Kratki cikli in ovulacija
Pozdravljeni,
vedno sem imela zelo tocne in redne cikle, in sicer na 26 dni, zadnji 4 cikli pa so bili precej krajsi (22 dni, 23 dni, 18 dni, 22 dni). Bila sem pri ginekologinji, na ultrazvoku je bilo vse ok, opazila je tudi da se folikel pripravlja na ovulacijo, in sicer to je bilo 12. dan cikla. Sedaj, na 22. dan sem ponovno dobila menstrucijo. Zanima me, kdaj je potem nastopila ovulacija (ali ni ponavadi cca 14 dni pred menstruacijo?) in ali je to kaj zaskrbljujocega?
123a431, 26.06.2026 ob 17:04
Pozdravljeni,
vedno sem imela zelo tocne in redne cikle, in sicer na 26 dni, zadnji 4 cikli pa so bili precej krajsi (22 dni, 23 dni, 18 dni, 22 dni). Bila sem pri ginekologinji, na ultrazvoku je bilo vse ok, opazila je tudi da se folikel pripravlja na ovulacijo, in sicer to je bilo 12. dan cikla. Sedaj, na 22. dan sem ponovno dobila menstrucijo. Zanima me, kdaj je potem nastopila ovulacija (ali ni ponavadi cca 14 dni pred menstruacijo?) in ali je to kaj zaskrbljujocega?
Manjka zelo pomemben podatek- koliko ste stari.
Vzrok za tako kratek ciklus je verjetno odsotnost ovulacije in posledično pomanjkanje progesterona. To, da se je videl folikel še ne zagotavlja, da ovulacija bo.
Pri mlajših ženskah (pod 35 /40 let) so vzrok za krajšanje ciklusa najpogosteje hormonske spremembe, lahko povezane s stresom, spremembo telesne teže (gor ali dol), pretirano telesno aktivnostjo, uporabo zdravil, prehranskih dopolnil, motnje v delovanju ščitnice, povišan prolaktin… Lahko se ciklusi za nekaj mesecev spremenijo po splavu, nosečnosti ipd.
Pri ženskah po 40 letu pa gre najpogosteje za hormonske spremembe – padec progesterona, ki je posledica odsotne ovulacije. To je prvi znak perimenopavzalnih sprememb.
srečno, N