Krvavitve
Pozdravljena.
Že od samega začetka nosecnosti imam tezave s krvavitvami. Od hudih krvavitev s koaguli v začetku do rjavih izcedkov. Zadnji mesec imam tezave s krvavitvami za en cel dnevni vlozek vir. Verziji imam dve, hematom ter abrupcija posteljice. Vsak ginekolog na urgenci mi drugace rece. Sem v 24 tednu. Kaj lahko sama naredim da to preprecim, ce cel dan lezim bo to preprecilo krvavitev iz posteljice? Strah me je dolgotrajne hospitalizacije (vodena sem v apn LJ) ali se hujse – predčasnega poroda. Kako huda je ponavadi krvavitev da to ze ogroža plod? Kdaj ima plod dejansko možnost da preživi v primeru da bi mogla roditi prej? Rodila bom v Ljubljani.
Anonimno 1117, 27.06.2026 ob 07:51
Pozdravljena.
Že od samega začetka nosecnosti imam tezave s krvavitvami. Od hudih krvavitev s koaguli v začetku do rjavih izcedkov. Zadnji mesec imam tezave s krvavitvami za en cel dnevni vlozek vir. Verziji imam dve, hematom ter abrupcija posteljice. Vsak ginekolog na urgenci mi drugace rece. Sem v 24 tednu. Kaj lahko sama naredim da to preprecim, ce cel dan lezim bo to preprecilo krvavitev iz posteljice? Strah me je dolgotrajne hospitalizacije (vodena sem v apn LJ) ali se hujse – predčasnega poroda. Kako huda je ponavadi krvavitev da to ze ogroža plod? Kdaj ima plod dejansko možnost da preživi v primeru da bi mogla roditi prej? Rodila bom v Ljubljani.
Krvavitve v nosečnosti imajo več izvorov, najpogosteje zaradi sprememb v nožnici (vnetja, preobčutljiva sluznica, polipi) ali ker pride do delnega odluščenja ovojev ali dela posteljice (čemur v drugi polovici nosečnosti rečemo delna abrupcija posteljice), posledica česar je nabiranje tekočine – krvi in sokrvice- v maternici pod ovoji, kar se na UZ vidi kot hematom. Pri vas gre očitno za drugi mehanizem, ko je hematom posledica odluščenja ovojev. Zdravniki se o istem problemu le različno izražajo. Posteljica ima veliko rezervo, tako da delno odpuščenje ne predstavlja težave, seveda pa se lahko zgodi, da pride tudi do obsežnega odluščenja, kar pa lahko vodi v prezgodnji porod.
Žal ne morete storiti prav veliko, lahko se le izogibate prevelikim naporom (predpostavljam, da ste na bolniški, torej lahko več počivate). Strogo ležanje ni potrebno in ne prispeva k manj zapletom. Verjetno pa so vam že dali tudi podporo s progesteronom (Utrogestanom). Če imate krče v trebuhu, pomaga magnezij, lahko tudi Spasmex. In pozitivne misli ter zaupanje, da bo vse v redu. H krepitvi zaupanje v telo in umirjanju pripomorejo metoda za sproščanje, kot je npr medicinska hipnoza, ki jo zelo priporočam, lahko pa tudi avtogeni treningi, meditacije, branje knjig in gledanje filmov oz mirne dejavnosti, ki so vam najbolj všeč.
Žal imate prav, ob tako pogostih krvavitvah od začetka nosečnosti je povečano tveganje za prezgodnji porod, kljub temu se večina nosečnosti konča ob koncu tretjega trimesečja. Razen tveganja za prezgodnjo porod pa te krvavitve niso nevarne za plod. Preživetje je možno od 24. tedna dalje. Vsak nadaljnji dan oz teden pa možnosti za kvalitetno preživetje otroka zelo poveča, tako da držim pesti, da se bo nosečnost nadaljevala.
Zelo pomembno je, da se pri vas redno spremljajo vrednosti hemoglobina in feritina ter ustrezno nadomešča izgubljeno železo. Pri vrednostih feritina pod 30 so zapleti pogostejši in zato je včasih nujno intravensko nadomeščanje.
srečno, N