krči v nosečnosti
Pozdravljeni.
Razumem, da bi se morale posledice popadkov oziroma krčev nekje poznati. Ampak ctg naprava tudi zabeleži krče. Tako da so potrjeni tudi s te strani, niso to le moje besede. Tudi s posteljico sem imela težave, kakršne naj ne bi obstajale – sprva je bila čez NMU (v 15 tednu), nato je ginekologinja videla, da se je odmaknila od NMU (v 18 tednu), v 20 tednu so v bolnici videli da je tik nad NMU, v 22 tednu na morfologiji je v LJ porodnišnici zdravnica zapisala, da sega posteljica preko NMU, v 26 tednu je bila 4cm nad NMU. To ni normalno obnašanje posteljice, oziroma je kratko malo nemogoče, da bi se že dvignila pa spet spustila. Vendar so tako zdravniki videli in tudi zapisali. Vse skupaj je ena velika zmeda in ne vem več na koga naj se obrnem, da bi izvedela kaj več.
Prilagam tudi izpis ctg-ja.
Saj, v tem je problem, namreč, da se risanje popadkov na CTG napravi jemlje tako resno, pa gre funkcijsko le za lažne popadke, torej popolnoma običajne “Braxton Hicksove kontrakcije”. Iz tega potem pride to, da ženske sprašujejo osebje porodnišnice, če imajo popadke in to ni nič več ali manj od tega, če bi “strežbo v lokalu spraševali, če se iz računa vidi, da ste lačni” ali kaj podobnega. Na CTG narisani “hribčki” niso nič drugega kot odraz spremembe napetosti trebušne stene ob najrazličnejših fenomenih pod površino kože trebuha. In to je to. Ob otrdevanju maternice, se ta močneje prisloni na sprednjo trebušno steno in povzroči, da se napetost kože poveča in se tipalo za “popadke” vgrezne, posledica tega pa je to, da se na traku CTG nariše hribček. Kaj ta hribček pomeni, je stvar izkustvene interpretacije strokovnjaka, babice ali zdravnika in ta informacija ni neposredno uporabna za nosečnico!
Glede “premikanja posteljice” se strinjam, da je zmeda, ampak zgolj zato, ker so se videvali neobstoječi fenomeni. Posteljica se nikamor pravzaprav ne premika, ne migrira kot nekakšna “glista” ampak se, če že, prerazporeja njena podlaga, podobno kot se v milijonih letih premikajo celine in hribi, tako se v tednih pred porodom prerazporeja maternično mišičje iz spodnjih predelov v zgornje in pri tem “prestavlja tudi posteljico”. zakaj je kdo kaj izmeril tako, da se je zdelo, kot bi se posteljica premikala tudi navzdol proti ustju, pa ne bi znal pojasniti. Smo pač tudi zdravniki le ljudje in vidimo stvari z istimi očmi kot drugi. Eni smo pri tem bolj kritični, drugi manj. Jaz bi v primeru, da bi videl posteljico značilno bližje ustju kot jo je videl kolega pred menoj vsaj ne govoril, da se je očitno spet premaknila dol, ampak bi kvečjemu rekel, da se prejšnjič očitno ni dalo videti pravega roba posteljice. Ampak s tem se vam res ni treba ukvarjati, ker je vse to “dogajanje” vmesna faza in se še ni treba odločati o porodu. Kje in do kam sega posteljica je namreč pomembno izključno v času poroda. Vse ostalo, prej, je bolj ali manj le spremljanje stanja ter postavljanje okvirja tveganj za določene zaplete v nosečnosti. Ni se vam torej treba obračati nikamor zaradi te “zmede”. Vse se bo zbistrilo in razčistilo do 37., 38. tedna nosečnosti. Brez skrbi.
Pozdravljeni,
Sem v 27t4d nosecnosti. Do sedaj oziroma do vceraj nisem imela nikakrsnih krcev, danes pa so se pojavili. Po malem, niso prav nekaj hudo moteci, vendar vem da so prisotni. Pojavil se mi je tudi malo povecan izcedek bele barve. Ker sem seveda bila zacudena/bolj prestrasena sem odsla na pregled nemudoma. Ginekolog me je pregledal in povedal takole:
-fundus 26cm
– MV 32mm – zaprt (v 25 tednu je bil 37mm, koliko je narobe da se tako zmanjsa?? Moram bolj pocivati?)
– izcedek je dal naprej pogledati vendar je rekel da je normalne barve in da je kolicina v taksnem casu v nosecnosti normalna/pricakovana
-krci naj bi bili tej lazni popadki, vendar mi je vseeno predpisal Buscopan. Sedaj nevem do kaksne intenzitete morajo biti tej lazni popadki. Se mi zdi kot da jih imam od 13 ure po malem. Sploh nevem vec
Hvala vam za komentar in lep vecer
Spoštovani,
vse je očitno normalno in vam ne grozi porod. MV se lahko krajša skozi celotno 3. tretjino nosečnosti po malem, maternica se krči tudi v nosečnosti in temu rečemo Braxton Hicksove kontrakcije, izcedek pa je tudi lahko normalen. Skratka, trenutno ne kaže na prezgodnji porod in tudi Buscopan ni potreben.
pri 5 tedenski nosečnosti bolečina v rebrih z nosečnostjo nima nič opraviti in proti temu tudi ni zdravila, razen protibolečinske terapije, če je nujna. Tudi bolečine v spodnjem trebuhu nas zaradi nosečnosti zanimajo le v okviru tveganja za izven maternično nosečnost, ki pa je izključena, čim se nosečnost da opaziti v maternici.
Pozdravljeni, sem v 25.tednu nosecnosti in zadnjih par dni obcutim blage krce, kot pri menstruaciji. Ne zdi se mi, da bi trebuh bil zatrdel. Ponavadi trajajo nekaj minut, prenehajo in se spet vrnejo. Vse skupaj pa traja max. pol ure. Vcasih se zgodi veckrat na dan. Bi to lahko bili lazni popadki? Sem lahko naprej sportno aktivna ali bi bilo boljse pocivati? Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
če krči niso posebej boleči in gre bolj ali manj le za kratkotrajno otrdevanje maternice, gre za tako imenovane Braxton-Hicksove kontrakcije, ki so normalno dogajanje v maternici. V tem primeru telesna aktivnost ni problem.