kopenska želva
Nekaj o želvah si lahko prebereš tukaj:
Lp, Yo
jst imam kopensko zelvo,staro priblizno eno leto! zelo rada ima zelenjavo in sadje.solato ima najraje,pa tudi paradiznik,… obozuje pa jagode,z njimi ji naredim najvec veselja 🙂 kupili pa smo tudi brikete za zelvo,ki jih namocis v vodi in jih ima zelo rada!
ce te se kaj zanima,lahko vprasas.lep pozdrav.
Hvala za odgovor!
A obstajajo briketi za kopenske želve, ali misliš tiste za vodno?
In če je stara eno leto, koliko je potem velika? Mi smo našo našli, tako da niti ne vem, koliko je stara, je pa majhna, ravno dlan pokrije, če ne šteješ prstov.
Naša ima tudi rada paradižnik, trenutno je čisto nora na zrna od koruze, deset naenkrat jih poje, do jagod je pa precej indiferentna. Solata je zadeva, ki jo ima nenehno zraven, včasih jo je, včasih ne. Zadnjič je na vrtu pojedla celo na pol posušeno (mrtvo) glisto. Pa sem mislila, da ne je mesa, heh. Pri hrani mi v bistvu največji problem delajo mravlje, ki se precej hitro spravijo na to hrano, ki ji jo pustim, predvsem na koruzo, ker je sladka. Tako da nobene hrane ne morem dlje časa pustiti tam in jo tudi redno mečem ven.
Kje pa imate vi vašo želvo?
ce je toliko velika,potem je se zelo mlada.kje pa ste jo nasli?nasa je malo vecja od dlani brez prstov!
ja tiste brikete za vodno zelvo ima najraje! za kopensko pa jaz nisem se nic najdla v semenarni. mi imamo atrij in teh problemov nimamo.se nikoli nisem opazila mravelj.
zanima me kako jo boste dali prezimiti? prve stiri leta jo ni treba,samo potem pa,ker ji to primanjkuje. sem slisala,da vecino zelv,ki jih das prezimt doma,da se ne zbudijo vec,in me je kar mal strah zarad tega.
Naša je v bistvu že dvakrat prezimila pri nas. Dali smo jo v lesen zaboj, na dno zemljo, gor pa listje in suho travo, pa se je pač zabubila notri in letos je prišla ven sredi aprila šele, ko je bilo zelo toplo. Imeli smo jo pa na stopnicah, ker živim v hiši, stopnice so pa marmornate in je bolj hladno tam. V klet je nočem dati, ker se bojim, da jo kakšna žival dobi.
Nisem vedela, da naj želva ne bi spala pozimi prvih pet let. Kje ste pa vi imeli svojo pozimi?
Našla jo je pa mama, ko je sprehajala psa, za hišo na pločniku. Bila je že kar zelo blizu precej prometne ceste.
nasa je stara komaj leto in zato je se nismo dali prezimt,bila pa je doma na toplem,ker ji to zelo ugaja. ko je sla prezimt,a ste naredili tudi post,ker baje en teden pred spanjem ne sme nic jest,da se precisti… mene je kar malo strah,ker poznam ljudi,ki so se ful potrudili in naredili vse tako kot je treba in se ni vec zbudila… to da pje prve 4 leta ni treba prezimt so mi rekli rejci,kjer sem dobila svojo zelvico.
Jst v bistvu še nisem slišala, da bi imeli ljudje doma kaj problemov s prezimovanjem želv. Sej ko se shladi itak sama bolj malo je, potem pa čisto neha. Treba jo je malo kopati v topli vodi, da se čisto sčisti, potem jo daš pa spat in se sama zarije in je tam, dokler pač ni topleje in pride ven. Baje naj bi prezimovale 2 do 3 mesece, ampak naša si je vzela kar dobrih 5 mesecev za spanje. Dobro jim je vmes, ko spijo, malo pošpricati gor z vodo s tistim razpršilom za rože, da ohranjajo vlago. Potem, ko se zbudi, tudi ne je takoj in jo je treba tudi malo kopati v topli vodi, da pride k sebi in se sčisti.
Koliko je pa velika tvoja enoletnica?
moja je velika za celo dlan pa se polovico prstov in je stara eno leto. ko sem jo dobila je bila velika ene 5 cm! moram si kupiti eno knjigo o kopenskih zelvah in bom mal bolj prestudirala prezimovanje. upam da ne bo kaksnih problemov ko bo cas za to!
sej kaksno glisto lahko poje in jih ima se celo oz.baje rada,samo jst ji tega kar ne moram dat 🙂
Hm, ne razumem, kako je lahko tvoja v enem letu zrasla iz 5cm na celo dlan. Jaz jo imam vsaj dve leti, pa je zrasla kvečjemu za par milimetrov, ker to opazim le na zadnji liniji ploščic na oklepu, ki so svetlejše. Ne vem, mogoče pa najprej hitro zrastejo na določeno velikost, ko so majhne, potem se jim pa upočasni. Ampak želve so vendar znane po tem, da rastejo skoraj neopazno. (?)
Zdravo!
Glede na izkušnje so želve rastlinojede živali. Jedo(vse travniško rastje, ki je lahko prebavljivo), zelenjavo in sadje, brikete(jih kupiš v trgovini z malimi živalmi)… Skratka kakor jo navadiš :).
Živijo predvsem na suhih a poraščenih tleh. Priporočam, da si okoli (stanovanja,hiše…) ogradiš majhen prostor v dol-šir/pol metra. Glede na velikost (5cm), naj bo višina (ograje,deske…) visoka vsaj 5-10 cm. V notranjosti naj bo veliko rastja, a ne preveč. Priporočam, da je noter lahko trava in detelja ter regrat. Ne pozabi ji dodati kakšnega poščenega kamna na katerem bo lahko jedla ali pa se grela. Zaradi vremenskih razmir in okoliša, ji naredi kakšno skrivališče, leseno hiško… V glavnem za spanje in zaščito. Glede na velikost bi rekel, da je srednjih let. Glede prezimovanja jo lahko daš v lesen zaboj poln zemlje(rahle) in se bo noter zakopala ter prezimila, vendar to prezimovanje ni 100% ker so nekateri lastniki že dobili želve, ki se niso nikoli več zbudile. Glede drugih prezimovanj(akvaterarij-UVžarnica), da jo imaš takrat budno ampak, da ponoči spi- tega pa nevem pa bi rad vedel. Upam, da sem ti pomagal! 🙂
Lp