Najdi forum

Lep pozdrav!

Ker ste mi že enkrat tako lepo odgovorili,bi vas vprašala še tole:
Ali je možen izostanek menstruacije zaradi stresa? Namreč menstruacija mi že drugi mesec zaostaja,vendar tokrat ne le dva dni,temveč je danes osmi dan.Bila sem izpostavljena velikemu stresu (in sem še) zaradi partnerja,poleg tega pa sem zdaj še na trnih zaradi izostanka.
Naredila sem test nosečnosti in ta je bil negativen.Kakšni so še vzroki izostanka(ne jemljem kontracepcijskih tablet),jem le zdravila proti alergiji na sonce (Flonidan S).

Veselim se vašega odgovora in vas prisrčno pozdravljam!

Draga Patty,

Do izostanka M prihaja iz veliko razlogov, med poglavitnimi pa je razen nosečnosti seveda, “izostanek ovulacije” oziroma zakasnela ovulacija. Od ovulacije do M je namreč z redkimi izjemami točno 14 dni. Stres je lahko vzrok za moteno ovulacijo, če se ta pojavi pa zagotovo pride tudi menstruacija.
Pogost vzrok za izostanek M je tudi funkcionalna cista na jajčniku, ki nastane zaradi motene oziroma “nekako zaustavljene” ovulacije, ko Graafov folikel ne poči vendar kljub temu pride do hormonske oreobrazbe. Taka cista lahko vztraja nekaj tednov nato pa izgine. v tem času se lahko pojavljajo izvenciklične kravavitve ali enostavno amenoreja (odstonost vsakršne krvavitve). Če bo izstanek daljši od 14 dni in niste noseči se oglasite pri ginekologu (za vsak slučaj).

New Report

Close