krvavitev po spolnem odnosu
Pozdravljeni!
Julija letos sem prvič rodila in na prvem pregledu po porodu je bilo vse OK. S samimi spolnimi odnosi sva s partnerjem počakala do sedaj (torej več kot 3 mesece po porodu) saj nisva želela tvegati da bi bilo mogoče karkoli zdravstveno vseeno narobe. Po tem prvem spolnem odnosu po porodu pa je prišlo do manjše krvavitve. Z ginekologinjo se na pregledu na to temo nisva nič pogovarjali tako da ne vem,ali so takšne krvavitve normalne ali bi morala na pregled? Koliko časa lahko trajajo (mislim se lahko pojavijo pri vsakem naslednjem spolnem odnosu ali ne?)?
Hvala za Vaš čas in odgovor.
LP,Mojca
mislim, da enkrat ali nekajkratna krvavitev ob ali po SO po daljšem času ni razlog za obisk ginekologa, zlasti, če gre za manjši, bolj krvav izcedek. Za zdaj počakajte in če bi se težava prepogosto ponavljala ali celo stopnjevala, lahko ponovno razmislite o obisku pri ginekologu.
Spoštovani.
Januarja 2011 sem rodila s cr, med nosečnostjo pa imela težave s krvavitvami zaradi občutljivega mv (besede ginekologinje). Marca 2011 mi je ob rednem pregledu po porodu zaradi treh na patogene bakterije poz. brisov, ponovno vzela bris, rezultat- naj se na ponovni pregled naročim avgusta 2012. Pišem pa vam, ker se mi dogaja, da po spolnih odnosih rahlo krvavim (socer ne vedno), kri je svetla, ponavadi jo opazim le na papirju po SO, včasih me na začetku in v določenih položajih SO boli, uporabljava kondome. Ali je možno, da so te krvavitve posledica občutljivega MV, ali naj se naročim pri ginekologinji? Krvavitev je prisotna le takoj po SO in tudi vmes, kasneje ne.
Spoštovani,
mislim, da ste pri ginekologinji zaradi omenjenega problema že povsem ustrezno obravnavani in s pogostejšimi obiski ne bo nič drugače. Lahko se kvečjemu dogovorite, da bi se v primeru, da gre pri krvavitvah za posledico sprememb na zunanji površini MV, te dalo odstraniti z eno od metod za odstranjevanje (LLETZ, LASER, zmrznjenje, elektrokoagulacija). Bolečine so drugačnega izvora in s krvavitvami nimajo zveze.
Spoštovani g. Pušenjak.
Sem dobre 3 mesece po porodu.
Včeraj sva s partnerjem imela prvi spolni odnos po porodu.
Takoj po odnosu sem videla, da malo krvavim, ampak temu nisem dajala posebne pozornosti, sem misla, da je pač na nek način “normalno”.
Sem pa potem, ko sem se zjutraj zbudila, videla, da so pod mano veliki krvavi madeži in sem potem tako močno krvavitev imela skozi cel dan. Kot da bi imela fuul močno menstruacijo.
Bi lahko bilo kaj hudo narobe ali zakaj ta krvavitev?
Bi lahko odnos sprožil samo menstruacijo?
Se opravičujem, če so moja vprašanja “neumna”, ampak malo sem zmedena in se bojim.
Najlepša hvala za vaše odgovor in lp.
Spoštovani,
žal dopisno tovrstnih dogodkov res ni mogoče ocenjevati. Lahko bi bila slučajno prva M po porodu, morda kontaktna krvavitev, poškodba nožnice ali MV ali česarkoli ob spolnem odnosu…kako naj vem? Če se krvavitev ne ustavi, vsekakor pojdite na ginekološko urgenco, sicer se lahko naročite tudi na obisk pri svojem ginekologu v naslednjih tednih. Če je bilo ob prvem pregledu po porodu vse v redu, pravzaprav ne pričakujem kaj izjemnega.
Spoštovani,
4.5. sem imela spontan porod, brez raztrganin in šivanja, vse bp. Čišča je bila normalna, ustavila se mi je po 3 tednih, otrok je polno dojen. Dober mesec po porodu pa sva s partnerjem imela spolni odnos. Dan za tem se mi je pojavil rjav izcedek, ki pa se po 14-ih dneh (jutri bo 7 tednov od poroda) še vedno ni nehal. Včeraj in danes je bila kri rdeča, vse pa se da regulirati z dnevnim vložkom – podobno je zadnjim ali predzadnjim dnem menstruacije (danes so bili prisotni tudi krči podobni menstrualnim, a zelo blagi). Lahko to nakazuje na kakšno okužbo? Ker mojega ginekologa trenutno ni, sem na pregled naročena 5.7. in ne vem ali bi bilo pametno na pregled že prej ali je krvavitev v tem času še nekaj normalnega.
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
če ni nobenih drugih znakov kot ste opisali, gre zelo verjetno za nenevarno dogajanje, ki pravzaprav še vedno pripada puerperiju (do polnih 6 tednov po porodu) in če otroka polno dojite, so takšne, blage krvavitve celo možne tudi dalj časa. Temu rečemo “krvavitev iz atrofične maternične sluznice ob dojenju”, ker ni dovolj spolnih hormonov za stabilizacijo maternične sluznice. Skratka, zadeva lahko počaka na redni pregled julija meseca.