Kožica
Lep pozdrav!
Ponovno sprašujem v zvezi s pogosto fantovsko težavo – kožico, ki ne gre čez glavico lulčka. Sicer sem že poiskala sorodne odgovore, vendar bi bila zelo vesela, če bi lahko dobila odgovor tudi na konkretno situacijo mojega sinka.
Sedaj je star skoraj 3 leta, kožica pa še vedno ne gre nikamor. Pri lulanju ima sicer močan in nerazpršen curek, ki ga nese bolj v desno, se pa lulček napihne kot kakšen balonček. Luknjica je zelo majhna, tako da glavice še ni bilo videti.
Pri 1,5 leta sva zaradi nekaj zaporednih vnetij dobila napotnica za pregled pri urologu. Le ta je vztrajal, da je najbolje poskusiti z nasilno raztegnitvijo kožice preko glavice in še danes mi je grozno žal, da sem to takrat pustila, saj je malemu kožico dobesedno trgal navzdol, tako da je mali skoraj znorel od bolečin, vse skupaj pa ni bilo podobno ničemur, saj kožice ni mogel spraviti preko glavice, ampak je vse skupaj zgledalo kot nekakšna vijolično rdeča gmota čudne oblike. Se počutim prav krivo, ker nisem zaščitila sina pred takšnim nasiljem.
Od takrat dalje ta mali sploh ne pusti več trenirat kožice, saj mu je po posegu vse skupaj obupno zateklo in se rahlo vnelo, tako da je njegov lulček od takrat naprej tabu.
Zanima me, kaj mi svetujete glede nadaljnjega ravnanja. Ali naj ponovno prosim za pregled pri urologu (in upam, da je sedaj nekdo drug, saj bom sicer raje odšla) ali pa še počakam kakšno leto in poskušam sina pregovorit, da je treba trenirat (nekoliko je le začel popuščat, ker mu očka vztrajno razlaga, kaj morajo moški storit za higieno, tako da sedaj sam prime lulčka in skuša delat na odmiku kožice)?
Se opravičujem zaradi dolgega vprašanja in upam, da mi boste odgovorili. Že vnaprej hvala in lep pozdrav.
Zaskrbljena mami
Pozdravljeni, Cimi,
kljub primernemu curku urina bi glede na vse, kar ste napisali, svetovala, da otroka še enkrat pregleda urolog (po možnosti bolj nežen in primeren za otroke). Do pregleda pa kožico kar pustite pri miru, tuširajte kolikor pač gre brez vlečenja kožice. Zadeva je boleča in neprijetna, ni potrebe, da bi otrok trpel po nepotrebnem. Če bi se glavica in kožica vneli, boste mazali z antibiotičnim mazilom.
Kar mirno, poskusite še enkrat pri urologu, do tedaj pa pustite lulček pri miru, da otrok malce pozabi (čeprav dvomim, imajo kar dober spomin).
lp
Tanč
Cimi,
imeli smo enak problem. Moj sin je sedaj star 7 let. Do 3 leta ni bilo s to kožico čisto nič – po domače rečeno ni se premaknila niti za mm. Potem smo pa po 3 letu nekoč na morju vsak dan med počitkom rekli sinu naj malo vleče kožico narahlo navzdol, to je počel tudi v kopalni kadi doma. Vmes smo malo pozabili na vse skupaj. Pri 5 letih smo pa, ko se mu je že uspelo dopovedati kako in kaj vztrajali in sedaj gre kožica brez problema čez.
tako da moje mnenje je – brez sile, narahlo počasi in ko je otrok toliko star da mu lahko dopoveš..
Anja
Draga Žaba,
razumem, da se vam je dejanje zdelo nasilno, vendar drugače ne gre. Saj ste že sami verjetno poskusili nežno, pa videli, da nič ne naredite. Potreben je hiter in močan prijem, da se kožica olušči. Verjamete lahko, da gre edino tako, je pa sila neprijetno.
lp
Tanč
Lepa hvala vsem za odgovore.
Ne, ni bil dr. Tišnar, ampak urolog iz SB Slovenj Gradec, priimka se točno ne spomnim. Je pa bilo samo dejanje oz. potek dogodkov res nasilen – dva sva držala sineka, zdravnik pa je vlačil in nategoval kožico kar precej dolgo, brez da bi prej napršil s kakšno snovjo za delno omrtvičenje. Ne vem no, res se mi zdi, da sem sina pustila na cedilu, poleg tega pa sem ga še sama držala za roke in jokala z njim. V prihodnje bom raje sledila svojemu instinktu, kdaj je treba otroka zaščititi. Bolečine, ki jih je prestal, so bile namreč zaman.
Anja2003 – upam, da bo tudi pri nas sčasoma uspelo. Je pa res, da je kožica zelo moteča tako pri uriniranju kot pri erekciji.
BojaMoja – bomo poskusili čez kakšnega pol leta, leto…
Lep pozdrav in lepo nedeljo vsem…
No, sem se zadnjič oglasila na post in še v istem dnevu (kar ne morem verjeti), se je to zgodilo še nam.
Zvečer mi je uspelo našemu skoraj dvoletniku potegniti kožico – brez kakršne koli sile, sem mu jo pa nekoliko raztrgala.
Zdaj razumem vse mame, ki so to dale čez in tudi boge fante, ki morajo to prestajati.
Še enkrat vam priporočam dr. Stanonikovo, saj je tudi meni v tej situaciji pri mojem sinu pomagala z nasveti.
Pa še nujno povejte ozadje zgodbe – da je luli tabu in da je imel že eno zelo bolečo izkušnjo. Bo še bolj nežna.
Pozdravljeni, opotekajoči,
občutke greha, depresije in psihične posledice so naredili tisti, ki so vam rekli, da je to greh.
lp
Tanč
Pozdravljena, ga. Tanč,
tudi jaz imam dilemo s kožico na lulčku pri sinu. In sicer me zanima, ali je potrebno kožico vleči čez glavco ali se to samo od sebe uredi, ko je čas za to? Naš pediater mi je, ko je bil sin star kakšne 3 mesece, rekel, da ni nobene potrebe tega početi do 4 ali 5 leta. Patronažna pa mi je rekla, naj to redno počnemo.
Sin je sedaj star 1,5 let. Kožico nismo na silo nikoli raztegovali. Ob umivanju sem pomaknila, koliko je šlo – se pravi skoraj nič. In se še vedno ob potegu glavice ne vidi niti za mm. Včeraj mu je partner malo bolj na grobo potegnil kožico, kasneje sva opazila, da je malo krvav. To se je sedaj zgodilo drugič. Kar se tiče kožice, kljub temu nobenega napredka.
Torej, kako nujno je to početi? In kako močno potegniti? Ne želim, da bi ga bolelo ali da mu kaj raztrgamo.
Hvala v naprej za informacijo.
Že več let velja, da kožice ne vlečemo nazaj, sploh pri dojenčku ne. Da pri vsakodnevni higieni pač potegnemo, dokler gre in umijemo. Manjša krvavitev ni težavna, poskrbite le, da je kožica namazana s katerokoli negovalno kremo.
Pediater bo na preventivnem pregledu presodil ali potrebuje terapijo zožene kožice, ki zadnjih 10 let poteka s kortikosteroidnimi mazili. V teh letih se je po takem zdravljenju število nepotrebnih obrezovanj v Sloveniji zmanjšalo za vsaj 90%.