Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Krvavitev iz posteljice

Krvavitev iz posteljice

Pozdravljeni. Danes sem zaradi krvavitve v 20t imela pregled pri ginekologu. Krvavela naj bi ih posteljice, ki je spodaj – sega do NMU. Ginekolog je rekel, da to ni nevarno, kaj vec pa mi ni povedal. Berem na forumih, krvavitev je isto kot abrupcija ali ne? Kako pogosto se zna ta krvavitev ponoviti in kako nevarna ne za otroka? Kaj lahko sama naredim da to preprecim?

Hvala za vsako pomoc.

Lep dan,

Zala

Odgovor na objavo uporabnika
Zala400, 03.06.2026 ob 15:02

Pozdravljeni. Danes sem zaradi krvavitve v 20t imela pregled pri ginekologu. Krvavela naj bi ih posteljice, ki je spodaj – sega do NMU. Ginekolog je rekel, da to ni nevarno, kaj vec pa mi ni povedal. Berem na forumih, krvavitev je isto kot abrupcija ali ne? Kako pogosto se zna ta krvavitev ponoviti in kako nevarna ne za otroka? Kaj lahko sama naredim da to preprecim?

Hvala za vsako pomoc.

Lep dan,

Zala

Pozdravljena Zala,

kako nevarna je krvavitev je odvisno od tega, kakšen del posteljice se je odluščil. Pogosto se zgodi, da se odluščijo samo ovoji ali zelo majhen del posteljice. Take krvavitve so blažje in se hitreje zaustavijo ter niso nevarne. Kljub temu se nosečnice zelo prestrašijo in seveda je nujen pregled pri ginekologu. Lahko se ponavljajo, načeloma pa ne ogrožajo ploda. Predvidevam, da je ginekolog ocenil, da se je pri vas zgodilo blago odluščenje. V naslednjih dneh ali celo tednih lahko pričakujete rjave izcedke, ker se lahko čisti še kri, ki se je zadržala ob odluščenih ovojih. Če bodo izcedki rjavi, ni potreben ponoven obisk ginekologa. Če se pojavijo krči ali sveža krvavitev, pa pojdite na pregled.

Zelo nevarne so tiste krvavitve, kjer pride do obsežnega odluščenja posteljice.

Žal niti vi niti ginekologi ne moremo prav dosti narediti, da bi preprečili te krvavitve ali omilili njihove posledice. Smiseln je umirjen življenjski stil in če je posteljica nizko, opustitev spolnih odnosov.

Ker so krvavitve lahko posledica tudi vnetij v nožnici ali krajšanja materničnega vratu je pomembno, da ginekolog pregleda nožnico v zrcalih in opravi vaginalen UZ z merjenjem materničnega vratu. S pregledom izključimo tudi polipe materničnega vratu, ki so prav tako lahko vzrok za krvavitve.

Če že čutite plodove gibe je pomembno tudi to, da ga po krvavitvi začutite.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Zahvaljujem se vam za odgovor. Maternični vrat je zaprt, cx53mm. Krvavitev se je popoldan ponovno okrepila, vmes tudi en večji strdek ampak ker sem gibe čutila se nisem odločila pa ponoven obisk glede na to da sem bila nekaj ur pred tem. Sem pa imela v zgodnji nosecnosti hematom, nazadnje viden 4 tedne nazaj, velikosti 1x4cm. Bi lahko slo za to v mojem primeru in dejansko ne krvavitev iz posteljice? Ginekolog mi vceraj namreč ni znal čisto točno povedati iz kje krvavitev, naj bi bila iz posteljice ampak ni bil siguren.

Hvaležna sem vam za odgovor.

Anonimno 9109, 04.06.2026 ob 07:03

Zahvaljujem se vam za odgovor. Maternični vrat je zaprt, cx53mm. Krvavitev se je popoldan ponovno okrepila, vmes tudi en večji strdek ampak ker sem gibe čutila se nisem odločila pa ponoven obisk glede na to da sem bila nekaj ur pred tem. Sem pa imela v zgodnji nosecnosti hematom, nazadnje viden 4 tedne nazaj, velikosti 1x4cm. Bi lahko slo za to v mojem primeru in dejansko ne krvavitev iz posteljice? Ginekolog mi vceraj namreč ni znal čisto točno povedati iz kje krvavitev, naj bi bila iz posteljice ampak ni bil siguren.

Hvaležna sem vam za odgovor.

Če je pregledal nožnico in v njej ni videl posebnosti, potem je krvavitev verjetno iz odluščenih ovojev oz odluščene posteljice. Tudi hematom, ki ste ga imeli, je verjetno bil med ovoji ali posteljico in maternico.

Včasih traja več časa, da se krvavitve umirijo. Svetujem zmeren počitek.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Hvala za odgovor. Torej je boljse ce cel dan lezim ali lahko grem na kratek sprehod in skuham kosilo itd?

Anonimno 1117, 04.06.2026 ob 21:33

Hvala za odgovor. Torej je boljse ce cel dan lezim ali lahko grem na kratek sprehod in skuham kosilo itd?

Ležanje ne reši problema, ne prepreči krvavitev ali zapletov.Poveča pa tveganje za krvne strdke, zato strogo ležanje niti ni priporčeno.

Lahko greste na kratke sprehode (15 min, če ste v redu tudi 20 min, lahko večkrat na dan), kaj postorite po hiši, skuhate in si vmes privoščite počitek in lenarjenje.

srečno, N

Dr. Tul, najlepša hvala za odgovore in pomoč. Malo ste me pomirila, hvala. Lep vikend.

Anonimno 1117, 05.06.2026 ob 05:53

Dr. Tul, najlepša hvala za odgovore in pomoč. Malo ste me pomirila, hvala. Lep vikend.

Me veseli.

Oglasite se, če še kaj rabite.

srečno, N

New Report

Close