta), če me bo kaj bolelo pa naj grem direktno v bolnišnico. Tako sem bila zmedena, da sem pozabila vprašati kaj bi naj zdaj to pomenilo (je prišlo do spontanega splava?). Trenutno še vedno krvavim, vendar krvavitev ni tako močna, kot je pri mesečnem perilu. Kot kaže se bo krvavitev počasi ustavila. Nimam nobenih bolečin ali krčev. Prosim za vaše mnenje in nasvet kaj naj naredim v dani situaciji, ker bom težko zdržala 14 dni do pregleda.
Še nekaj informacij: stara sem 27 let, to bi naj bila prva nosečnost, imam izredno obilno mesečno perilo in sem slabokrvna, vendar ne jemljem nobenih zdravil. Cikili so redni, nikoli ne zamujajo in so dolžine od 28-30 dni. Na ultrazvoku sem bila pred 4 leti in ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti na rodilih, nikoli nisem imela nobenih ginekoloških težav, brisi vsi bp.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem!
Spoštovani,
glede na to, da ni spremljajočih težav (bolečine, krči) res ni nujno hoditi nikamor, pa tudi počivanje in podobne reči nič ne pomagajo. Sprejmite dejstvo, da je splav, če je do njega prišlo, stvar naravne selekcije in da na to nimamo vpliva in tudi nima smisla vplivati. Če ni prišlo do splava in se bo kasneje izkazalo, da je vse v redu, toliko boljše in zaradi krvavitve posledic ne bo. Če bi se pojavili krči in bolečine, pa le v bolnišnico, da se izključi možnost IMN. To je vse, kar morate vedeti in vse ostalo je samo “vihar v kozarcu vode”.
Pozdravljeni!
Na potek nosečnosti naj ne bi vplivalo, koliko nosečnica počiva, oz. ali ima bolniški stalež. Ali menite, da to drži v vseh primerih? Strinjam se, da v primeru naravne selekcije ni ničesar, kar lahko storimo. Kaj pa stres? Ali kortizol ne vpliva tudi na hormonsko ravnovesje, ki je še posebej občutljivo pri PCOs? Seveda je diskutabilno, kaj za nekoga stres pomeni. Konec koncev je že samo zavedanje težav v nosečnosti lahko stresno. Pa vendarle. Kaj menite? Ali je minimalna možnost, da z zmanjšanjem stresa (počitek, bolniški stalež, sproščanje, …) podpremo nosečnost, pri kateri vlada hormonsko neravnotežje (npr. PCOs)?
Hvala, lp.
bom odgovoril alternativno. Če nekaj res hočeš, potem zmoreš in obratno, če nočeš, ni težko dokazati, da ne gre. Psihologija nosečnosti je, priznam, zapletena, ampak spet ne tako zelo. Za razgradnjo stresa obstaja veliko pristopov, ki ne vključujejo staleža in ležanja oziroma počivanja, ampak zahtevajo običajno več samodiscipline in tudi določen napor. Tudi napor je lahko sproščujoč, če je primerno usmerjen, če prinaša zadovoljstvo in če jasno, ni pretiran. Pri nekaterih pa mogoče res ne pomaga nič drugega kot tisto, kar so si zamislile, da jim pomaga.
Sem v 12.t nosecnosti. Nosecnost z dvojcki, kjer je žal samo Eden ostal v 8 tednu. Sedaj v 12.t sem zacela zelo krvavet in iz mene so dobesedno padali kosi podobni jetram. Krvi pa toliko da v zivljenju nebom pozabla. Ob prihodu v bolnico so mi ze pojasnili, da naj bi splavila se drugega. Naredili so mi ultrazvok in glej ga zlomka. Otrok razigran, srcek bije normalno. Da smo dejansko vsi bili malo preseneceni nad obstojom. Nakar so ugotovili, da nista bila dva ampak trije. In naj bi se Eden izlocil, drugi pa se caka na izlocitev. Dr. Mi je rekla ali ga bo telo absorbiralo ali se bo zgodila ista krvavitev. Ker pa vem da z krvavitvijo nemoremo ustaviti splava in nicesar. Me zanima ali v primeru krvavitve ostanem doma ali grem v bolnico. Ker sedaj poznam celoten potek krvavitev. Dobila nisem nobenih posebnih zdravil, samo utrogestan 100, ki jih jemljem ze od 4 tedna nosecnosti. In rogham inekcijo saj sem RH a negativ. Vem in cutim pa da se bo drugi tudi izlocil z krvavitvijo.
hvala
Spoštovani,
v bistvu ne razumem najbolje vašega dopisa. Če sem prav razbral, vas zgolj zanima, če v primeru krvavitve ostanete doma ali greste v bolnišnico. Ne vem. O tem se odločate sami glede na stopnjo krvavitve. Vse ostalo je eno samo ugibanje, ki ga ne maram. Zdravila splava ne preprečujejo, tudi Utrogestan ne. Edino, kar je res imelo smisla, je bil RhOGam injekcija, ker ste RhD negativni.